Τα «παγώνια» της Λιντς έτοιμα να δείξουν ξανά την περηφάνεια τους!

Τα αρσενικά παγώνια είναι πασίγνωστα για τη θεαματική παράσταση που δίνουν με το άνοιγμα της ουράς τους σαν πανέμορφη βεντάλια, δείγμα της υπερηφάνειάς τους. Τα «παγώνια» της Λιντς Γιουναιτεντ  δείχνουν και αυτά έτοιμα να φουσκώσουν από υπερηφάνεια και να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν,στα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ και το england365.gr γυριζει το χρόνο 14 χρόνια πίσω στην αρχή της περιπλάνησης στα μικρα πρωταθλήματα μιας από τις σημαντικότερες ομαδες  της Αγγλίας.  



Τα «παγώνια» της Λιντς έτοιμα να δείξουν ξανά την περηφάνεια τους!
Ήταν το καλοκαίρι του 2004 όταν η κάκιστη διαχείριση του Πιτερ Ρίντσντειλ  τα προηγουμενα χρόνια από τη στιγμή που η Λιντς έφτανε στα ημιτελικα του Champions League έβαζε νάρκη στην προσπάθεια αμρσης επιστροφης μετά τον υποβιβασμό στην Τσάμπιονσιπ. Εμελλε να μην είναι μια κακή παρένθεση αλλά η ζοφερή νέα πραγματικότητα. 

Ωστόσο  το αποκορύφωμα του δράματος ήρθε στις  28 Απριλίου 2007 όταν η Λιντς έμενε στην ισοπαλία στην έδρα της με την Ίπσουιτς, την ίδια στιγμή που η Χαλ κέρδιζε την Κάρντιφ και ξέφευγε τρεις βαθμούς από τα «παγώνια», αλλά με πολύ καλύτερη διαφορά τερμάτων στην προσπάθεια για σωτηρία! Ολόκληρο το Δυτικό Γιορκσάιρ βυθιζόταν στο πένθος αφού θα ήταν καταδικασμένη να αγωνιστεί την επόμενη χρονιά στην τρίτη τη ταξει κατηγορία της Αγγλίας. Αυτό συνοδεύτηκε και από ποινή αφαίρεσης 15 βαθμών στο νέο πρωτάθλημα για κακοδιαχείριση κι ενώ ο σύλλογος είχε προβεί σε αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος.Μάλιστα, τραγική ειρωνία είναι ότι πρόεδρος της Κάρντιφ τη μέρα του υποβιβασμού  ήταν ο Πίτερ Ρίντσντεϊλ, ο πρώην πρόεδρος της Λιντς, ο οποίος είχε ουσιαστικά απομακρυνθεί απο την διοίκηση της ομάδας το καλοκαίρι του 2003 έχοντας κάνει τεράστια οικονομικά ανοίγματα, με αποτέλεσμα το χρέος του συλλόγου  να εκτοξευτεί  στα 103 εκατομμύρια λίρες και να αναγκαστεί να πουλήσει σχεδόν όλα τα πρωτοκλασάτα ονόματα. 

Τελικά, τα «παγώνια» κατάφεραν να επανέλθουν στην Τσάμπιονσιπ τρεις σεζόν αργότερα,  το καλοκαίρι του 2010. Η περσινή αγωνιστική περίοδος βρήκε τη Λιντς να τερματίζει στη 13η θέση της βαθμολογικής κατάταξης και  αναλογιζόμενοι την ένδοξη ιστορία της αυτό δεν είναι αρκετό.  Τρια πρωταθλήματα Αγγλίας το 1969,  το 1974  με ρεκόρ συλλόγου 29 ματς  χωρις ήττα από την αρχή της σεζόν και το 1992 ένα κύπελλο Αγγλιας το 1972 και δυο Κύπελλα Εκθεσεων (σημερινό Europa League)ενας  φτωχος απολογισμός μίας εκπληκτικής δωδεκαετίας που ολοκληρώθηκε με την ομάδα να φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1975 και να χάνει μετά από σφαγιαστική διαιτησία από τη Μπάγερν με 2-0 στο Παρίσι. 

Η ΕΠΟΧΗ ΜΠΙΕΛΣΑ

Για να δοθεί τέλος σε αυτόν τον παραλογισμό που ζουν στο «Έλαντ Ρόουντ», χρειαζόταν κάτι ριζοσπαστικό, κάτι τρελό..Και τί πιο τρελό από τον ίδιο τον “El Loco”, τον Μαρσέλο Μπιέλσα, στα ηνία της ομάδας.

