Ρις Τζέιμς: Ένα κρυμμένο διαμάντι της Τσέλσι στην Τσάμπιονσιπ!

Τη στιγμή που η Τσέλσι περνά μια μέτρια χρονιά, όντας στην τέταρτη θέση της Πρέμιερ Λιγκ, ένας πιτσιρικάς γέννημα-θρέμμα των ακαδημιών της, ονόματι Ρις Τζέιμς έχει κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας χάρις στις εξαιρετικές του εμφανίσεις με την ομάδα της Γουίγκαν στην Τσάμπιονσιπ.  



Ρις Τζέιμς: Ένα κρυμμένο διαμάντι της Τσέλσι στην Τσάμπιονσιπ!

«Δώρο Θεού» αποκαλούν ήδη οι οπαδοί της Γουίγκαν τον 19χρονο ακραίο αμυντικό των «μπλε», ο οποίος ήρθε το καλοκαίρι με την μορφή δανεισμού από την Τσέλσι, ούτως ώστε να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Η πάγεια τακτική των Λονδρέζων να σπέρνουν με πιτσιρικάδες τους όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη φαίνεται να αποδίδει καρπούς, τουλάχιστον όσο αναφορά περιπτώσεις σαν και του νεαρού Άγγλου.

Αν και με τους νέους κανονισμούς που πρόκειται να επιβάλει η ΟΥΕΦΑ αναφορικά με τον αριθμό των δανεικών όπου θα επιτρέπεται να εξαγάγει η κάθε ομάδα, η Τσέλσι απέδειξε ότι μέχρι τώρα ο μικρός αποτελεί το «κόλπο γκρόσο». Άλλωστε την τελευταία διετία, πολλοί παίκτες όπως ο Λόφτους-Τσικ και ο Χάντσον-Οντόι, ερχόμενοι από τα φυτώριά της, «ξεπετιούνται» και λαμβάνουν πλέον περισσότερο χρόνο στο χορτάρι με τη φανέλα της πρώτης ομάδας.

1. Ο Τζέιμς, ο οποίος έχει αφήσει άφωνους οπαδούς και παράγοντες της Γουίγκαν, μετρά έως τώρα 30 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα της Γουίγκαν, ενώ έχει ήδη ξεχωρίσει για τις «φαρμακερές» σέντρες με τις οποίες τροφοδοτεί τους συμπαίκτες του. H εξαιρετική του εμφάνιση ενάντια στην Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές. Αγωνιζόμενος ως αμυντικός μέσος, «κατάπιε» ατελείωτα χιλιόμετρα στον αγωνιστικό χώρο, ενώ προσέφερε βοήθειες στους συμπαίκτες του σαν άλλος έμπειρος και γεμάτος αυτοπεποίθηση μέσος. Ο προπονητής της Γουίγκαν, Πολ Κουκ, φαίνεται να αρέσκεται στην χρησιμοποιήση του Τζέιμς στα αμυντικά χαφ, μιας και το πείραμα μέχρι τώρα δείχνει να του βγαίνει. «Όταν τον χρησιμοποίησα πρώτη φορά εκεί, έμοιαζε σαν να έχει γεννηθεί για αυτή την θέση, αφού την γνώριζε πολύ καλά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο 51χρονος Άγγλος τεχνικός της.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που ο ταλαντούχος αμυντικός της Τσέλσι έχει τραβήξει πάνω του τα βλέμματα. Πριν τρία χρόνια, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε κάνει κρούση για εκείνον, έχοντας μάλιστα βρεθεί αντιμέτωπη για την υπογραφή του με την γερμανική Λειψία, της οποίας ο τεχνικός διευθυντής Ραλφ Ράνγκνικ, είχε μεταβεί στο Νησί για να τον παρακολουθήσει από κοντά. Αν και αρχικά η κατάσταση έμοιαζε να γέρνει προς το μέρος των «μνηστήρων» του, λόγω του χαμηλού ποσοστού παικτών που καταφέρνουν τελικά να σπάσουν την «γυάλινη οροφή» που υφίσταται στην πρόωθηση νέων παικτών στην πρώτη ομάδα των «μπλε», ο ίδιος τελικά αποφάσισε να παραμείνει κάτοικος Λονδίνου. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε ο βοηθός του τμήματος εξέλιξης των ακαδημιών της ομάδος, Τζιμ Φρέιζερ, ο οποίος είχε επαινέσει την ευστροφία του νεαρού άσου.

