Ο Κλοπ, ο Αϊνστάιν και το λαμπρό «κόκκινο» μέλλον!

Φιρμίνο, Σαλάχ, Χέντερσον. Μανέ, Γκόμεζ, Ρόμπερτσον και τώρα Αλεξάντερ-Άρνολντ. Το england365.gr αναλύει το πως ο Γιούργκεν Κλοπ αμφισβητώντας ακόμα και τον ίδιο τον... Αϊνστάιν, έφτασε να διασφαλίσει ότι οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ θα χαμογελάνε για πολλά χρόνια ακόμα...  



Ο Κλοπ, ο Αϊνστάιν και το λαμπρό «κόκκινο» μέλλον!

«Ποτέ δεν σκέφτομαι το μέλλον. Έρχεται αρκετά σύντομα». Η παραπάνω φράση ανήκει στον Άλμπερτ Αϊνστάιν και σίγουρα για πολλούς, εφόσον βγαίνει απ' τα χείλη του σπουδαιότερου φυσικού όλων των εποχών, θα αποτελούσε νόμο. Όχι όμως και για τον Γιούργκεν Κλοπ. Παρότι συμπατριώτης με το θεμελιωτή της Θεωρίας της Σχετικότητας, ο Γερμανός τεχνικός όχι μόνο σκέφτεται το μέλλον, αλλά έχοντας μια... διαφορετική οπτική για τα πράγματα, σχεδιάζει μεθοδικά την αυριανή μέρα του «πρότζεκτ» που έχει αναλάβει στο Λίβερπουλ. Μέρος αυτού του σχεδίου είναι να διατηρήσει στο δυναμικό του συλλόγου, ό, τι πολυτιμότερο διαθέτει. Τις τελευταίες δύο μέρες (17/1 και 19/1) η Λίβερπουλ ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας της, αρχικά, με τον Άντριου Ρόμπερτσον και στη συνέχεια με τον Τρέντ Αλεξάντερ-Άρνολντ. Η επιλογή των «κόκκινων» να κρατήσουν για χρόνια στο λιμάνι τα δύο φουλ μπακ τους, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα αποτέλεσε λογική συνέχιση της πολιτικής που ακολουθούν πλέον στο Μέρσεϊσαϊντ και η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο με την περίπτωση του Φιρμίνο.

Το γεγονός ότι η Λίβερπουλ έχει να κατακτήσει το πρωτάθλημα απ' το μακρινό 1990, δεν αναιρεί το ότι σ' αυτό το διάστημα πέρασαν από το Μέλγουντ ορισμένοι από τους κορυφαίους παίκτες της σύγχρονης ιστορίας της. Σημαντικό τροχοπέδη για τους «κόκκινους», αποτέλεσε η αδυναμία τους να κρατήσουν για καιρό αυτούς τους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ τους. Λουίς Σουάρες, Ραχίμ Στέρλινγκ και Φελίπε Κουτίνιο αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων ετών. Ο Κλοπ κατάλαβε ότι κάτι τέτοιο δεν γινόταν να συνεχιστεί, έκανε τα πάντα για να το διορθώσει και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει. Ενδεικτικά τα λόγια του όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ανανέωση του συμβολαίου του Σαντιό Μανέ, ο οποίος το καλοκαίρι αποτέλεσε «μήλον της Έριδος» ανάμεσα στην Ρεάλ Μαδρίτης και στην Μπαρτσελόνα: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Μανέ ανανέωσε το συμβόλαιό του. Εγώ αντιμετωπίζω τη συγκεκριμένη εξέλιξη σαν... μεταγραφή για την ομάδα καθώς αποδεικνύεται περίτρανα πως ο σύλλογος έχει προοδεύσει. Τα τελευταία χρόνια οι παίκτες που πραγματοποιούσαν καλές σεζόν με τη φανέλα της Λίβερπουλ, επιδίωκαν τη μετακίνησή τους σε άλλο κλαμπ. Πλέον οι ποδοσφαιριστές μας θεωρούν πως μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα παραμένοντας στο "Άνφιλντ"».

Πρώτη μέριμνα λοιπόν του, γεννημένου στην Στουτγκάρδη, προπονητή ήταν να «δέσει» τους Ρομπέρτο Φιρμίνο, Μοχάμεντ Σαλάχ και Σαντιό Μανέ έως το 2023 στο Λίβερπουλ. Ήξερε ότι τα 91 γκολ και τις 42 ασίστ, τα οποία συνεισέφερε πέρυσι στην ομάδα η «Αγία Τριάδα», δύσκολα θα τα έβρισκε από αλλού, όσα εκατομμύρια και να εξασφάλιζε από πιθανή πώληση κάποιων εξ αυτών. Στις 29 Απριλίου, στις 2 Ιουλίου και στις 22 Νοεμβρίου του 2018, αντίστοιχα, έβαλαν την υπογραφή τους σε πενταετή

συμβόλαια. Συνολικά σ' αυτό το διάστημα, υπολογίζεται ότι θα λάβουν και οι τρεις μαζί περίπου 150 εκατ. ευρώ. Πολλά; Μάλλον όχι αν σκεφτεί κανείς ότι, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, τα επόμενα χρόνια τέτοια ποσά θα δίνονται για την απόκτηση ενός και μόνο ποδοσφαιριστή, όλο και πιο συχνά. Ίσα-ίσα λοιπόν, κάποιοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν και με το δίκιο τους, ότι πρόκειται για «value for money» συμφωνίες.

