Ντέκλαν Ράις: Ένα αστέρι… ανατέλλει

Τα 20α γενέθλια ήρθαν δύο μέρες νωρίτερα για το παιδί-θαύμα της Γουέστ Χαμ, Ντέκλαν Ράις , ο οποίος σκόραρε για πρώτη φορά με τη φανέλα των «Σφυριών» και πήρε το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να φανταστεί.



Ντέκλαν Ράις: Ένα αστέρι… ανατέλλει

«Δεν μπορώ να βάλω τις σκέψεις μου σε τάξη. Νομίζω ότι μπορείς να δεις από την έκφρασή μου το τι σημαίνει να νικάμε την Άρσεναλ και μάλιστα με δικό μου γκολ. Πάντα με παρότρυναν να σουτάρω περισσότερο. Αισθάνομαι απίστευτα». Το γκολ αλλά και η εμφάνιση του νεαρού μέσου εναντίον των «Κανονιέρηδων» ήταν ένα ακόμη «κερασάκι στην τούρτα» των εμφανίσεών του τη φετινή περίοδο.

Μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη του Ράις παίζει βέβαια και ο προπονητής των «Σφυριών» Μανουέλ Πελεγκρίνι, ο οποίος αποφάσισε το καλοκαίρι να προωθήσει τον 20χρονο από την θέση του στόπερ - που τον χρησιμοποιούσαν οι Μπίλιτς και Μόγιες - σε ρόλο αμυντικού μέσου. Η θέση αυτή ταίριαξε απόλυτα στον Ράις που με 70% επιτυχία στα τάκλιν και 85% ακρίβεια σε πάσες, δεσπόζει στη μεσαία γραμμή και όλα αυτά  έχοντας υποπέσει σε μόλις 11 φάουλ και έχοντας δει 2 κίτρινες κάρτες.

Ο νεαρός μέσος εντάχθηκε στις ακαδημίες της Γουέστ Χαμ το 2014 σε ηλικία 15 ετών, προερχόμενος από την Τσέλσι, η οποία τον είχε στα σπλάχνα της από το 2006. Το ταλέντο του δεν άργησε να τον φέρει στην «αγκαλιά» της πρώτης ομάδας και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2016/2017, μπαίνοντας ως αλλαγή στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού με την Μπέρνλι.

Το ξεκίνημα της επόμενης περιόδου τον βρήκε για πρώτη φορά βασικό, στις 19 Αυγούστου του 2017, στην εκτός έδρας ήττα από την Σαουθάμπτον με 3-2. Αυτή ήταν η απαρχή της μεγαλειώδους πορείας του Ράις, ο οποίος συμπλήρωσε συνολικά 26 εμφανίσεις με τα χρώματα της ομάδας του Λονδίνου στο πρωτάθλημα, τις περισσότερες ως βασικός. Η εντυπωσιακή του πορεία μέσα στη χρονιά τον ανέδειξε δεύτερο στις προτιμήσεις των οπαδών του συλλόγου, ως πολυτιμότερο παίκτη πίσω από τον Μάρκο Αρναούτοβιτς.

Η φετινή σεζόν σήμανε την εκτόξευση του ταλαντούχου άσσου. Η μετατόπισή του στο κέντρο, σε συνδυασμό με τον τραυματισμό του Τζακ Γουίλσιρ, ήταν η ευκαιρία του να καθιερωθεί και τα κατάφερε περίφημα αν και το ξεκίνημά του στο πρωτάθλημα δεν ήταν το ιδανικό. Την πρώτη αγωνιστική, στη βαριά ήττα με 4-0 από τη Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ», ο Ράις αντικαταστάθηκε στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου από τον Πελεγκρίνι. Στα επόμενα 3 παιχνίδια όπου η ομάδα του έκανε ισάριθμες ήττες με Μπόρνμουθ, Άρσεναλ και Γουλβς δε χρησιμοποιήθηκε καθόλου.

Η επιστροφή του όμως στη βασική ενδεκάδα, ήρθε την 5η αγωνιστική, στο ματς εναντίον της Έβερτον και συνδυάστηκε  με την «παρθενική» νίκη της ομάδας του με 3-1 εκτός έδρας. Από εκείνο το απόγευμα κι έπειτα, ο υψηλόσωμος μέσος δεν έχασε δευτερόλεπτο και εξασφάλισε θέση βασικού, έχοντας καταγράψει μέχρι στιγμής 19 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα που μεταφράζονται σε 1666 λεπτά συμμετοχής. Τον Δεκέμβριο, έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των «Σφυριών», μετά τον Μάικλ Κάρικ το 2001, που φτάνει τις 50 συμμετοχές πριν κλείσει τα 20 του χρόνια.

Οι μεγάλοι σύλλογοι της Premier League δεν άργησαν να στρέψουν την προσοχή τους στον νεαρό της Γουέστ Χαμ, με τις Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους, προσεγγίζοντας τους εκπροσώπους του παίκτη. Ο Ράις όμως, έκλεισε τα αυτιά του στις «σειρήνες», υπογράφοντας νέο συμβόλαιο με το κλαμπ που τον ανέδειξε,  μέχρι το 2024. Η νέα συμφωνία αναμένεται να του αποφέρει  30 χιλιάδες λίρες εβδομαδιαίως συν τα μπόνους. Λίγο αργότερα,  ο μέντοράς του,  Μανουέλ Πελεγκρίνι, δήλωσε πως πρόκειται για τον καλύτερο νέο που έχει καθοδηγήσει στην καριέρα του.

Όπως εύστοχα είπε ο συμπαίκτης του στην Γουέστ Χαμ, Πάμπλο Ζαμπαλέτα: «Αυτό το παιδί έχει σπουδαίο μέλλον σε αυτόν τον σύλλογο. Θα είναι ο μελλοντικός αρχηγός για την Γουέστ Χαμ, είμαι σίγουρος για αυτό. Βελτιώνεται παιχνίδι με παιχνίδι και είναι εκπληκτικό να τον βλέπεις να παίζει τόσο ώριμα σε αυτό το επίπεδο». Οι συγκρίσεις με τον Μπόμπι Μουρ, τον θρύλο της Γουέστ Χαμ και αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας, είναι αναπόφευκτες στις τάξεις των φιλάθλων, αλλά ο ίδιος παραμένει προσγειωμένος και τονίζει ότι κανείς δεν πρόκειται να πλησιάσει τον επί 16 χρόνια ποδοσφαιριστή των «Σφυριών». Έχει πολλά να μάθει όπως παραδέχεται  και θέλει να συνεχίσει να βελτιώνεται.

Οι φετινές εμφανίσεις του Ράις δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορο τον ομοσπονδιακό προπονητής της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ , ο οποίος προσπάθησε πριν λίγο καιρό να τον πείσει να αγωνιστεί με τα «Λιοντάρια», εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι γεννήθηκε στο Λονδίνο. Ο Ράις όμως, του οποίου οι παππούδες κατάγονται από το Κορκ της Ιρλανδίας, έχει αγωνιστεί με όλες τις μικρές εθνικές της Ιρλανδίας  και σε 3 φιλικά με την αντίστοιχη των ανδρών. Ο ποδοσφαιριστής αναμένεται να επιλέξει μέσα στο 2019 την εθνική ομάδα με την οποία θα αγωνίζεται, πριν από τα προκριματικά για το Euro 2020. Ό, τι και να επιλέξει όμως, είναι σίγουρο πως θα διαπρέψει…

Κωνσταντίνος Χριστόπουλος