Αξέχαστες στιγμές από ένα μίσος που παραμένει αιώνιο! (vids)

Το γεγονός ότι αποτελεί το μεγαλύτερο αγγλικό ντέρμπι δεν δικαιολογείται μόνο από τα μεγάλα ονόματα που κουβαλάνε ή τις «βαριές» τους φανέλες. Είναι και όλες αυτές οι στιγμές που έχουν χαρίσει στα μεταξύ τους ματς και έχουν γιγαντώσει το μύθο της δικής τους κόντρας. Η αναμέτρηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Λίβερπουλ δεσπόζει στο πρόγραμμα της 17ης αγωνιστικής, και το england365 θυμάται μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα παιχνίδια τους στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ…



Αξέχαστες στιγμές από ένα μίσος που παραμένει αιώνιο! (vids)

Οι δυο ιστορικοί σύλλογοι του αγγλικού Βορρά θα αναμετρηθούν σήμερα στις 18:00 για 229h συνολικά φορά, όμως πραγματικά ποτέ δεν θα βαρεθεί η μια να βρίσκει απέναντι της την άλλη!

Είτε βρίσκονται στο κυνήγι του τίτλου είτε όχι, σε όποια αγωνιστική κατάσταση και αν τους βρίσκει η 16η Δεκεμβρίου του 2018, Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ συγκεντρώνουν και συγκέντρωναν ανέκαθεν τα βλέμματα των ποδοσφαιρόφιλων, ενώ το σημερινό ματς, όπως και κάθε άλλο τα τελευταία χρόνια, θα φτάσει στις τηλεοράσεις τουλάχιστον 200 χωρών ανά τον κόσμο! 

Με τη Λίβερπουλ να διεκδικεί με αξιώσεις φέτος τον τίτλο και να... κυνηγά την Σίτι, οπωσδήποτε δεν θα ήθελε να δει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να της κάνει... χαλάστρα σήμερα, στη δική της προσπάθεια να ανέβει και άλλο βαθμολογικά ώστε να έχει επαφή με την πρώτη τετράδα της Πρέμιερ Λιγκ.

Ανεξάρτητα το αποτέλεσμα, ευχή όλων είναι να γίνει μια... ματσάρα, αντίστοιχη αυτών που παρουσιάζονται παρακάτω:

1993/94: Λίβερπουλ-Μαν.Γιουνάιτεντ 3-3

Πηγαίνοντας ως πρωταθλήτρια μετά από 27 ολόκληρα χρόνια στο «Άνφιλντ», η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δε χρειάστηκε παραπάνω από 25 λεπτά για να δείξει τις... άγριες διαθέσεις της, φτάνοντας τον δείκτη του σκορ στο 0-3, με δράστες τους Στιβ Μπρους, Ράιαν Γκιγκς και Ντένις Άιργουιν. Ωστόσο, η Λίβερπουλ δεν παράτησε ποτέ το ματς και απάντησε δις με τον Νάιτζελ Κλαφ, για να έρθει ως από «μηχανής θεός» δέκα λεπτά πριν τη λήξη ο Νιλ Ράντοκ και να κάνει το 3-3, που ήταν και το τελικό σκορ. Η διαφορά δυναμικότητας των δυο τους βέβαια φάνηκε ξεκάθαρα στο τέλος της σεζόν, όταν η Γιουνάιτεντ θα κατακτούσε έναν ακόμα τίτλο, ενώ οι «κόκκινοι» θα περιορίζονταν στην ένατη θέση της Πρέμιερ.

1994/95: Λίβερπουλ-Μαν. Γιουνάιτεντ 2-0

Η κούρσα του τίτλου για την περίοδο 1994/95 ανάμεσα σε Μπλάκμπερν και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κρίθηκε στις λεπτομέρειες, κάτι που μπορεί να καταλάβει κανείς και από την τελική βαθμολογία, όπως από την διαφορά του ενός πόντου (89-88) μεταξύ τους. Την εξέλιξη αυτή επηρέασε σαφώς και η ήττα της ομάδας του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον εκτός έδρας με 2-0 (με γκολ του Ρέντναπ και αυτογκόλ του Μπρους). Μια ήττα στο «Άνφιλντ» βέβαια μπορεί να είναι στο πρόγραμμα, όμως εν τέλει αποδείχθηκε και καθοριστική, από τη στιγμή που η Γιουνάτεντ συνέχισε με νίκες, χωρίς να χάσει άλλο ματς ως το τέλος. To παράδοξο είναι ότι η μετέπειτα πρωταθλήτρια Μπλάκμπερν έχασε και εκείνη από τη Λίβερπουλ (με 2-1), χωρίς πάντως να την αποτρέπει αυτό από το να φτάσει στο πρωτάθλημα του 1995.

