Λουκ Σο: το «κρυφό χαρτί» του Σόλσκιερ

Μπορεί να μην έχει την δημοσιότητα του Ντε Χέα, την «λάμψη» του Πογκμπά ή την τρέλα του Λίνγκαρντ, ο Λουκ Σο όμως είναι ακριβώς αυτό που θέλει ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ στην δική του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.



Λουκ Σο: το «κρυφό χαρτί» του Σόλσκιερ

Πολλοί παίκτες πριν την έλευση του Σόλσκιερ δεν είχαν το αναμενόμενο αγωνιστικό πρόσωπο στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ένας από αυτούς και ο Λουκ Σο. Ο Άγγλος ποτέ δεν είχε ένα σταθερό ρόλο με το Μουρίνιο στον πάγκο, με τον Πορτογάλο πολλές φορές να τον κατακρίνει μάλιστα άσχετο εάν αυτός ήταν που του πρότεινε βελτιωμένο συμβόλαιο! Με τον ερχομό του Νορβηγού κόουτς όμως έχει καταφέρει να βρει το ρόλο που του ταιριάζει.

Με τον Μουρίνιο στην τεχνική ηγεσία ο Σο έπρεπε να μένει κοντά στους κεντρικούς αμυντικούς και να μην ανεβαίνει πολύ. Με τον Σόλσκιερ είναι κομβικός για τον τρόπο που επιτίθεται η Γιουνάιτεντ, ο οποίος τρόπος προϋποθέτει καλό passing-game και συνεχή κίνηση στο χώρο. Ο Νορβηγός θέλει άλλωστε τα full-back του να συμμετέχουν επιθετικά στο παιχνίδι.

Η άνοδος του Σο φαίνεται και στατιστικά. Στα τελευταία πέντε παιχνίδια με τον Μουρίνιο στον πάγκο είχε μ.ο 45 μεταβιβάσεις. Στα πρώτα πέντε με τον Σόλσκιερ έχει 81, αφού ο προπονητής του θέλει η ομάδα του να έχει κατοχή μέσα από γρήγορες εναλλαγές της μπάλας.

Ο Σο έχει δημιουργήσει μέσα στο παιχνίδι ένα «τριγωνάκι» με τον Μαρσιάλ και τον Πογκμπά που αποδεικνύεται κλειδί για τους ''κόκκινους διαβόλους''. Μέσα από το συνδυαστικό τους παιχνίδι βοηθάνε την ομάδα τους να δημιουργήσει καταστάσεις και να βάλει προβλήματα στους αντίπαλους αμυντικούς. Ήδη η οδηγία του Σόλσκιερ είναι οι περισσότερες επιθέσεις να γίνονται από την πλευρά του Σο, τα αριστερά. 

Η τεχνική ικανότητα του Σο είναι εντυπωσιακή, άλλα και η ευφυΐα του μέσα στο παιχνίδι είναι αξιοθαύμαστη. Έχει την ικανότητα να προσαρμόζει τη θέση του, βάση της θέσης που παίρνουν οι παίκτες γύρω του. Αυτό δείχνει ένα σημαντικό μέρος του παιχνιδιού που θέλει να εφαρμόσει ο Σόλσκιερ. Για παράδειγμα, με τον Μαρσιάλ μερικές φορές να παίζει πιο ανοιχτά μένει πιο κεντρικά μέσα στο χορτάρι, ώστε να να βοηθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανάπτυξη της ομάδας του.

Ο Λουκ Σο μπορεί να πέρασε έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό που τον κράτησε πίσω και να είχε τα θέματα του με τον Μουρίνιο, αλλά με τον Σόλσκιερ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ήδη είναι κομβικός για την ομάδα του και αποτελεί έναν «εργάτη» στο δυναμικό του Νορβηγού προπονητή. Τώρα πια μένει να δούμε μέχρι που μπορεί να φτάσει.

Βασίλης Ταμπραντζής