Οι οιωνοί τίτλου και η… χριστουγεννιάτικη κατάρα που καλείται να σπάσει η Λίβερπουλ

Έχοντας διανύσει σχεδόν τη μισή διαδρομή του πρωταθλήματος, και με 48 βαθμούς μετά από 18 αγωνιστικές, η Λίβερπουλ μπορεί να χαρεί τα φετινά Χριστούγεννα, για την μέχρι στιγμής πορεία της στην Πρέμιερ Λιγκ. Παράλληλα, θα χρειαστεί να συνεχίσει και μετά τις γιορτές με τον ίδιο ρυθμό και χωρίς να επηρεαστεί ψυχολογικά, ώστε να αποφύγει να επαναλάβει τα λάθη τόσο του 2008 όσο και του 2013…



Οι οιωνοί τίτλου και η… χριστουγεννιάτικη κατάρα που καλείται να σπάσει η Λίβερπουλ

Η εκτός έδρας νίκη κόντρα στη Γουλβς (2-0), σε συνδυασμό με την – αναπάντεχα ευχάριστη για εκείνη – ήττα της Μάντσεστερ Σίτι με αντίπαλο την Κρίσταλ Πάλας στο «Έτιχαντ», αφήνει τη Λίβερπουλ να κάνει Χριστούγεννα στην κορυφή και στο +4 από τους «πολίτες».

Έχοντας πλέον 48 βαθμούς, με 15 νίκες και μόλις τρεις ισοπαλίες, το σύνολο του Γιούργκεν Κλοπ θα υποδεχτεί, ανήμερα της «Boxing Day» τη Νιουκάστλ, και με νίκη θα σφραγίσει τον καλύτερο πρώτο γύρο στην ιστορία της, υποδεχόμενη μετά το νέο έτος με φιλοδοξίες και ένα θετικό προαίσθημα πως το 2019 μπορεί να της φέρει τον πολυπόθητο τίτλο που αγνοεί από το 1990.

Η (ποδοσφαιρική) παράδοση στην Αγγλία θέλει αυτόν που βρίσκεται στην πρώτη θέση την ημέρα των Χριστουγέννων ή και με το πέρας της Boxing Day , να κατακτά… σχεδόν πάντα το πρωτάθλημα, στο τέλος της χρονιάς! Κάτι που την τελευταία δεκαετία έχει συμβεί στις οκτώ από τις δέκα φορές, με όλες τις εκάστοτε πρωτοπόρες στις 25 Δεκεμβρίου ομάδες… πλην της Λίβερπουλ, να φτάνουν σε αυτό!

Η Μάντσεστερ Σίτι, ως η περσινή και επομένως η πιο πρόσφατη πρωταθλήτρια, έκανε τρεις φορές γιορτές στην πρώτη θέση, το 2011, το 2013 και το 2017, για να ακολουθήσει το… απόλυτο της επιβεβαίωσης της παράδοσης στο τέλος της περιόδου. Η Τσέλσι, τις περιόδους 2009/10 και 2016/17, και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δυο ακόμα χρονιές (2010/11 και 2012/13) δεν… έχασαν την επαφή τους με την πρωτιά, πανηγυρίζοντας ισάριθμα πρωταθλήματα. Ακόμα και η Λέστερ, στην πλέον απίθανη σεζόν επί εποποιίας Πρέμιερ Λιγκ, το 2015/16, ολοκλήρωσε τρία χρόνια πριν το απόλυτο ποδοσφαιρικό έπος, έστω και αν πολλοί είχαν σίγουρο πως θα… λιποθυμήσει ή δεν θα αντέξει την κορυφή, εκεί δηλαδή που βρισκόταν τέτοιες μέρες πριν από τρία χρόνια.

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

Στο Λίβερπουλ φυσικά το γνωρίζουν αυτό, όπως και άπαντες στην ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ. Φυσικά η ομάδα του τώρα, εν έτει 2018, δεν έχει σχέση με εκείνη του 2013/14 που καθοδηγούσε ο Μπρένταν Ρότζερς ή αυτή του 2008/09, όταν στον πάγκο βρισκόταν ο Ράφα Μπενίτεθ. Μπορούν όμως, αντί να της προσδώσουν πίεση και να την αγχώσουν, να την πεισμώσουν περισσότερο και να φανούν ιδανικά παραδείγματα… προς αποφυγήν ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Δέκα χρόνια πριν, έχοντας στις τάξεις της τους Άγκερ, Κάραχερ, Αλόνσο, Μασεράνο, Τζέραρντ και Τόρες, η Λίβερπουλ ήταν πρώτη στις 26 Δεκεμβρίου με 42 βαθμούς, στο τέλος της σεζόν όμως έχασε το πρωτάθλημα για τέσσερις βαθμούς (93-89) από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πληρώνοντας εν πολλοίς τις αρκετές γκέλες της στο «Άνφιλντ», με ομάδες κυρίως από το... μεσαίο «ράφι» της Πρέμιερ Λιγκ.

Τα Χριστούγεννα του 2013, η ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς με την τριάδα των «SSS» (Στάριτζ, Στέρλινγκ και Σουάρες) μπροστά να «πετάει» φλόγες, βρήκαν και πάλι τους «reds», με συγκομιδή 36 πόντων. Οι απανωτές ήττες από Σίτι και Τσέλσι λίγο πριν έρθει το 2014, έριξαν στη βαθμολογία τη Λίβερπουλ, για να έρθει στη συνέχεια το εκπληκτικό σερί 14 νικών μέχρι και τον Απρίλη, όταν η ήττα από την Τσέλσι, εντός έδρας αυτή τη φορά (0-2), έσβησε τα όνειρα των κόκκινων του Μέρσεϊσαϊντ.

Πάντα η περίοδος των γιορτών, με τα πολλά παιχνίδια μαζεμένα σε λίγες μέρες κρύβει κινδύνους, με τη Λίβερπουλ να χρειάζεται πλέον να δείξει την ίδια σοβαρότητα και συνέπεια να διατηρηθεί στην πρώτη θέση.

Άλλωστε, μετά τη Νιουκάστλ στις 26 του μήνα, η Λίβερπουλ υποδέχεται την Άρσεναλ (29/12), ώστε να πάει ακολούθως στο Μάντσεστερ για το μεγάλο ματς κόντρα στη Σίτι στις 3 Ιανουαρίου (στο ενδιάμεσο, οι παίκτες του Πεπ Γκουαρντιόλα θα φιλοξενήσουν τη Λέστερ και θα ταξιδέψουν στην έδρα της Σαουθάμπτον). Χωρίς να αποκλείεται, όσο δρόμο και αν έχει ακόμα η Πρέμιερ Λιγκ, το παιχνίδι αυτό να αποβεί καθοριστικό για το τί μέλλει γενέσθαι στην κούρσα του τίτλου στο τέλος…

Xρήστος Γραβιάς