Ο νο.1 «influencer» για τα κορίτσια στην Κένυα είναι το ποδόσφαιρο

Χωρίς επίσημο λογαριασμό στο Instagram κι όμως το ποδόσφαιρο αποδεικνύει πως μπορεί να επιδρά καταλυτικά σε δισεκατομμύρια ανθρώπους, προστατεύοντας ζωές και διαμορφώνοντας προσωπικότητες. Και οι νεαρές κοπέλες στην Κένυα το ξέρουν καλύτερα απ’ τον καθένα.



Ο νο.1 «influencer» για τα κορίτσια στην Κένυα είναι το ποδόσφαιρο

Την ίδια ώρα που τα «φώτα» της αναπτυγμένης ποδοσφαιρικής βιομηχανίας εύλογα θαμπώνουν τα πλήθη, η ατόφια ουσία του «βασιλιά των σπορ» διαχέεται σε κάθε υποανάπτυκτη γωνιά του πλανήτη για να βοηθήσει όποια ανθρώπινη ύπαρξη αναζητά τη λύτρωση ή τη σωτηρία. Διότι αν νομίζει κανείς πως ο μέσος όρος των ποδοσφαιρόφιλων ανταποκρίνεται σε ανθρώπους που έχουν όλα τα βασικά βιοτικά ζητήματα τους «λυμένα», τότε η ιστορία των κοριτσιών από την Κένυα θα τον κάνει να δει την πραγματικότητα με άλλο «μάτι».

Πόσο διαφορετική είναι η ζωή, όμως, στην 28η μεγαλύτερη, πληθυσμιακά, χώρα της Γης (50.950.879 κάτοικοι) συγκριτικά με τις προηγμένες ευρωπαϊκές, ποδοσφαιρικές και μη, κοινωνίες; Αρκεί να διαπιστώσει κανείς πως εν έτει 2019, κόντρα στα προβλήματα ανεργίας, υπογεννητικότητας και οικονομικής κρίσης που οι τελευταίες πιθανόν αντιμετωπίζουν, η Κένυα και η υπο-Σαχάρια Αφρική, εν γένει, έχουν να αντιπαραβάλλουν πρώτα απ’ όλα τη μάστιγα του AIDS ως τον σοβαρότερο παράγοντα που πλήττει τον κοινωνικό ιστό τους. Με πάνω από 800.000 νέα κρούσματα προσβολής από τον υιό του HIV κάθε χρόνο, τρία στα τέσσερα εκ των οποίων αντιστοιχούν σε νεαρές κοπέλες 15-19 ετών, είναι προκλητικά προφανής η χαοτική διαφορά των δύο κόσμων, όχι απλά σε επίπεδο διττών αναγκών και χαρακτηριστικών, αλλά σε εκ διαμέτρου αντίθετη θεώρηση για τη ζωή και το μέλλον.

Μέσα σε αυτήν την απελπιστική κατάσταση, ποιος θα τολμούσε, άραγε, να προτείνει το ποδόσφαιρο ως λύση; Ποιος θα είχε το θάρρος και «τα μυαλά στο κεφάλι του» για να παρακινήσει τις Κενυάτισσες νεανίδες και εφήβους να εναποθέσουν τις ελπίδες για το καλύτερο μέλλον τους στο ποδόσφαιρο και να εξελιχθούν στις γυναίκες του «αύριο» χάρη στη δύναμη της «στρογγυλής θεάς»;

Μια ομάδα γυναικών με επικεφαλής την Ντορκάς Αμακόμπε, στην περιοχή Κιλίφι της παραθαλάσσιας Κένυας αποδείχθηκε τω όντι θαρραλέα και διορατική για να δώσει την ευκαιρία στις νεαρές συμπατριώτισσες τους να ξεπεράσουν τα καταδικαστικά προβλήματα της κοινωνίας στην οποία γεννήθηκαν, μετατοπίζοντας τις προοπτικές της ζωής τους, ή όπως προτάσσει το αγγλικό ιδίωμα από το οποίο πήρε το όνομα του το εγχείρημα αυτής της ομάδας, «μετακινώντας τα δοκάρια».