1995/96: Μαν.Γιουναιτεντ Λίβερπουλ 2-2 

Παιχνίδι που έγινε Οκτώβριο και στο οποίο επέστρεψε μετά την τιμωρία του, ο Ερίκ Καντονά σε μία σεζόν που οι δύο ομάδες κυνηγούσαν από απόσταση δέκα βαθμών σχεδόν τη Νιούκαστλ αλλά όταν οι παίκτες του Κίγκαν κατέρρευσαν τον Μάρτιο η Γιουνάιτεντ το εκμεταλλεύτηκε παίρνοντας το νταμπλ! Ο Ρόμπι Φάουλερ είχε δώσει προβάδισμα με δυο εξαιρετικά γκολ στη Λίβερπουλ αλλά ο Καντονά ισοφάρισε με πέναλτι. 

2001/02: Λίβερπουλ-Μαν. Γιουναιτεντ 3-1 

Ένα παιχνίδι που θα μείνει στην ιστορία για το εκπληκτικό φάουλ του Τζον Αρνε Ρίσε που παραλίγο να γκρεμίσει το τέρμα! Η Λίβερπουλ συμπλήρωνε τρεις σερί νίκες στο πρωτάθλημα και θα κέρδιζε και στο Ολντ Τράφορντ στο δεύτερο γύρο με γκολ του Μέρφι 1-0 και αν συνυπολογιστεί και η επικράτηση του Αυγούστου του 2001 με 2-1 στο Τσαριτι Σιλντ παραμένει το μεγαλύτερο σερί της με πέντε νικηφόρα παιχνίδια στην ιστορία των δυο ομάδων. 

2002/03: Mαν.Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ 4-0

Αποτελεί την μεγαλύτερη σε εύρος νίκη του συλλόγου του Μάντσεστερ επί εποποιίας Πρέμιερ Λιγκ, καθώς και την μεγαλύτερη νίκη γενικότερα ανάμεσα στις δυο ομάδες από το 1992 μέχρι και σήμερα. Μια απολαυστική ποδοσφαιρικά μέρα για την κόκκινη πλευρά του Μάντσεστερ, με μια απ’ τις μάλλον καλύτερες ομάδες που είχαν, με τον Φαν Νίστελροϊ να ανοίγει το σκορ με πέναλτι στο 5ο λεπτό, να σκοράρει εκ νέου στο 65’, και τους Σόλσκιερ-Γκιγκς να ακολουθούν στο 78’ και το 90’ αντίστοιχα.

2005/06: Μαν.Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ 1-0

Mια νίκη με γκολ στο 90’ σε τέτοια ματς έχει σίγουρα άλλη… γλύκα για τον εκάστοτε μονομάχο. Kαι φυσικά τα πράγματα ενίοτε μπορεί να ξεφύγουν λίγο, όπως για παράδειγμα συνέβη στις 22/1/2006. Η δυνατή κεφαλιά του Ρίο Φέρντιναντ «έβαζε» φωτιά στο «Ολντ Τράφορντ», οι πανηγυρισμοί των παικτών της Γιουνάιτεντ δεν μπορούσαν να μην είναι έξαλλοι, όπως φάνηκε από τον Γκάρι Νέβιλ που έτρεξε να πανηγυρίσει έντονα μπροστά από τους φίλους της Λίβερπουλ! Ο Τζέιμι Κάραγκερ σχολίασε πως η εν λόγω κίνηση του αντιπάλου του ξεπέρασε τα επιτρεπτά όρια και ηθελημένα επιδίωξε να προκαλέσει, κάτι που για τον Νέβιλ δεν ίσχυσε ποτέ. «Και τι πρόκειται να κάνεις εκεί; Να χαμογελάσεις γλυκά και να γυρίσεις στη σέντρα;», ήταν η… ατάκα του στους «Times» για το συγκεκριμένο συμβάν.