2. Έχει αγωνιστεί με όλες τις Εθνικές ομάδες νέων της Αγγλίας, από την κάτω των 17 έως και την κάτω των 20 χρονών. Επίσης, συμπεριλήφθηκε στην ομάδα που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2017 στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό κύπελλο για νέους κάτω των 19 ετών. Με την ομάδα νέων της Τσέλσι υπήρξε αρχηγός την σεζόν 2017-18, όταν κατέκτησαν το Κύπελλο Αγγλίας και ο ίδιος ανακηρύχθηκε «Παίκτης των Ακαδημιών της Χρονιάς»

Μάλιστα πολλοί κάνουν λόγο για έναν παίκτη που διαθέτειτην καλύτερη σέντρα σε όλο το ρόστερ της Τσέλσι! Το οξύμωρο βέβαια της υπόθεσης είναι ότι δεν βρίσκεται καν στην φαρέτρα του Σάρι για φέτος. Πέρα από την ευστοχία που έχουν οι σέντρες του, διακατέχεται από ακόρεστη αντοχή και μυϊκή δύναμη, οι οποίες κρίνονται καταλυτικές για να μπορέσει να ανταπεξέλθει αργότερα σε υψηλό επίπεδο. Με τον Θέσαρ Αθπιλικούετα να βρίσκεται στο 29οέτος της ηλικίας, ο Τζέιμς φαντάζει σαν τον ιδανικό αντικαταστάτη του Ισπανού στη θέση του πλάγιου μπακ.Αν και ο αρχηγός των «μπλε» έχει υπάρξει η πιο έμπιστη λύση της αμυντικής γραμμής, η ικανότητά του στο ένας με έναν μοιάζει να τον εγκαταλείπει. Ακόμα και η δεύτερη επιλογή για την θέση του δεξιού ακραίου αμυντικού, Ντάβιντε Ζαπακόστα δεν έχει καταφέρει να πείσει την ομάδα των Λονδρέζων για την ποιότητά του και όπως φαίνεται, ούτε πρόκειται. Ωστόσο, η ιστορία έχει αποδείξει ότι και άλλοι νεαροί πέτυχαν αξιόλογες χρονιές στις ομάδες που δόθηκαν δανεικοί πριν επιστρέψουν στην Τσέλσι, χωρίς να καταφέρουν επιτυχώς να κάνουν το «ξεπέταγμα» που χρειάζεται για να εδραιωθούν στην πρώτη ομάδα.

3. Σε αυτό το σημείο, αναδύεται και ένα άλλο μείζονος σημασίας ζήτημα το οποίο ίσως αποδειχθεί ολέθριο για τον Τζέιμς, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο που βρίσκεται η καριέρα του. Ο διευθυντής του προγράμματος ανάπτυξης των ακαδημιών της Τσέλσι, αποκάλυψε κάτι που ίσως να μην μοιάζει το ιδεατό για τον νεαρό άσο. «Ο σύλλογος προτιμά να αγοράζει και να χρησιμοποιεί παίκτες οι οποίοι έχουν τουλάχιστον αγωνιστεί 150 φορές σε επαγγελματικό επίπεδο. Αυτή αποτελεί και σημαντική παράμετρο, πριν αποφασίσουν να τους χρησιμοποιήσουν στην πρώτη ομάδα» είπε, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει και στα νέα μεταγραφικά αποκτήματα αλλά και στους νέους παίκτες οι οποίοι προέρχονται από τα φυτώριά τους. Πιθανότατα ναλειτουργήσει ως τροχοπέδι για τον νεαρό Άγγλο άσο, ο οποίος ίσως χρειαστεί να κάνει υπομονή αγωνιζόμενος για άλλες δύο με τρεις χρονιές ως δανεικός, πριν συμπεριληφθεί στα πλάνα της πρώτης ομάδας.

Με τον ίδιο να μοιάζει πιο έτοιμος από ποτέ και τους επίδοξους «εραστές» του ήδη να ζυγίζουν το ποσό το οποίο θα χρειαστεί για να τον κάνουν δικό τους, ίσως η Τσέλσι θα πρέπει να σκεφτεί δύο φορές πριν αποφασίσει το τι θα κάνει με την περίπτωσή σου. Ειδάλλως, αν καθυστερήσουν  ίσως και να χάσουν  έναν μελλοντικό αστέρα.

Ιωάννης Γατσούλης