Χέρμπερτ Κίλπιν: Ο Βρετανός «πατέρας του ιταλικού ποδοσφαίρου» και της Μίλαν

«Θα είμαστε μια ομάδα διαβόλων. Τα χρώματά μας θα είναι το κόκκινο, σαν τη φωτιά, και το μαύρο, σαν τοφόβο των αντιπάλων». Σαν σήμερα, πριν 149 χρόνια, γεννήθηκε ο Xέρμπερτ Κίλπιν, ο άνθρωπος που μετέβη σαν οικονομικός μετανάστης στην Ιταλία και έμελλε να βάλει το δικό του λιθαράκι στο ρου της ποδοσφαιρικής ιστορίας, ιδρύοντας έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους παγκοσμίως, τη Μίλαν.  



Χέρμπερτ Κίλπιν: Ο Βρετανός «πατέρας του ιταλικού ποδοσφαίρου» και της Μίλαν

Τα χρόνια της νιότης

Ο Κίλπιν γεννήθηκε στο Νότιγχαμ της Αγγλίας στις 24 Ιανουαρίου 1870. Γιος κρεοπώλη, μεγάλωσε με εννέα μεγαλύτερα αδέρφια  στην οδό Μάνσφιλντ. Σε νεαρή ηλικία, εγκατέλειψε το σχολείο για να εργαστεί σαν βοηθός σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στην πόλη του. Εκεί θα γνώριζε τον Εντουάρντο Μπόσιο, έναν Ιταλο-Ελβετό έμπορο ο οποίος είχε δει τον Κίλπιν ν’ αγωνίζεται ως ποδοσφαιριστής στις ερασιτεχνικές ομάδες Νοτς Ολίμπικ και Σαιντ Άντριους, στη θέση είτε του αμυντικού είτε του μέσου.

Η γνωριμία με τον Μπόσιο, οδήγησε τον Κίλπιν το 1891 στο Τορίνο της Ιταλίας, ώστε να εργαστεί στο εργοστάσιο μεταξιού που διατηρούσε εκεί ο πρώτος. Την ίδια χρονιά,ο Μπόσιο ίδρυσε την Ιντερνατσιονάλε Τορίνο, την πρώτη, χρονικά, ιταλική ομάδα ποδοσφαίρου. Μάλιστα, ως ένδειξη των καλών σχέσεων που διατηρούσαν οι δύο άντρες, ο Κίλπιν αγωνίστηκε στην ομάδα, ενώ ανέλαβε και το ρόλο να μάθει το άγνωστο έως τότε άθλημα του ποδοσφαίρου στους Ιταλούς συμπαίκτες του. Ήταν ο πρώτος Άγγλος που αγωνίστηκε εκτός των βρετανικών συνόρων, ενώ έφτασε δύο φορές στον τελικό του πρώιμου, τότε, ιταλικού πρωταθλήματος, χάνοντας και στις δύο περιπτώσεις από την Τζένοα.

Η ίδρυση της Μίλαν

Απ’ το 1898, ο Κίλπιν είχε ήδη μεταβεί στο Μιλάνο, αλλά συνέχισε να αγωνίζεται στην ομάδα του Μπόσιο. Ωστόσο, τα συνεχή ταξίδια στο Τορίνο τον εξάντλησαν. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου του 1899, μέρα ορόσημο για την κοκκινόμαυρη μεριά του Μιλάνου, να ιδρύσει μαζί με τον επίσης Βρετανό Σάμουελ Ρίτσαρντ Ντέιβις και μερικούς ακόμη φίλους του, το κλαμπ που είχε όνομα Milan Foot-Ball andCricket Club, τον πρόγονο της σπουδαίας Μίλαν. Η ίδρυση του συλλόγου δημοσιοποιείται δύο ημέρες αργότερα, τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, από τις σελίδες της εφημερίδας Γκαζέτα ντε λο Σπορ.