2008/09: Μαν.Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ 1-4

Όσο περίεργο και αν φαίνεται, δεν είναι και πολλές οι χρονιές που και οι δυο τους έχουν πάει… χέρι-χέρι μαζί στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, κάτι που συνέβη μέχρι το τέλος της κούρσας το 2009. Μετά τη νίκη στο «Άνφιλντ» με 2-1, η Λίβερπουλ πέτυχε άλλη μια, αλλά με σαφώς πιο εντυπωσιακό τρόπο επί της μεγάλης αντιπάλου της, με 1-4. Tόρες, Τζέραρντ, Αουρέλιο και Ντοσένα συνέθεσαν το κουαρτέτο των σκόρερ, αν και ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε ανοίξει το σκορ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι. Παρ’ όλα αυτά, οι πολλές ισοπαλίες – και – εντός έδρας με χαμηλότερης δυναμικότητας αντιπάλους στέρησαν στους «reds» το τρόπαιο του πρωταθλητή, μένοντας στο -4 (90 έναντι 86 βαθμών) από την Γιουνάιτεντ τον Μάιο του 2009.

2010/11 : Μαν.Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ 3-2

Το αν ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ άξιζε τα 30 εκ. λίρες που δαπανήθηκαν για χάρη του ήταν – τουλάχιστον μέχρι το Φθινόπωρο του 2010 – συζητήσιμο για τους φίλους των «κόκκινων διαβόλων». Στο τέλος της ποδοσφαιρικής του διαδρομής όμως ο Βούλγαρος πρώην πια επιθετικός θα έχει να θυμάται πολλά σημαντικά γκολ με την κόκκινη φανέλα, όπως τα τρία απέναντι στη Λίβερπουλ. Με… «κερασάκι» στην τούρτα το ψαλιδάκι μέσα απ’ την μεγάλη περιοχή που άφησε... άγαλμα τον Πέπε Ρέινα. Η ξέφρενη αήττητη πορεία της ομάδας του Μάντσεστερ θα συνεχιζόταν μέχρι και τον Φλεβάρη, και στο φινάλε της σεζόν η κατάκτηση του 19ου πρωταθλήματος θα σηματοδοτούσε και το προσπέρασμα από τη Λίβερπουλ (με 18 τίτλους) στη σχετική λίστα…

2013/14: Μαν.Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ 0-3

Mια εκ των 11 σερί νικών που «έτρεχε» το σύνολο του Μπρένταν Ρότζερς το 2014 ήταν και αυτή απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 16 Μαρτίου. Ναι μεν η συγκεκριμένη Γιουνάιτεντ αποτέλεσε την πιθανώς χειρότερη εκδοχή της επί εποχής Πρέμιερ Λιγκ, όσο είχε τον Ντέιβιντ Μόγιες στο «τιμόνι», ωστόσο πάντα μια ήττα με 0-3 δεν… χωνεύεται εύκολα. Ένα χέρι του Ραφαέλ και ένα δυνατό μαρκάρισμα του Τζόουνς στον Σουάρες έδωσαν στον Τζέραρντ τη δυνατότητα να σκοράρει δυο φορές από την «άσπρη βούλα», με τον Ουρουγουανό στράικερ να πετυχαίνει προς το τέλος του παιχνιδιού το τρίτο γκολ της ομάδας του. Για ακόμα μια χρονιά πάντως, το πρωτάθλημα δεν κατέληξε στο Λίβερπουλ, αλλά στην μπλε πλευρά του Μάντσεστερ και στο «Έτιχαντ» εν προκειμένω.

2014/15: Λίβερπουλ-Μαν.Γιουνάιτεντ 1-2

Σε μια χρονιά όπου το πρωτάθλημα είχε χαθεί σχετικά νωρίς και για τις δυο ομάδες, το εν λόγω ντέρμπι έμελλε να έχει δυο πρωταγωνιστές από κάθε πλευρά. Για τον Στίβεν Τζέραρντ, αποτέλεσε το τελευταίο του ντέρμπι κόντρα στο σύλλογο του Μάντσεστερ (το ερχόμενο καλοκαίρι θα αποχωρούσε από το Λίβερπουλ) και σίγουρα δεν ήταν αυτό που ο ίδιος θα επιθυμούσε να έχει κάνει, αφού αντίκρισε την κόκκινη κάρτα και πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια μόλις 38 δευτερόλεπτα μετά την είσοδο του στον αγώνα. Απ’ την άλλη, ο Χουάν Μάτα χάρη σε δυο δικά του τέρματα - το δεύτερο μάλιστα αρκετά εντυπωσιακό, με ένα «γυριστό» σουτ που εξουδετέρωσε τον Μινιολέ - έδωσε μια πολύτιμη νίκη στην ομάδα του, τη δεύτερη μάλιστα μέσα στη χρονιά (3-0 είχε λήξει η αναμέτρηση του «Ολντ Τράφορντ») μετά από χρόνια.

Χρήστος Γραβιάς