Ρέιντζερς VS Σέλτικ: η θρησκευτική κόντρα της Γλασκώβης που επισκιάζει κάθε ντέρμπι!

H αναμέτρηση της Ρέιντζερς με τη Σέλτικ ή αλλιώς των Καθολικών Ιρλανδών με τους Προτεστάντες Βρετανούς, μετά από χρόνια φέρνει τις δυο ομάδες αγωνιστικά πολύ κοντά έπειτα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε η ομάδα των  Gers τα τελευταια χρόνια. Το england365 σας αναλύει πως και γιατί αυτό το ντέρμπι παραμένει μοναδικό.  



Ρέιντζερς VS Σέλτικ: η θρησκευτική κόντρα της Γλασκώβης που επισκιάζει κάθε ντέρμπι!

Στο «Old Firm», μπορεις να μυρίσεις την ατμόσφαιρα, να γευτείς την ένταση. Είναι πραγματικά δύσκολο να το εξηγήσεις. Αυτές οι δυο θρησκείες-ομάδες περιφρονούν η μια την άλλη συνεχώς , είναι κάτι πολύ βαθύ, είναι κάτι απίστευτο. Αυτό το παιχνίδι δεν έχει συμβιβασμούς. Είναι το παιχνίδι για το οποίο οι παίκτες παίζουν, οι οπαδοί υποστηρίζουν και οι διαιτητές διαιτητεύουν αν και πολλές φορές για μήνες ακούνε τη γκρίνια ή γίνονται στόχος!

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ

Στην βροχερή και μουντή Γλασκώβη ,μπορεί κάνεις ανάμεσα στα ναυπηγεία της πόλης να διαπιστώσει ότι οι θρησκευτικές διαφορές είναι αυτές που επισκιάζουν το ποδόσφαιρο της περιοχής. Μιας εχθρότητας που δεν είναι τίποτα άλλο από την εξωτερίκευση ενός αισθήματος κατωτερότητας.

Ρέιντζερς- Σέλτικ ή αλλιώς Καθολικοί-Προτεστάντες. Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο συλλόγων είναι βαθιά ριζωμένη στο σκωτσεχοκπ πολιτισμό και έχει συμβάλει στην πολιτική, κοινωνική και κυρίως θρησκευτική διαίρεση στη Σκωτία, αλλά και πέρα ​​από αυτήν, στη γειτονική Βόρεια Ιρλανδία.

Η διαμάχη-κόντρα των δυο αντίθετων δογμάτων του χριστιανισμού δεν είναι σημερινή. Στις 12 Ιουλίου του 1690, ο Προτεστάντης βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας Γουλιέλμος Γ’ της Οράγγης νίκησε στη μάχη του Μπόιν, στην Ιρλανδία, τον εκθρονισμένο Καθολικό προκάτοχό του Ιάκωβο Β’ και αναχαίτισε την προσπάθεια αναβίωσης του Καθολικισμού στα Βρετανικά Νησιά. Στις γειτονιές και στις κερκίδες των γηπέδων της Γλασκώβης, όμως, ο πόλεμος των Καθολικών με τους Διαμαρτυρόμενους συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

ΟΙ ΔΥΟ «ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ»

Από την μια οι ιδρυτές της Γκλάσγκοου Ρέιντζερς ( 54 πρωταθλήματα ,33 κύπελλα)  ήταν τέσσερις : οι αδελφοί Moses και Peter McNeill, ο PeterCampbell,ο William McBeath και o Tom Vallance. Το 1872 συναντήθηκαν κι αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο. Τον ονόμασαν Ρέιντζερς από το όνομα ενός αγγλικού συλλόγου ράγκμπι, το οποίο βρήκαν σε ένα βιβλίο. Από την άλλη η Σέλτικ (49 πρωταθλήματα ,38 κύπελλα) ιδρύθηκε από τον  καθολικό Ιρλανδό ιερέα Walfrid, ώστε από τα έσοδα των αγώνων να ενισχύεται το φιλόπτωχο ταμείο του παιδικού συσσιτίου που είχε ιδρύσει με το όνομα: "The Poor Children's Dinner Table". Ως παράδειγμα πήρε την ίδρυση της Χιμπέρνιαν στο Εδιμβούργο 13 χρόνια νωρίτερα από Ιρλανδούς πρόσφυγες. Η ονομασία «Σέλτικ» δόθηκε κατόπιν εισήγησης του Walfrid, με σκοπό να αντικατοπτρίζει τις ιρλανδικές και σκωτικές ρίζες του συλλόγου.

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Η πρώτη αναμέτρηση των δυο δυναστών του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου χρονολογείται στις 25 Μαΐου το μακρινό 1888. Εκεί οι «Καθολικοi»έχοντας την βοήθεια οκτώ παικτών της ομόθρησκης Χιμπέρνιαν , νίκησαν με 5-2 τους «Προτεστάντες»σε πολύ φιλικό για την εποχή κλίμα .Μάλιστα ένας δημοσιογράφος της εποχής έγραψε ότι «τα πήγαιναν τόσο καλά που ήταν σαν παλιόφιλοι» (η πιο κοντινή μετάφραση του «Old Firm») ,όπως ονομάζεται σήμερα  το ντέρμπι.

