Η επική απόκρουση του Μπανκς και η τρομερή ατάκα του Μουρ! (vid)

Πριν από μερικά χρόνια, ο Γκόρντον Μπανκς είχε περιγράψει επακριβώς ό,τι συνέβη στην επική στιγμή με την απόκρουση στην κεφαλιά του Πελέ που φάνταζε σίγουρο γκολ, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970, αποκαλύπτοντας μάλιστα και την φοβέρή ατάκα του Μπόμπι Μουρ!  



Η επική απόκρουση του Μπανκς και η τρομερή ατάκα του Μουρ! (vid)

Σε ηλικία 81 ετών, ο εκ των σπουδαιότερων Άγγλων ποδοσφαιριστών και εκ των κορυφαίων παγκοσμίως στη θέση του, «έφυγε» από τη ζωή, όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Τρίτης από την οικογένειά του.

Ο Γκόρντον Μπανκς, ήταν μέλος των «τριών λιονταριών», όταν ανέβηκαν για πρώτη και μοναδική φορά στην κορυφή του κόσμου με την κατάκτηση του Μουντιάλ το 1966, ωστόσο, η πλειοψηφία του κόσμου δεν θα τον θυμάται με το μετάλλιο στον λαιμό ή με το τρόπαιο στα χέρια...

Η εικόνα που αφήνει πίσω του ως σπουδαία κληρονομιά είναι εκείνη η εξωπραγματική απόκρουση στη σκαστή κεφαλιά του Πελέ, σε ματς της Αγγλίας με τη Βραζιλία στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970 στο Μεξικό.

«Έπειτα από εκείνη τη μέρα, κάθε φορά που συναντώ τον Πελέ μιλάμε για εκείνη την απόκρουση. Κάθε φορά!

Αν πεταγόμουν σε ευθεία, δεν θα κατάφερνα να τη φτάσω γιατί έσκασε πολύ κοντά στο χέρι μου. Έτσι έπρεπε να γείρω και προς τα πίσω πέφτοντας και να υπολογίσω σε ποιο ύψος θα έπρεπε να σηκώσω το χέρι μου για να φτάσω στη μπάλα μετά το γκελ που έκανε. Χτύπησε το πάνω μέρος της παλάμης μου κι έφυγε ψηλά για να πάει κόρνερ, αλλά η αλήθεια είναι ότι κι εγώ πίστεψα πως είχε ήδη μπει το γκολ...» είχε παραδεχθεί ο τεράστιος πρωταγωνιστής εκείνης της μαγικής στιγμής, αποκαλύπτοντας και την τρομερή ατάκα του Μπόμπι Μουρ αμέσως μετά:

«Με πλησίασε δίχως καν να έχω προλάβει να σηκωθώ και μου έκανε πλάκα λέγοντας “Μπάνκσι, για το Θεό φίλε, πιάσε καμιά μπάλα και μην τη στέλνεις κόρνερ χωρίς λόγο»!

 

 

Κώστας Ζάλιαρης