Κι όμως, στο τέλος δεν κερδίζουν οι Γερμανοί!

Από τη μια η Αγγλία από την άλλη η Γερμανία. Η ιστορία έχει γράψει άπειρες σελίδες για το συγκεκριμένο ζευγάρι, από πολεμικές, πολιτικές, οικονομικές συγκρούσεις μέχρι και αθλητικές. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων ξέρουμε πως οι Γερμανοί έχουν το πάνω χέρι. Ωστόσο με αφορμή την φάση των «16» του UEFA Champions League όπου θα βρεθούν αντιμέτωπα τρία αγγλογερμανικά ζευγάρια, θα κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο για να αντιληφθούμε την ιστορικότητα των αγώνων όπου το αποτέλεσμα αποδεικνύει πως στο  τέλος δεν κερδίζουν οι Γερμανοί όπως έλεγε ο Λίνεκερ όταν μιλάμε για συλλόγους!  



Κι όμως, στο τέλος δεν κερδίζουν οι Γερμανοί!

Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 1956 όταν Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ντόρτμουντ βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωπες σε διπλά παιχνίδια στα προημιτελικά του European Cup. Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» επικράτησαν με 3-2 στο Old Trafford, ενώ το παιχνίδι στην τότε έδρα της γερμανικής ομάδας, Rote Erde, έληξε ισόπαλο 0-0. Κανείς δε γνώριζε τότε πως το συγκεκριμένο ζευγάρι θα ξεκινούσε τον «χορό» μιας ατελείωτης σειράς αναμετρήσεων μεταξύ αγγλοσαξονικών συλλόγων. Αναμετρήσεις που κρατάνε καθηλωμένους τους θεατές και κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον κάθε ποδοσφαιρόφιλου.

Ακολούθησαν ακόμα 230 παιχνίδια μεταξύ αγγλογερμανικών ομάδων. Οι Άγγλοι έχουν το σαφέστατο προβάδισμα με 110 νίκες έναντι μόλις 70 των Γερμανών ενώ 51 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα. Μεγάλη διαφορά επικρατεί και στα μεταξύ τους γκολ. Οι γερμανικοί σύλλογοι έχουν πετύχει 282 τέρματα ενώ οι αγγλικοί έχουν σκοράρει 93 παραπάνω φορές, σε σύνολο 375 τέρματα, γεγονός καθόλου τυχαίο αν συλλογιστούμε ότι οι περισσότεροι αγγλικοί σύλλογοι βρίσκονταν σε πολύ καλύτερο επίπεδο από την πλειοψηφία των γερμανικών. 

Στην συγκεκριμένη αντιπαλότητα δεν έχουν λείψει τα παιχνίδια που έχουν κρίνει τίτλους. Συνολικά 14 παιχνίδια έχουν δοθεί (συμπεριλαμβανομένων των διπλών αναμετρήσεων) στα οποία γερμανοαγγλικοί σύλλογοι «πάλεψαν» για κάποιον ευρωπαϊκό τίτλο. Και σε αυτή την κατηγορία υπερτερούν οι Βρετανοί με 9 νίκες και 25 γκολ, ενώ μόλις 3 επικρατήσεις και 10 γκολ μετρούν οι Γερμανοί. Δύο παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα: η πρώτη συνέβη στις 22 Νοεμβρίου του 1977 για το ευρωπαϊκό Super Cup όταν Αμβούργο και Λίβερπουλ έμειναν στο 1-1 (ο επαναληπτικός έληξε με 6-0 ύπερ των «Reds») και η δεύτερη πραγματοποιήθηκε το 2012 στον τελικό του Champions League μεταξύ Μπάγερν και Τσέλσι όπου και πάλι το τελικό σκορ ήταν 1-1 (οι «Μπλε» επικράτησαν στα πέναλτι με 4-3). Συνολικά οι Άγγλοι έχουν κατακτήσει κάποιο ευρωπαϊκό κύπελλο εναντίον γερμανικού συλλόγου 9 φορές. Ταυτόχρονα, οι Γερμανοί έχουν κατακτήσει κάποιο ευρωπαϊκό κύπελλο εναντίον αγγλικού συλλόγου μόλις τρεις φορές.

Στο σύνολο των 231 παιχνιδιών τα 81 έχουν δοθεί σε φάση των ομίλων, 136 από αυτά έχουν δοθεί σε κάποια νοκ-άουτ φάση και όπως είπαμε προηγουμένως 14 εξ αυτών δόθηκαν σε τελικούς. Τις περισσότερες συμμετοχές – με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο- σε αυτά τα παιχνίδια έχει η Μπάγερν Μονάχου με 47 αναμετρήσεις ενώ ακολουθεί η Λίβερπουλ με 32 παιχνίδια. Οι «Κόκκινοι» έχουν πετύχει επίσης και την μεγαλύτερη νίκη καθώς είχαν επιβληθεί με το εμφατικό 8-0 επί του Μονάχου 1860 για το Inter-Cities Fair Cup.

Τα τρία ζευγάρια που θα παρακολουθήσουμε φέτος στους «16» του Champions League είναι τα εξής: Λίβερπουλ – Μπάγερν, Τότεναμ – Ντόρτμουντ και Σάλκε - Μάντσεστερ Σίτυ. Το φαινομενικά πιο δυνατό ζευγάρι είναι και αυτό που έχει και το μεγαλύτερο παρελθόν. Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί συνολικά επτά φορές με τη Λίβερπουλ να έχει πανηγυρίσει δύο φορές, την Μπάγερν μία ενώ τέσσερα παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα. Τελευταία φορά συναντήθηκαν στο ευρωπαϊκό Super Cup το 2001 όπου η «Κόκκινοι» επικράτησαν με 3-2 των Βαυαρών. Το δεύτερο ζευγάρι μας έχει δώσει τέσσερα παιχνίδια, όλα τα τελευταία δύο χρόνια. 

Οι νίκες είναι μοιρασμένες, από δύο για κάθε ομάδα. Φέτος θα είναι η τρίτη σερί χρονιά που Ντόρτμουντ και Τότεναμ θα συναντηθούν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Τέλος, η Σάλκε με την Μάντσεστερ Σίτυ έχουν βρεθεί αντιμέτωπες μόλις τρεις φορές με πιο πρόσφατη την αναμέτρηση του 2008 στο Europa League όπου η Σίτυ επικράτησε με 2-0.

Τις βραδιές της Τρίτης και της Τετάρτης λοιπόν, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την συνέχεια της συγκεκριμένης κόντρας και να δούμε αν τελικά θα καταφέρουν οι Γερμανοί να μειώσουν τη διαφορά που έχουν από τους Άγγλους ή αν οι τελευταίοι θα συνεχίσουν να «καλπάζουν» προς τις νίκες. Όποιο και να είναι τελικά το αποτέλεσμα ένα πράγμα είναι σίγουρο: θα το απολαύσουμε.

Γιώργος Παντελεάκος