Το «stop dreaming, start doing» που ο Σάρι έκανε πράξη!

Αν δεν υπήρχε ο Χένρι Τσάρλς Μπουκόσφκι ενας από τους πιο ανατρεπτικούς και αμφιλεγόμενους συγγραφείς του 20ου αιώνα,  ο Μαουρίτσιο  Σάρι θα ήταν ένας απλός τραπεζικός υπάλληλος και  το ποδόσφαιρο  δεν θα γνώριζε ποτέ την τακτική διάνοια του ενώ η Σίτι του Πεπ ίσως  παρέμενε  ακόμη αήττητη στην κούρσα του τίτλου....



Το «stop dreaming, start doing» που ο Σάρι έκανε πράξη!

Όμως χάρη σε αυτόν τον ενός αντισυμβατικό άνθρωπο που παράτησε τα πάντα στη ζωή του για να κυνηγήσει το όνειρο του και ζει  π για να μας διαψεύδει συνεχώς το πρωτάθλημα απέκτησε ενδιαφέρον. Η ζωή του μπορεί να αποτελέσει «best seller» και να διδάσκεται ως παράδειγμα δύναμης και θέλησης  στα πανεπιστήμια.

Πίσω στην τελευταία χρόνια του 20ου αιώνα, το 1999  ο Ιταλός προπονητής παίρνει μια μεγάλη απόφαση , από αυτές που λίγοι θα είχαν τα κότσια να πάρουν. «Πως στο διάολο μπορεί να διασκεδάζει ένας άνθρωπος  που ξυπνάει καθημερινά στις 6.30, πηγαίνει σε ένα γραφείο , που εκ των πραγμάτων παράγει πολλά λεφτά για κάποιον άλλον και πρέπει να είναι ευγνώμων σε αυτόν που του δίνει δουλειά ;» Αυτά τα λόγια του Αμερικάνου συγγραφέα Μπουκόφσκι επηρέασαν τον Σάρι.  Έριξε  μια τελευταία ζαριά και έφερε εξάρες! Παρατώντας  την σιγουριά μιας καλοπληρωμένης, πρωινής εργασίας επικεντρώθηκε στην προπονητική, η οποία ήταν και η μόνη δουλειά που θα μπορούσε να κάνει χωρίς να πληρώνεται, όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. 

Η πορεία του δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα αλλά αυτός ήταν αποφασισμένος να φτάσει ως το τέλος προκειμένου να δικαιώσει τον ίδιο του τον εαυτό  και τις επιλογές που πήρε. Για πολλά χρονιά έκανε το αγροτικό του σε χαμηλότερες κατηγορίες της Ιταλίας, αδυνατώντας να προσελκύσει το βλέμμα κάποιου μεγάλου κλαμπ του Καμπιονάτο. Δεν τα παράτησε όμως, συνέχισε να δουλεύει αδιάκοπα καθώς πίστευε βαθιά μέσα του. Επιτέλους! Έκανε πλέον αυτό που πραγματικά ήθελε και αγαπούσε!

Το πρώτο «μεγάλο» κάλεσμα λεγόταν Έμπολι. Ο Ναπολιτάνος «allenatore» κατάφερε να ανεβάσει την ομάδα της Τοσκάνης στην μεγάλη κατηγορία και την επόμενη χρονιά να εξασφαλίσει εύκολα την παραμονή της . Και όλα αυτά; Με ένα από τα χαμηλότερα μπάτζεττου πρωταθλήματος! Από την άλλη, ο πρόεδρος της Νάπολι, Αντόνιο Ντε Λαουρέντις ήταν σε αναζήτηση προπονητή με τον Ράφα Μπενίτεθ να αποτελεί παρελθόν. Και τότε, μέσα από απίστευτες συγκυρίες και σύμπαν να συνωμοτεί, ήρθε η μεγάλη πρόταση από την αγαπημένη του ομάδα! Το όνειρο του Σάρι άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του από οπαδούς και πρώην παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, όπως του Μαραντόνα ,δεν αποτέλεσε εμπόδιο στα σχέδια του. Ο «Μίστερ 33» (φημολογείται ότι στην Έμπολι χρησιμοποίησε 33 διαφορετικές τακτικές σε στημένες φάσεις) δουλεύοντας παραπάνω από 13 ώρες την ημέρα και χρησιμοποιώντας ακόμα και drone στην προπόνηση, έφτιαξε μια Νάπολι που θα μπορούσε μετά από χρόνια να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, κάνοντας τον  Αργεντινό θρύλο του ποδοσφαίρου να ανακαλέσει και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη στον Μαουρίσιο Σάρι . Η απόλυτη δικαίωση!

Η Νάπολι του Σάρι, στα τρία χρόνια που παρέμεινε στο τιμόνι της, απέκτησε ένα διαφορετικό στυλ ποδοσφαίρου, πιο επιθετικό, πιο ελκυστικό, τερματίζοντας δύο φορές πίσω από την «Μεγάλη Κυρία»  του Ιταλικού ποδοσφαίρου. Οι κακές σχέσεις του όμως με τον εκκεντρικό πρόεδρο της ομάδας του έμελλε να είναι και η αρχή του τέλους για τον Ιταλό προπονητή. Παρά τα όσα ακούστηκαν, ο εξαιρετικός κύριος Μαουρίσιο Σάρι ευχαρίστησε τον σύλλογο για όσα του προσέφερε, λέγοντας ότι θα είναι για πάντα ευγνώμων γιατί εκπληρώθηκε το μεγαλύτερο του όνειρο. Να προπονήσει την ομάδα της καρδίας του! Όμως ,η φήμη του μανιώδη καπνιστή από το Μπανιόλι της Νάπολι είχε περάσει πλέον και εκτός συνόρων αποκτώντας μεγάλους θαυμαστές. Μεγαλύτερος αυτών; Ο Ρώσος μεγιστάνας Ρόμαν Αμπράμοβιτς!

Το μεγάλο αφεντικό των Λονδρέζων προσέφερε γη και ύδωρ προκειμένου να τον φέρει στο Δυτικό Λονδίνο. Ο πρώην τραπεζικός υπάλληλος κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να γίνει ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους προπονητές του κόσμου. Η συνέχεια γνωστή! Η Τσέλσι επί ημερών του παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο επί εποχής Αμπράμοβιτς! Φυσικά σε αυτό συμβάλει και η απόκτηση του Ζορζίνιο που αν οι τακτικές του Σάρι αποτελούσαν θρησκεία, ο Ιταλός μέσος θα ήταν  ο ιεροκήρυκας του. Το τι του επιφυλάσσει το μέλλον στο τιμόνι των «μπλε» και αν είναι ικανός να κατακτήσει τρόπαια θα μας το απαντήσει το μέλλον. Ο τρόπος όμως με τον οποίο έφτασε να προπονεί σε τέτοιο επίπεδο, κάνοντας τους φίλους της Τσέλσι να ονειρεύονται ξανά είναι εντυπωσιακός. Ναι, ονειρεύονται! Μαζί με αυτόν που στα 59 του χρόνια δεν έπαψε ποτέ να επιθυμεί, να πετυχαίνει  και  ονειρεύεται κάθε μέρα!

Ο Μαουρίσιο Σάρι εμπνεύστηκε από τον μεγάλο συγγραφέα και εμείς, οι λάτρεις του ποδοσφαίρου, μπορούμε  να απολαμβάνουμε στα γήπεδα έναν προπονητή που ήρθε από μια άλλη εποχή, πιο ρομαντική και μας δίδαξε το “know how” της επιτυχίας. 

Χρήστος Λάσκης