Στο ενδιάμεσο (3/9) είχε μεσολαβήσει η επίσημη ανακοίνωση, βάσει της οποίας, ο Τζόρνταν Χέντερσον θα συνεχίσει να φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού τουλάχιστον μέχρι το 2023. Τη σκυτάλη απ' τους προαναφερθέντες έλαβε ο Τζο Γκόμεζ τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο μόλις 21 ετών κεντρικός αμυντικός αναπροσάρμοσε το συμβόλαιο του μέχρι το 2024, την ίδια χρονιά που οριοθετείται πλέον και η συνεργασία της ομάδας του Μέρσεϊσαϊντ με τους Ρόμπερτσον και Άρνολντ. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Τζον Χένρι, ικανοποιεί κατά σειρά όλες τις επιθυμίες του Κλοπ.

Η Λίβερπουλ λοιπόν, έφτασε στο σημείο να κρατά όποιον παίκτη θέλει. Ποιός θα το περίμενε; Το αντίθετο. Η διαλεκτική εξέταση των βημάτων τα οποία έχουν σημειώσει οι «κόκκινοι» το προηγούμενο διάστημα μπορεί να εξηγήσει πολλά. Αρχικά η μεγάλη πλειοψηφία των παικτών της ομάδας, κατά καιρούς κάνει ειδική μνεία στην τεράστια εξέλιξη που σημειώνει υπό τις οδηγίες του Κλοπ. Ο τρόπος παιχνιδιού του Γερμανού κόουτς, συνεισφέρει τα μέγιστα στη βελτίωση του κάθε παίκτη ξεχωριστά. Ευνοώντας μάλιστα τους πιο τεχνίτες, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια ήταν και οι πρώτοι που αποχωρούσαν για άλλα... λιμάνια. Η στασιμότητα είναι ο νούμερο ένα φόβος για κάθε φιλόδοξο ποδοσφαιριστή. Στασιμότητα βέβαια προκαλεί και η έλλειψη στόχων, χαρακτηριστικό που έχει αντιπαλέψει η Λίβερπουλ. Ακόμα κι αν δεν τους κατέκτησε, έφτασε σε δύο ευρωπαϊκούς τελικούς τα τελευταία χρόνια. Φέτος διεκδικεί με αξιώσεις το πρωτάθλημα. Το βασικό λοιπόν είναι ότι υπάρχει ένα σχέδιο, τόσο αγωνιστικό, όσο και σε επίπεδο εταιρείας. Παράλληλα, το γεγονός της έλευσης πρωτοκλασάτων ονομάτων (όπως ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ και ο Άλισον Μπέκερ) και μάλιστα ξεπερνώντας τις προτάσεις παραδοσιακά «γεμάτων πορτοφολιών» της ευρωπαϊκής αγοράς, αποτελεί καταλυτικό παράγοντα στο να πειστεί και το υπόλοιπο ρόστερ, ότι κάτι πραγματικά σπουδαίο χτίζεται πλέον στο «Άνφιλντ».

Οι φίλοι της Λίβερπουλ αδημονούν για το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 29 χρόνια. Πολύ πιθανό πολλοί να μην έχουν προλάβει καν το τελευταίο. Παρόλα αυτά οι εφτά αυτές ανανεώσεις στις οποίες προχώρησε η ομάδα τους, τους τελευταίους μήνες, ίσως αποτελέσουν στα επόμενα χρόνια αποφασιστικό βήμα, στην ήδη ανοδική πορεία του συλλόγου. Αποφασιστικότερο ακόμα κι από έναν τίτλο. Αν χαθεί τελικά η φετινή μάχη από την Μάντσεστερ Σίτι (ή από οποιαδήποτε άλλη διεκδικήτρια), θα κερδηθεί το πιο πιθανό κάποια απ' τις επόμενες, αφού η βάση της τωρινής ομάδας θα έχει εξελιχθεί ίσως στο πιο ομοιογενές, ταλαντούχο αλλά και έμπειρο σύνολο της κατηγορίας. Ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, Σκωτσέζος συγγραφέας του 19ου αιώνα, είχε γράψει: «Μην κρίνεις την ημέρα απ' τη σοδειά που θέρισες, αλλά απ' τους σπόρους που έσπειρες». Ο Γιούργκεν Κλοπ τους τελευταίους μήνες «έσπειρε» και με το παραπάνω. Συγκέντρωσε σπουδαία και δυσεύρετα «δομικά υλικά», με τα οποία φιλοδοξεί να «χτίσει» ένα λαμπρό «κόκκινο» μέλλον!

Μανώλης Μουσουράκης