Ντέρμπι Κάουντι-Νότιγχαμ Φόρεστ : Κρατάει χρόνια αυτή η… κόντρα

Για τους κατοίκους στα East Midlands της Αγγλίας, η αναμέτρηση της Ντέρμπι με τη Νότιγχαμ συγκρίνεται μόνο με το Λίβερπουλ- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δύο πόλεις που απέχουν μεταξύ τους 24 χιλιόμετρα και ενώνονται από ένα δρόμο, τον Α52, ο οποίος έχει πάρει το όνομα του θρύλου των δύο ομάδων Μπράιαν Κλαφ.



Ντέρμπι Κάουντι-Νότιγχαμ Φόρεστ : Κρατάει χρόνια αυτή η… κόντρα

Οι σύλλογοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1892 και ήδη από το 1896 υπάρχουν αναφορές για διακοπή αγώνα λόγω επεισοδίων, με το ματς να συνεχίζεται ένα μήνα αργότερα και τη Ντέρμπι να κερδίζει 2-1. Δύο χρόνια αργότερα, το 1898 , η ήττα των «Rams» από τη «Φόρεστ» με 3-1 στον τελικό του αγγλικού κυπέλλου έδωσε νέα διάσταση στην  έχθρα . Ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος καταλάγιασε το μίσος μόνο για λίγο, αφού στις δεκαετίες του ’20 και του ’30 υπάρχουν αναφορές στις τοπικές εφημερίδες για μεταξύ τους επεισόδια.

Στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 η κόντρα είχε αρχίσει να φθίνει. Η σπίθα που την αναζωπύρωσε  ήταν ένα από τα πιο μεγάλα ονόματα της προπονητικής, ο Μπράιαν Κλαφ. Ο  «Special One» της εποχής ανέλαβε τη Ντέρμπι το 1967. Δύο χρόνια μετά, την ανεβάζει κατηγορία και το 1972 κατακτά μαζί της το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Την επόμενη χρονιά ( 1973 ) η Ντέρμπι φτάνει μια ανάσα από τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών αλλά οι διαιτητικές αποφάσεις στο παιχνίδι με τη Γιουβέντους της στερούν μια ιστορική πρόκριση. Τον Οκτώβριο του 1973 ο Κλαφ, ύστερα από  διαμάχες με τη διοίκηση των  «Κριαριών», παραιτείται, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των φίλων της ομάδας.

Το 1975 ο Κλαφ αναλαμβάνει μαζί με τον άλλοτε συνεργάτη του στη Ντέρμπι, Πίτερ Τέιλορ,  το αντίπαλο δέος, Νότιγχαμ Φόρεστ. Αφού την ανέβασε κατηγορία το 1977 , κατακτά το πρωτάθλημα το 1978 και  την αμέσως επόμενη σεζόν παίρνει και το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Το ίδιο κατόρθωμα επανέλαβε και ένα χρόνο αργότερα με τη δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.  Η γρήγορη ανέλιξη της νέας ομάδας του Κλαφ συνέπιπτε με την πτώση της παλιάς, οπαδοί της οποίας έβλεπαν αποσβολωμένοι τον πρώην τεχνικό τους να οδηγεί τους «μισητούς» γείτονες στην κορυφή της Αγγλίας και της Ευρώπης. Ένα ερώτημα που συχνά προκαλεί αντιπαράθεση ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων είναι το ποια βρισκόταν περισσότερο στην καρδιά του Κλαφ. Ο Τζον Μακ Γκόβερν, αγαπημένο του παιδί, τόνιζε : « Η Ντέρμπι ήταν πιο κοντά στην καρδιά του επειδή έζησε στην πόλη τα περισσότερα χρόνια της εφηβικής ζωής του. Αλλά στη Φόρεστ ήταν πιο επιτυχημένος».

Άλλο ένα πρόσωπο που έμελλε να στοιχειώσει αυτό το ντέρμπι ήταν ο γιος του Μπράιαν  Κλαφ, Νάιτζελ. Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, έκανε το αντίθετο δρομολόγιο, βάζοντας και εκείνος το λιθαράκι του στην κόντρα των δύο αντίπαλων στρατοπέδων. Ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής στη Νότιγχαμ το 1984 όπου πέτυχε 101 γκολ σε 311 συμμετοχές έως και το 1993. Παρόλα αυτά από το 2009 μέχρι και το 2013 βρέθηκε στην τεχνική ηγεσία της Ντέρμπι όπου προσπάθησε σε κάθε ευκαιρία να εισπράξει την αγάπη των οπαδών της.

Τα επεισόδια ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν αρκετά και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 με τους οπαδούς να συγκρούονται αρκετές φορές. Στις μέρες μας, όποτε αναμετρώνται μεταξύ τους, τα κρούσματα βίας στις παμπ, πριν και μετά τα παιχνίδια, είναι αρκετά συχνές, με την παρουσία της αγγλικής αστυνομίας να είναι πάντοτε ισχυρή. Μια έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα στους Άγγλους οπαδούς το 2008, κατέταξε τη συγκεκριμένη αναμέτρηση ως τη 10η μεγαλύτερη ως προς την αντιπαλότητα στα πρωταθλήματα της Αγγλίας. Ο παίκτης-σύμβολο της Νότιγχαμ αλλά και τεχνικός της την περίοδο 2014-2015, Στιούαρτ Πιρς είχε πει κάποτε σε δηλώσεις του: « Χωρίς καμιά ασέβεια προς την  Ντέρμπι Κάουντι, πρέπει να πω ότι δεν πρόκειται να αγωνιστώ στην Ντέρμπι, ακόμη και αν είναι ο τελευταίος σύλλογος που θα υπάρχει στο ποδόσφαιρο. Ο κόσμος ίσως πει ότι είμαι γελοίος, αλλά έτσι βλέπω τα πράγματα. Ακόμα και αν ήμουν σε απόγνωση και ήταν το μόνο κλαμπ  που υπήρχε, δε θα το έκανα. Καλύτερα να μπω στο ταμείο ανεργίας».

Από το 2007 σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η αντιπαλότητα, θεσπίστηκε το Brian Clough Trophy, προς τιμήν του μεγάλου μάνατζερ. Όταν οι δυο ομάδες δεν παίζουν στην ίδια κατηγορία και δεν συναντώνται κατά τη διάρκεια της σεζόν, προκειμένου να αναδειχθεί νικητής,  γίνεται ένα φιλικό στην περίοδο της προετοιμασίας του καλοκαιριού και οι εισπράξεις πηγαίνουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Η ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων είναι ισορροπημένη. Σε 102 παιχνίδια η Νότιγχαμ έχει 39 νίκες, η Ντέρμπι 38 ενώ 25 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Η φετινή τους μάχη βρίσκει τους «Rams» στην 4η θέση της Championship με 37 βαθμούς, ενώ η « Φόρεστ» ακολουθεί με 3 λιγότερους, στην 7η θέση. Στόχος και των δύο ομάδων είναι η πολυπόθητη άνοδος στην Πρέμιερ Λιγκ αλλά προέχει η νίκη στο ντέρμπι. Εκεί όπου δεν υπάρχει για κανέναν η λέξη «ήττα». Μπορεί να τους χωρίζουν μόλις 24 χιλιόμετρα αλλά η «απόσταση» των δύο αντιπάλων είναι πολύ μεγαλύτερη. « East Midlands Derby» λοιπόν και όποιος αντέξει…

Κωνσταντίνος Χριστόπουλος