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Moving the Goalposts» (MTG) έχει αναλάβει την διαπαιδαγώγηση των νεαρών κοριτσιών και γυναικών της χώρας, ηλικίας 9-25 ετών, με πρωταρχικό μέλημα την ενημέρωση για τα θεμελιώδη δικαιώματα στην υγεία, την εκπαίδευση, το σεξ και την δημιουργία διεξόδου από το AIDS που «θερίζει» τον γυναικείο πληθυσμό, κι όλα αυτά με βασικό «εργαλείο» το ποδόσφαιρο. Οι «μικρές κυρίες» της Κένυας βρίσκουν με αυτόν τον τρόπο το πρόσφορο έδαφος για την διάπλαση της μοναδικής τους προσωπικότητας στο χορτάρι ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου και μαζί την επέκταση της δυναμικής τους ως ομάδα και ως σύνολο, ικανό να αλλάξει το κοινωνικό «στάτους» της πατρίδας τους.

Πέρα από την ασφάλεια και την σωτηρία που εξασφαλίζεται ως αναπόσπαστο κομμάτι του προορισμού της οργάνωσης, η ποδοσφαιρική παιδεία δίνει στα μέλη του «MTG» το ερέθισμα για να αναπτύξουν αρετές και επιδεξιότητες, όπως η οργάνωση δραστηριοτήτων, οι ηγετικές ικανότητες και η ελευθερία της έκφρασης. Εφόδια απαραίτητα για να διαμορφώσουν ισχυρό χαρακτήρα παράλληλα και με την περαιτέρω ανακάλυψη του σώματος και του εαυτού τους, που ακόμα βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης.

Την αξιέπαινη προσπάθεια του «MTG» αγκάλιασαν ήδη ανάλογης στόχευσης αλλά σημαντικά μεγαλύτερης εμβέλειας προγράμματα όπως το «Footballfor Hope» που βρίσκεται υπό την αιγίδα της FIFA αλλά και παγκόσμιοι κολοσσοί όπως η Adidas. Πιο πρόσφατα, ήταν η Μάντσεστερ Σίτι ο σύλλογος που προώθησε το έργο του οργανισμού, συμπεριλαμβάνοντας τον στους έξι φορείς που μοιράστηκαν 400.000 λίρες, όπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της ετήσιας φιλανθρωπικής καμπάνιας των «πολιτών» που φέρει το «hashtag» #cityzensgiving.

Παρά το απομακρυσμένο της περιοχής τους, τα μέλη της οργάνωσης έχουν ήδη καταφέρει να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και να λάβουν την αναγνώριση που τους αξίζει για το έργο τους από μεγάλα brands και παράγοντες του παγκοσμιοποιημένου συστήματος. Κι όσο η αναγνώριση αυξάνεται κατακόρυφα, τόσο οι νεαρές Κενυάτισσες ορθώνουν το ανάστημα τους, πάντα με μέσο το αγαπημένο τους άθλημα, το ποδόσφαιρο, «γιγαντώνοντας» αργά αλλά σταθερά μια νέα γυναικεία δυναμική, απαλλαγμένη από μάστιγες και σκοταδισμούς, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η παγκόσμια κοινότητα. Πολύ περισσότερο, κάνουν τον αείμνηστο Μπιλ Σάνκλι να «τρίβει» τα χέρια του από «εκεί ψηλά», περήφανος και ικανοποιημένος που η κλασικότερη ίσως ποδοσφαιρική ρήση που ειπώθηκε ποτέ και φέρει την υπογραφή του, δικαιώνεται πανηγυρικά, επιβεβαιώνοντας πως το «ποδόσφαιρο είναι πολλά παραπάνω από ένα ζήτημα ζωής και θανάτου».

Κωνσταντίνος Κωλαΐτης