Η διαμάχη ωστόσο ξεκίνησε τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα όταν χιλιάδες Ιρλανδοί εργάτες ναυπηγείων μετανάστευσαν από το Μπέλφαστ στη Γλασκώβη, όπου έγιναν στόχος των διαβόητων συμμοριών «Billy Boys» που αποτελούνταν από ντόπιους Σκωτσέζους. Σύντομα όμως οι Ιρλανδοί δημιούργησαν τις δικές τους συμμορίες, με την επωνυμία «Fenians».

Ο κύκλος του αίματος είχε ανοίξει και κανείς δεν είχε τη δυνατότητα να τον σταματήσει. Έκτοτε, τα παιχνίδια μεταξύ της Ρέιντζερς και της Σέλτικ αποτελούν μια καλή αφορμή για να λύσουν οι δύο θρησκευτικές κοινότητες της πόλης τις διαφορές τους. Τέσσερις άνθρωποι δολοφονηθήκαν εκατέρωθεν αυτά τα χρόνια επειδή φορούσαν τα λάθος διακριτικά, στο λάθος σημείο της πόλης, τη λάθος στιγμή. Αποκορύφωμα αυτής της κόντρας το 1972 ,όπουσημειώθηκε η μεγαλύτερη εισβολή οπαδών σε αγωνιστικό χώρο. Στον τελικό του Λiγκ Καπ η Σέλτικνίκησε 1-0 και περίπου 9.000 οπαδοί των δύο ομάδων εισέβαλαν στο γήπεδο, κραδαίνοντας κάθε είδους αυτοσχέδιο όπλο, και συνεπλάκησαν μεταξύ τους.

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ IBROX PARK

Στις 2 Ιανουαρίου το μακρινό 1971 στην αναμέτρηση της Ρέιντζερς με την Σέλτικ στο Ιbrox Park, σημειώθηκε η μεγαλύτερη  τραγωδία στην ιστορία του Βρετανικού ποδόσφαιρου μέχρι τότε. Σε μια αναμέτρηση την όποια παρακολουθούσαν80.000 φίλαθλοι, η φιλοξενούμενη Σέλτικ κατάφερενα προηγηθεί στο σκορ με τον Jimmy Johnstoneστο 90ο λεπτό.

Τότε αρκετοί φίλαθλοι της Ρέιντζερς άρχισαν να αποχωρούν από το γήπεδοαπογοητευμένοι από την έκβαση του αποτελέσματος. Ωστόσο στις τελευταίες στιγμής της αναμέτρησης ο Colin Stein ισοφάρισε για τους γηπεδούχους με αποτέλεσμα στις σκάλες του Ibrox να επικρατήσει το απολυτό χάος. Πάνω στους πανηγυρισμούς φίλαθλοι της Ρέιντζερς έπεσαν στο έδαφος, μπλέχτηκαν με αυτούς που αποχωρούσανκαι ποδοπατήθηκαν μεταξύ τους. Τραγικόςαπολογισμός, 66 νεκροί εκ των οποίων οι περισσότεροι από ασφυξία και 200 τραυματίες. Οι απώλειες ανθρωπινών ζωών περιελάμβαναν και πολλά παιδιά, ενώ με το μικρότερο θύμα της τραγωδίας Nigel Patrick Pickup ήταν μόλις εννέαετών.

Η φετινή σεζόν φέρνει τις δύο ομάδες πάρα πολύ κοντά στη βαθμολογία και είναι η πρώτη φορά που πραγματικά η Σέλτικ  κινδυνεύει έπειτα από χρόνια να μην κατακτήσει το πρωτάθλημα! Ιδιαιτερότητα της σεζόν και αυτό που έχει να κάνει με τον Στίβεν Τζέραρντ στον πάγκο της Ρέιντζερς που βρίσκει απέναντι του τον άνθρωπο με τον οποίο συνεργάστηκε στην Λίβερπουλ, τον Μπρένταν Ρότζερς και το τέλος της σχέσης τους δεν υπήρξε και ιδανικό!

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες και από τις δυο πλευρές για περιορισμό του μίσους που οδηγεί σε ακρότητες. Με τη βοήθεια του κοινοβουλίου, των εκκλησιαστικών ομίλων, των σχολείων και της τοπικής κοινωνίας προσπαθούν να σταματήσουν τα διαχωριστικά τραγούδια και συνθήματα, προωθώντας ένα επίπεδο πολιτισμού στις κερκίδες. Ένα όμως είναι σίγουρο. Η αντιπαλότητα και η έχθρα μεταξύ των δυο αντίπαλων ‘στρατοπέδων θα μείνει ανεξίτηλη στις καρδιές των οπαδών τους όσα χρόνια και αν περάσουν, σε μια πόλη που έχει χώρο μόνο για έναν.

Χρήστος Κατριμουστάκης