Ο Αζάρ σκοράρει! Ποιος όμως σερβίρει;

Ο Εντέν Αζάρ σημείωσε το εκατοστό γκολ του με τη φανέλα της Τσέλσι για την Boxing Day στη νίκη των Μπλε με 2-1 επί της Γουότφορντ. Και μπορεί ο Ματέο Κόβασιτς να συνείσφερε στην δημιουργία του πρώτου γκολ με την έτοιμη μπαλιά του στον Βέλγο άσο, ωστόσο ποιος ήταν ο πραγματικός παίκτης-κλειδί που βοήθησε με τις ασίστ του στο να εξασφαλίσει ο Αζάρ τους τρείς πολύτιμους βαθμούς των Λονδρέζων;



Ο Αζάρ σκοράρει! Ποιος όμως σερβίρει;

Αναμφίβολα από την άφιξη του στο Στάμφορντ Μπριτζ το 2012 ο Εντέν Αζάρ υπήρξε ένας από τους πιο θεαματικούς και ουσιαστικούς παίκτες της Τσέλσι. Σήμερα, η καρδιά του φαίνεται να είναι διχασμένη ανάμεσα στην επιθυμία του να φορέσει τη λευκή φανέλα της Βασίλισσας και από την άλλη την παραδοχή του πως θέλει να χτίσει τον δικό του μύθο στο Δυτικό Λονδίνο. Εκείνο πάντως που άπαντες γνωρίζουν και αναγνωρίζουν είναι το αστείρευτο ταλέντο ενός μέσου με επιτελικές ικανότητες και στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας. Ωστόσο στο ποδόσφαιρο πέρα των σκόρερς, σημαντικό ρόλο για την επίτευξη ενός γκολ παίζει και ο ποδοσφαιριστής που βγάζει στον συμπαίκτη του την πάσα για να σκοράρει. Οι Ντιντιέ Ντρογκμπά, Ενγκολό Καντέ, Ρος Μπάρκλεϊ και οι ξεχασμένοι Μπάμπα Ραχμάν και Λόϊκ Ρεμί, αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα πρόσωπα που ο Βέλγος βιρτουόζος θα όφειλε να ευχαριστήσει.

Άξιο αναφοράς είναι και το παράδειγμα του Σεσκ Φάμπρεγας που οδηγεί των δρόμο των γκολ με επτά ασίστ στον Αζάρ. Η σύνδεση μάλιστα των δύο ανδρών έχει τις ρίζες τις στο 2014 κάτι που φάνηκε περίτρανα και στο τρόπο που πανηγύρισαν το γκολ ορόσημο του Εντέν στο παιχνίδι της Τετάρτης. Από την άλλη πλευρά, οι Ντιέγκο Κόστα και Πέδρο μετρούν 5 ασίστ, ενώ οι Θέσαρ Αθπιλικουέτα, Χουάν Μάτα και Γουίλιαν έχουν από τέσσερις. Την μικρότερη συγκομιδή σημειώνουν οι Άλβαρο Μοράτα και Ολιβιέ Ζιρού με μόλις δύο, όπως και οι Όσκαρ και Νεμάνια Μάτιτς. Συμπέρασμα; Οι έξι από τους δέκα κορυφαίους «παρόχους βοήθειας» στον Αζάρ είναι Ισπανοί ποδοσφαιριστές.  

Περνώντας στον ίδιο τον στράικερ μερικών από τα πιο αριστουργηματικά γκολ που γράφτηκαν ποτέ εντός και εκτός του «σπιτιού» των Μπλε, εκείνος φαίνεται να «αγαπά» περισσότερο να βρίσκει δίχτυα στις εστίες των Νιούκαστλ, Γουέστ Μπρομ και Μπόρνμουθ, με 7 τέρματα σε καθεμία από αυτές. Όσον αναφορά τώρα τις υπόλοιπες «big six», ο 27χρονος άσος έχει σκοράρει 6 γκολ απέναντι στην Λίβερπουλ, πέντε στην Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ και τέσσερα στην Μάντσεστερ Σίτι. Δεν αποτελεί μάλιστα έκπληξη το γεγονός πως τα 70 από τα 100 τέρματα του έχουν εκτελεστεί με το δεξί πόδι, συμπεριλαμβανομένων και των 23 πέναλτι που έχει κερδίσει. Ο Αζάρ άλλωστε είθισται να παίζει στην αριστερή πτέρυγα της ομάδας ως δεξιοπόδαρος εξτρέμ. Τα απίστευτα στατιστικά του βέβαια δεν σταματούν εκεί, καθώς μετρά 11 χατ-τρικ εκ των οποίων τα 56 έχουν καταγραφεί μέσα στο Στάμφορντ Μπριτζ και τα 78 εκτός της έδρας των Μπλε.

Η αντίδραση του Βέλγου καπετάνιου σε κάθε του σκοράρισμα είναι αν μη τι άλλο πάντοτε εντυπωσιακή, ωστόσο η ανησυχία των Λονδρέζων να συνεχίσουν να βλέπουν το ίνδαλμα τους να σημαδεύει τις αντίπαλες εστίες με τα χρώματα της Τσέλσι και όχι τα περίφημα λευκά των Μαδριλένων την επόμενη σεζόν δεν τους αφήνει μεγάλα περιθώρια χαρά.

Κωνσταντίνα Θεοδώρου