Ο Καντέ που... δεν έχεις συνηθίσει

Δεν είναι πλέον εκείνος που θα σταματήσει κάθε αντίπαλη επίθεση. Δεν είναι πρώτος σε τάκλιν, ούτε σε μαρκαρίσματα, ούτε κάνει τη δουλειά που τον έκανε πολύτιμο εργαλείο το 2016 στη Λέστερ και που συνέχισε να κάνει στην προ-Σάρι εποχή της Τσέλσι. Ο Ιταλός κόουτς έχει άλλες βλέψεις και έχει αλλάξει παντελώς το παιχνίδι του πιο συμπαθητικού ποδοσφαιριστή στον κόσμο...  



Ο Καντέ που... δεν έχεις συνηθίσει

Ήρθαν μέρες που οι οπαδοί της Τσέλσι αμφέβαλαν. Και για το ρόλο που έχει πλέον στην ομάδα ο Γάλλος χαφ, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο τον υπολογίζει στα σχέδιά του ο Μαουρίτσιο Σάρι.

Ο Ενγκολό Καντέ, μετά και το πολύ όμορφο γκολ που πέτυχε στη σπουδαία νίκη (2-0) επί της Μάντσεστερ Σίτι, το βράδυ του Σαββάτου στο «Στάμφορντ Μπριτζ», επιβεβαίωσε ότι συνδυάζει πλέον διαφορετικές δουλειές στον αγωνιστικό χώρο, συγκριτικά με ό,τι ίσχυε μέχρι πρότινος και με ό,τι είχε στο μυαλό του ο κόσμος για τις ευθύνες του Καντέ σε κάθε παιχνίδι.

Η ήττα από τη Γουλβς μεσοβδόμαδα, ήρθε να προκαλέσει αντιδράσεις από τον κόσμο των «μπλε» για το γεγονός πως ο Καντέ πάλι βρέθηκε εκτός θέσης και δεν ήταν το καθαρόαιμο αμυντικό χαφ, όπως τον είχε μάθει και συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια η Πρέμιερ Λιγκ και το αγγλικό ποδόσφαιρο. Και η αλήθεια είναι πως ο Ενγκολό Καντέ δεν είναι πλέον ο ίδιος ποδοσφαιριστής...

Ο Σάρι, έχει δηλώσει ότι στο κέντρο της τριάδας με την οποία συνηθίζει να παρουσιάζει την Τσέλσι (ή ακόμα και στο 3-4-3 με την ιδιαίτερη διαμόρφωση της τετράδας στο κέντρο) θέλει έναν πιο τεχνίτη ποδοσφαιριστή, κάτι που το βρίσκει στο πρόσωπο των Ζορζίνιο, Μπάρκλεϊ ή και Φάμπρεγας. Αυτοί είναι οι βασικές επιλογές κι έπειτα αποφασίζει ο Ιταλός τεχνικός με ποιους θα πλαισιώσει τον αμυντικό χαφ που δεν θα έχει επιθετικές αρμοδιότητες.

Και αυτές οι αρμοδιότητες έχουν περάσει πλέον στο παιχνίδι του Καντέ. Ο Γάλλος τοποθετείται λίγο πιο δεξιά, το έκανε και στο ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Σίτι και η στιγμή του γκολ που πέτυχε είναι η επιβράβευση για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται πλέον το χώρο δράσης του και το «διάβασμα» των φάσεων ώστε ν' ανεβαίνει και να πατάει την αντίπαλη περιοχή. Και για να το πετύχει αυτό, υπήρξε αισθητή βελτίωση από εκείνο το πολύ κακό ματς με την Τότεναμ στο «Γουέμπλεϊ», όπου η Τσέλσι έγινε... έρμαιο στις ορέξεις των «σπιρουνιών» που είχαν επικρατήσει με το τελικό 3-1.

«Προσπάθησε να σώσει όλο το ματς μόνος του, χωρίς σωστό τρόπο. Έπαιρνε πολλές επιθετικές πρωτοβουλίες, έχασε τη θέση του και όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι εκ φύσεως επιθετικός ποδοσφαιριστής. Όσα έκανε, ήταν απλά αντίδραση στην πολύ άσχημη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί» είχε αναφέρει τότε ο Σάρι, για να φτάσει να δει τον Καντέ σε πολύ καλύτερη φάση του παιχνιδιού του απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, μετά την αναμέτρηση με την οποία είχε να πει: «Έπαιξε πιο κοντά στον Ζορζίνιο σε σχέση με άλλα ματς, τα πήγε εξαιρετικά στο αμυντικό κομμάτι, ήταν παρών σε ορισμένες αντεπιθέσεις, πάτησε περιοχή για να πετύχει και το γκολ και είχε πολύ πιο σωστή τοποθέτηση».

Ο Σάρι δουλεύει με τον Ενγκολό Καντέ, του άλλαξε... συνήθειες και ρόλο στο παιχνίδι της Τσέλσι, τον έκανε να μάθει κάτι καινούριο και ο Γάλλος απλά προσαρμόζεται, δουλεύει και προσπαθεί να εκτελέσει τις εντολές που έχει στο χορτάρι. Είναι τρομερή η αντίδρασή του τη στιγμή του γκολ που πετυχαίνει απέναντι στους «πολίτες», αφού εκείνος το μοναδικό που κάνει είναι να χαμογελάει και να πέφτει στην αγκαλιά του Αθπιλικουέτα, ενώ άλλοι... ξεσπούν ακόμα και μόνοι τους (βλ. Πέδρο), ενώ στο δεύτερο γκολ από τον Νταβίντ Λουίζ γίνεται και πάλι χαμός. Ο Καντέ, δεν θα πανηγυρίσει έξαλλα, δεν είναι τέτοιο παιδί. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, ντρέπεται και απλά χαμογελάει.

Στην περίπτωση του γκολ που πέτυχε και με το οποίο μετράει πλέον δύο τέρματα στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ, την καλύτερη επίδοση που είχε παρουσιάσει ποτέ (δεν έχει σκοράρει ποτέ ξανά στην ίδια σεζόν πάνω από μια φορά) ήξερε πολύ καλά ότι έδωσε απαντήσεις σε όσα είχε δει γραμμένα κι είχε ακούσει τις προηγούμενες μέρες. Και φυσικά ξέρει πως έχει ακόμα πολύ δρόμο για να κάνει... εντελώς δικό του, τον νέο ρόλο που του αναθέτει ο Μαουρίτσιο Σάρι. Ωστόσο, είναι διατεθειμένος να το κάνει. 

Και το σπριντ με τη ντρίμπλα στον Λαπόρτ που δοκίμασε κόντρα στη Σίτι, πετώντας τη μπάλα από τη μια πλευρά και τρέχοντας ο ίδιος από την άλλη, ακόμα κι αν νικήθηκε από τον υψηλόσωμο αμυντικό λόγω της δύναμης κι όχι λόγω της ταχύτητας, είναι στοιχεία που θ' αρχίσει να βάζει πλέον στο «ρεπερτόριό» του, τολμώντας περισσότερο για να σπρώξει τη μπάλα στην αντίπαλη περιοχή κι όχι απλά να την πάρει από τα «ξένα» πόδια και να τη δώσει αμέσως σε πιο δημιουργικό συμπαίκτη του...

Κώστας Ζάλιαρης