Ρομπέρτο Φιρμίνο: Ο Θεός (της Λίβερπουλ) είναι πιστός

Ο Ρομπέρτο Φιρμίνο με το χατ-τρικ του κόντρα στην Άρσεναλ το βράδυ του Σαββάτου (29/12) έγινε ο πρώτος Βραζιλιάνος σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Το england365 λίγο πριν αποχαιρετήσει την φετινή χρονιά, σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον βιρτουόζο που στιγμάτισε το ποδοσφαιρικό έτος ακόμα και λίγο πριν την πάροδο του.  



Ρομπέρτο Φιρμίνο: Ο Θεός (της Λίβερπουλ) είναι πιστός

Για τους Βραζιλιάνους το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς ένα άθλημα αλλά τρόπος ζωής. Νεκροταφεία αυτοκινήτων, πολυσύχναστοι δρόμοι, τσιμεντένιες αλάνες, ακόμα και ταράτσες πολυκατοικίας, μπορούν να γίνουν το τέλειο γήπεδο για να ξεκινήσει η μαγεία και το όνειρο. Εκεί όπου το ποδόσφαιρο γεννήθηκε, εκεί όπου θαρρείς πως του δόθηκε πραγματική σάρκα και οστά, σε μια φτωχογειτονιά της βορειοανατολικής Βραζιλίας, το αστέρι του Φιρμίνο θα χρειαστεί να υπερνικήσει μια σειρά από ανυπέρβλητα εμπόδια και αντιξοότητες μέχρι να λάμψει για πάντα στο απέραντο ποδοσφαιρικό σύμπαν.

Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς

Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα θα καταγραφούν δειλά-δειλά στην ηλικία των δέκα ετών στον τοπικό αθλητικό σύλλογο «Κλάμπ ντε Ρεγκάτας», εκεί όπου θα ανδρωθούν στο χορτάρι και χιλιάδες άλλα νεαρά αγόρια του δρόμου. Το ακατάσβεστο πάθος και η δίψα του για την αίσθηση της στρογγυλής θεάς στους λασπωμένους δρόμους, δεν γινόταν να περάσουν απαρατήρητα. «Θυμάμαι ακόμα όταν αναγκάστηκα να προβλέπω τις κινήσεις του για να μην βγει από το σπίτι. Είχε φτάσει στο σημείο να ξυπνήσει νωρίτερα από εμένα μόνο και μόνο για να βγει έξω, να πηδήξει τον φράχτη του σπιτιού μας και να παίξει με τους φίλους του. Ζούσε για το ποδόσφαιρο, επειδή δεν υπήρχε τίποτα άλλο σε αυτά τα μέρη του Μασεϊό» θα ομολογήσει η μητέρα του. Και κάπως έτσι η πρώτη αναγνώριση δεν άργησε να έρθει χάρη σε έναν οδοντίατρο που θα παρατηρήσει τις μοναδικές του ικανότητες, προωθώντας τον στην Φιγκεϊρένσε, τον πρώτο σύλλογο που του προσέφερε συμβόλαιο στα τμήματα υποδομής.

Τα δύσκολα είναι για τους δυνατούς

Ο Ρομπέρτο Φιρμίνο ήταν πλέον βήμα-βήμα ολοένα και πιο κοντά στην εκπλήρωση του μεγαλύτερου ονείρου του, αυτό δηλαδή του να γίνει επαγγελματίας αθλητής. Και έτσι λοιπόν ενώ όλοι θα περίμεναν από τον ίδιο να βιώνει ασύλληπτες στιγμές ευφορίας και ικανοποίησης, απεναντίας ο «Μπόμπι» ήταν βαθιά βυθισμένος στο αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης από την οικογένεια του, γεγονός που τον οδήγησε να φλερτάρει ακόμη και με την κατάθλιψη. Μέσα σε αυτή την δίνη ωστόσο ο Ρομπέρτο απέδειξε πως εκτός από ένας σκληροτράχηλος φορ, είχε μάθει να μην το βάζει εύκολα κάτω. Μέρα με τη μέρα συγκέντρωνε χρήματα προκειμένου να εξασφαλίσει το ποσό της πτήσης της επιστροφής στην πατρίδα του.