Ο Κίλπιν, η ψυχή αυτού του νέου δημιουργήματος, επέλεξε τον Βρετανό πρόξενο, Άλφρεντ Έντουαρντς, ώστε ν’ αποτελέσει τον πρώτο πρόεδρο της ομάδας και όρισε αρχηγό για την πρώτη χρονιά, έναν άλλο Άγγλο, τον Ντέιβιντ Άλισον. Ο ίδιος, ως ο πιο έμπειρος ποδοσφαιρικά από τα μέλη της ομάδας, έγινε παίκτης-προπονητής. Στα επόμενα επτά χρόνια, πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού και οδήγησε την ομάδα σε τρεις εθνικούς τίτλους. Ο πρώτος ήρθε το 1901, μόλις στη δεύτερη χρονιά ύπαρξης του συλλόγου, ενώ ακολούθησαν οι τίτλοι του 1906 και 1907. Συνολικά, οΚίλπιν είχε 23 συμμετοχές και 7 γκολ, στα εννέα χρόνιαπαρουσίας του στο σύλλογο.

Τα χρώματα της ομάδας ήταν από την ίδρυσή της το κόκκινο και το μαύρο, εξ’ου και το παρατσούκλι της «ροσονέρι» και αντιπροσωπεύουν αρχικά το κόκκινο, το φλογερό πάθος των ποδοσφαιριστών και το μαύρο, το φόβο των αντιπάλων να αντιμετωπίσουν την ομάδα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Χέρμπερτ Κίλπιν: «Θα είμαστε μια ομάδα διαβόλων και τα χρώματά μας θα είναι το κόκκινο, σαν την φωτιά και το μαύρο σαν τον φόβο των αντιπάλων μας». Οι άνθρωποι της Μίλαν αποτίουν ακόμα και στις μέρες μας φόρο τιμής στους Άγγλους ιδρυτές της ομάδας, αφού διατήρησαν την αγγλική γραφή και προφορά του ονόματος της πόλης (Μίλαν), σε αντίθεση με την ιταλική που είναι η λέξη Μιλάνο και την οποία αναγκάστηκε να φέρει υπό το φασιστικό καθεστώς.

Θάνατος και υστεροφημία

Ο Κίλπιν παντρεύτηκε την Ιταλίδα Μαρία Καπούα, το 1905. Αφότου σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 1907, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για τη ζωή του, πέρα από τις συνήθειες που είχε να καπνίζει και να πίνει. Ίσως αυτοί είναι και οι λόγοι που οδηγήθηκε στο θάνατο, σε ηλικία μόλις 46 ετών, στις 22 Οκτωβρίου του 1916.

Αυτό που είχε καταφέρει ήταν, ωστόσο, να δημιουργήσει τη Μίλαν, με το “καμάρι” του να γιγαντώνεται στη συνέχεια και να γίνεται από τους πιο επιτυχημένους και δημοφιλείς συλλόγους παγκοσμίως, μετρώντας 29 επίσημους τίτλους στην Ιταλία, ενώ εκτός συνόρων, πρόκειται για τη σπουδαιότερη ιταλική ομάδα, με επτά κατακτήσεις του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, επίτευγμα που μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης υπερβαίνει με δεκατρείς κατακτήσεις, αλλά και δύο Κύπελλα Κυπελλούχων Ευρώπης.

Για το λόγο αυτό, 94 χρόνια μετά, στις 2 Νοεμβρίου του 2010, η σωρός του Κίλπιν μεταφερόταν στο Φαμέντιο, στο φημισμένο παρεκκλήσι του νεκροταφείου του Μιλάνου, εκεί που στεγάζονται οι τάφοι των σπουδαιότερων προσωπικοτήτων της πόλης. Ήταν ο ελάχιστος φόρος τιμής στον Βρετανό, που συνέβαλε, όσο κανένας άλλος, στη διάδοση του λαοφιλέστερου αθλήματος στη «γείτονα χώρα».

Το Σαν Σίρο συχνά φιλοξενεί τεράστια πανό ή σημαίες με το πρόσωπο ενός τύπου με μουστάκι. Την επόμενη φορά που θα τον δεις, θα γνωρίζεις ότι αυτός είναι ο Χέρμπερτ Κίλπιν, «ο πατέρας του ιταλικού ποδοσφαίρου», το λιθαράκι από το οποίο χτίστηκε ένα τεράστιο οικοδόμημα...

Κώστας Ιατρίδης