Ο έμπειρος προπονητής τον περασμένο Αύγουστο δε βρισκόταν καν δύο μήνες στον πάγκο των «παγωνιών» όταν έβαλε τους ποδοσφαιριστές του να μαζέψουν τα σκουπίδια από ολόκληρο το προπονητικό κέντρο της Λιντς. Με τον τρόπο αυτό, θέλησε να τους δείξει πόσο σκληρά δουλεύει ένας φίλαθλος της ομάδας για να μπορεί να αγοράσει ένα εισιτήριο και να την παρακολουθήσει από κοντά. Ταυτόχρονα, έδειξε ποιος είναι το απόλυτο αφεντικό στην ομάδα και ότι οι ποδοσφαιριστές του χρειάζεται να γίνουν ακόμη και..σκουπιδιάρηδες για να υλοποιηθεί το όραμα της επιστροφής.

Τα μοναδικά χρήματα που δαπάνησε η διοίκηση της Λιντς το καλοκαίρι ήταν τα τα 11,1 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του ελπιδοφόρου επιθετικού της Μίντλεσμπρο, Πάτρικ Μπάμφορντ. Ωστόσο, οι προσθήκες που κάνουν τη διαφορά είναι αυτές του Σκωτσέζου Μπάρι Ντάγκλας και του Πολωνού Ματέους Κλιχ. Ο Σκωτσέζος αριστερός μπακ, προερχόμενος απ τη Γουλβς, καταπίνει τα χιλιόμετρα με το κουτάλι, μετρώντας ήδη 1396 λεπτά συμμετοχής στα 16 παιχνίδια της Τσάμπιονσιπ που έχει αγωνιστεί, έχοντας σημαντική συνεισφορά στο επιθετικό κομμάτι με 3 ασίστ έως τώρα. ΑπΆτην άλλη, ο Κλιχ ήταν το κομμάτι του παζλ που έλειπε απΆτα μεσαία χαφ της Λιντς, αφού σε 20 συμμετοχές έχει βρει δίχτυα 5 φορές και έχει φτιάξει ισάριθμα γκολ για τους συμπαίκτες του, κάνοντας τον Μαρσέλο Μπιέλσα να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση.

Η Λιντς με τον επιθετικό σχηματισμό 4-3-3, υπερτερεί σε δύο σημαντικές κατηγορίες στη Τσάμπιονσιπ. Έχει το μεγαλύτερο μέσο όρο σε κατοχή μπάλας με 58,6%, με τον αμέσως επόμενο μεγαλύτερο να είναι αυτός της Μπρέντφορντ με 56,1%. Το γεγονός αυτό της δίνει τη δυνατότητα να παράγει και τις περισσότερες ευκαιρίες για γκολ στο πρωτάθλημα με 15,2 ανά αγώνα. Πρωτεργάτες της επιθετικής λειτουργίας είναι δύο “παλιοί”, οι οποίοι έχουν δει τα νούμερα τους να απογειώνονται επί εποχής Μπιέλσα. Συγκεκριμένα, ο έμπειρος Ισπανός μέσος Πάμπλο Ερνάντεζ, ο οποίος αγωνιζόμενος στα δεξιά έχει πετύχει 7 γκολ, προσφέροντας και 5 ασίστ, στα 12 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί, ενώ ο ¶γγλος επιθετικός Κέμαρ Ρουφ έχει σημειώσει 8 γκολ και 2 ασίστ σε 14 συμμετοχές.

Ο ερχομός του Δεκεμβρίου βρίσκει τη Λιντς σε τροχιά ανόδου, έχοντας συγκεντρώσει 39 βαθμούς, την ίδια στιγμή που πέρυσι είχε 30 και βρισκόταν μόλις στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Όλα μοιάζουν να έχουν πάρει το δρόμο τους για ένα σύλλογο που δικαιωματικά ανήκει να βρίσκεται ανάμεσα στους “μεγάλους” της Αγγλίας, με τον Μπιέλσα να έχει μεταδώσει το πνεύμα του νικητή που χρειαζόταν.

Είναι άτοπο να πούμε ότι το Έλαντ Ρόουντ βρήκε στο πρόσωπο του Αργεντίνου τον επόμενο Ντον Ρέβι, τον άνθρωπο που μετέτρεψε στα 60s την Λιντς σε υπερδύναμη από μια μετρια ομάδα που ηταν. Ήταν ο άνθρωπος  που έκανε την συμβολική κίνηση να αλλάξει  τα χρώματα από κόκκινα και μπλε σε κατάλευκα ώστε η ομάδα να μοιάζει με την Ρεάλ Μαδρίτης! 

Αυτό που δεν  είναι  άτοπο όμως να πούμε ειναι το γεγονος πως τα «παγώνια» της Λιντς αρχίζουν δειλά δειλά να κοιτάζονται στον καθρέπτη και να υπερηφανεύονται για τη χάρη τους.

Κωστας Ιατρίδης