Το παιδί-ανακάλυψη του Football Manager

Και αν ο Φιρμίνο πίστευε πως η περιπέτεια της ζωής του θα ολοκληρώνονταν σε αυτό το ταξίδι, σίγουρα δεν θα φανταζόταν πως τον επόμενο χρόνο θα χρειαζόταν να χαιρετήσει για ακόμη μια φορά τους γονείς του και να βρεθεί στην άλλη άκρη του ωκεανού. Και όλα αυτά; Μα χάρη στη βοήθεια της τεχνολογίας φυσικά και του δημοφιλούς παιχνιδιού «Football

Manager», μέσω του οποίου σκάουτερ της Χόφενχαϊμ θα προσφέρουν τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνουν δικό τους και έτσι το deal θα κλείσει μέσα λίγα μόλις λεπτά.

Η θητεία του εκεί θα αποτελέσει ουσιαστικά και την πύλη για την εκτόξευση στην επιτυχία, καθώς θα σκοράρει 49 γκολ σε 153 εμφανίσεις με τη φανέλα του γερμανικού κλαμπ. Όπως λοιπόν αναμενόταν απόρροια των συγκλονιστικών του επιδόσεων, ήταν το 2015 η απόκτηση του από την Λίβερπουλ έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Όλυμπος του Μέρσεϊσαϊντ

Επιθετικός δίχως καθαρή θέση, θα τον δεις να αγωνίζεται ως ψευτοεννιάρι, δεκάρι, οκτάρι ακόμα και εξάρι πάντοτε με την ίδια δεινότητα. Στο στήθος του Φιρμίνο δεσπόζει ανάμεσα στα υπόλοιπα τατουάζ που κοσμούν το κορμί του και αυτό με την γραμμένη στα ελληνικά φράση: « Ο Θεός είναι Πιστός». Και πράγματι, θα έλεγε κανείς πως ο ίδιος ο 27χρονος άσος συνιστά έναν σύγχρονο Θεό του ποδοσφαίρου. Ποδιές, γκολάρες, αλήτικο στυλ επιτομής του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, ένας πραγματικός «killer» με την μπάλα στα πόδια. Είναι εκείνο το πρόσωπο πάνω στο οποίο ο Γιούργκεν Κλοπ θα χτίσει από την αρχή τη νέα «Better than Brazil» γενιά του Μέρσεϊσαϊντ, που άρχισε να παρακμάζει από την τραγωδία του Χίλσμπορο και έπειτα.

Το 2016 η προβληματική άμυνα της Λίβερπουλ θα βρει... αντίβαρο και γιατρειά στην φοβερή συνεργασία των original «Ρέντς» Βραζιλιάνων Κουτίνιο-Φιρμίνο, που με τα κορυφαία τους γκολ θα εκτινάξουν τον σύλλογο στις κορυφαίες θέσεις του πρωταθλήματος. Στα χέρια του Κλοπ την περσινή χρονιά το επιθετικό του αίμα θα αξιοποιηθεί στο έπακρον με την τριπλέτα Φιρμίνο-Σαλάχ-Μανέ, φτάνοντας στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Φέτος, έχοντας και την δυναμική του παρουσία στα γήπεδα της Ρωσίας, η απόδοσή του στους «ρέντς» θα χτυπήσει κυριολεκτικά κόκκινο. Σε ένα διαφοροποιημένο σχήμα με τον Αιγύπτιο σταρ σε πιο κεντρικές θέσεις της επίθεσης ο Ρομπέρτο εμφανίζεται περισσότερο βελτιωμένος. Συγκεκριμένα, καταγράφει 28% βελτιωμένες εναέριες μονομαχίες και 15% αρτιότερα τάκλιν. Ο Κλοπ τον έχει χαρακτηρίσει ως «μηχανή» του συστήματός του, καθώς δεν σταματάει να πιέζει και να κάνει κινήσεις. Η θέλησή του να προσφέρει στο σύνολο τον κάνουν μοναδική περίπτωση επιθετικού. Καθώς λοιπόν το σύστημα της Λίβερπουλ είναι τέτοιο που απαιτεί ενέργεια, κινητικότητα και αποτελεσματικότητα , αδιαμφισβήτητα ο Φιρμίνο είναι ο παίκτης-σύμβολό του.

«Πάντα θα δεις τον Μπόμπι με ένα πλατύ χαμόγελο όταν σκοράρει. Ο Μπόμπι ευχαριστιέται το ποδόσφαιρο. Ο Φιρμίνο είναι το ποδόσφαιρο…».

Κωνσταντίνα Θεοδώρου