Ο έρωτας περνάει από το στομάχι και η επιτυχία στο ποδόσφαιρο μέσα από την άμυνα!

Όσο μπορεί η Λίβερπουλ θα κρατηθεί στην μάχη για τον τίτλο όπως όλα δείχνουν, όχι από την επιθετική της τριπλέτα ή το φοβερό ποδόσφαιρο που μπορεί να παίξει αλλά από την σταθερότητα της άμυνας της που μέχρι στιγμής είναι αυτή που την κρατάει ολοζώντανη στο παιχνίδι. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Ο έρωτας περνάει από το στομάχι και η επιτυχία στο ποδόσφαιρο μέσα από την άμυνα!

Μπορεί ο «ξεχασμένος» Οριγκί να γλίτωσε τη Λίβερπουλ βαθιά μέσα στις καθυστερήσεις στο ντέρμπι με την Έβερτον, ωστόσο η άμυνα είναι αυτή που τραβάει το... κουπί στη φετινή σεζόν για την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ. Με μόλις πέντε γκολ παθητικό, η Λίβερπουλ έχει κάνει το καλύτερο ξεκίνημα αμυντικά στο πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας βελτιώνοντας μια επίδοση του 1978-79, τότε που διαθέτοντας μία από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας της εξασφάλισε από πολύ νωρίς ένα ακόμα πρωτάθλημα δεχόμενη στο τέλος μόλις 16 γκολ.

Εκείνη η άμυνα με τον Ρέι Κλέμενς κάτω από τα δοκάρια, δεξιό μπακ τον Φιλ Νιλ και αριστερό τον Τζοόυνς ή τον Χιουζ και κεντρικό δίδυμο τους Φιλ Τόμσον και Άλαν Χάνσεν είχε κατορθώσει σε ολόκληρη τη σεζόν να κρατήσει την Λίβερπουλ αλώβητη στην πίεση τον διωκτών της για τον τίτλο, με την ομάδα να μένει από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάιο στην κορυφή! Ο Κλέμενς που έπαιξε και στα 42 ματς πρωταθλήματος κράτησε 28 φορές ανέπαφη την εστία, ενώ μέσα στο «Άνφιλντ» δέχτηκε μόλις τέσσερα τέρματα κάτι που η τωρινή ομάδα δείχνει να μπορεί να βελτιώσει!

Αυτό είναι και το κλειδί της φετινής παρουσίας για την ομάδα του Κλοπ. Την απόκρουση του Άλισον στην κεφαλιά του Πορτογάλου Γκόμες από κοντά στο πρώτο ημίχρονο, την διαδέχτηκε η εξαιρετική προβολή του Τζο Γκόμεζ ο οποίος πρόλαβε τη μπάλα πριν κυλήσει στα δίχτυα. Η τρομερή αμυντική λειτουργία για μία ομάδα μόλις πριν από ένα χρόνο δεχόταν μέσα σε ένα ημίχρονο τρία γκολ στο παιχνίδι της Σεβίλλης για το Champions League, και από 3-0 ισοφάριζαν σε 3-3, αποτελεί τρομερή μεταστροφή! Και όλα άλλαξαν κυρίως από την άφιξη του Ολλανδού Φαν Ντάικ τον Γενάρη. Από τότε η Λίβερπουλ έχει αλλάξει επίπεδο στην αμυντική της συμπεριφορά, δεχόμενη τους τελευταίους 11 μήνες μόλις δύο τέρματα στο «Άνφιλντ», ένα με την Γουέστ Χαμ τον περασμένο Μάρτιο και ένα με την Κάρντιφ τον προηγούμενο μήνα!

Ωστόσο παραμένει μεγάλη η ποιοτική διαφορά που έχει η Λίβερπουλ από την πρωτοπόρο και πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι. Η ομάδα του Γκουαρντιόλα χωρίς να ζορίζεται μοιράζει κατά μέσον όρο τρία γκολ σε κάθε παιχνίδι σε όλους τους αντιπάλους και αν δεν είχε αστοχήσει ο Μαχρέζ στο πέναλτι στον αγώνα του Άνφιλντ μεταξύ των δύο ομάδων τώρα τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Αλλά μερικές φορές αυτές οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν στο τέλος και την μεγάλη διαφορά και πλέον κακά τα ψέματα, το παιχνίδι της 3ης Ιανουαρίου, στο «Etihad» είναι αυτό που θα καθορίσει κατά πολύ το τι μπορεί να γίνει και το αν έχει πιθανότητες Λίβερπουλ να αρπάξει από τα χέρια μιας υπερομάδας όπως είναι η Σίτι, τον τίτλο σπάζοντας την κατάρα 29 ετών!

Εκείνο που προέχει για την Λίβερπουλ είναι να συνεχίσει να κερδίζει, ακόμα και όταν δεν παίζει καλά, για να μην σας πω ότι ακριβώς αυτό κάνει και την διαφορά πολλές φορές στις ομάδες πρωταθλητισμού. Η ικανότητα, δηλαδή, να μπορείς να παίρνεις το τρίποντο στις κακές βραδιές σου. Ο αείμνηστος Ελένιο Ερέρα, που σχηματοποίησε και έκανε διάσημο το κατενάτσιο (χωρίς να είναι ο πνευματικός του πατέρας, όπως νομίζουν πολλοί) επέμενε από τα 60s πως όπως ο έρωτας περνάει από το στομάχι έτσι και η επιτυχία στο ποδόσφαιρο περνάει από την άμυνα! Και αυτό είναι κάτι που παραμένει διαχρονικό και επιβεβαιώνεται από όλες τις ομάδες που κατάφεραν να πάρουν τίτλους.

Φυσικά, η Λίβερπουλ πρέπει κάποια στιγμή να ξαναβρεί και την περσινή επιθετική της ευελιξία χάρη στην οποία έπαιξε υπέροχο ποδόσφαιρο και έτσι έφτασε και μέχρι τον τελικό του Champions League στο Κίεβο. Αυτό που πολλοί μπερδεύουν, είναι πως η Σίτι παίζει εξαιρετικό ποδόσφαιρο πάνω στα πλάνα και στα πιστεύω του Πεπ, αλλά πάνω απ’ όλα παραμείνει μία εξαιρετική αμυντικά ομάδα που δέχεται γκολ με το σταγονόμετρο! Και αυτό πολλές φορές την έχει βγάλει από τα δύσκολα. Μπορεί λοιπόν κάτι ανάλογο να κάνει και η Λίβερπουλ;

Είναι αλήθεια πως αν δεν είχε απέναντί της ένα τόσο σπουδαίο αντίπαλο η φετινή φουρνιά των «κόκκινων» θα ήταν το απόλυτο φαβορί για το πρωτάθλημα. Αυτή η δυσκολία -ωστόσο- έχω την εντύπωση πως είναι εκείνη που ιντριγκάρει ακόμα περισσότερο τον Κλοπ και τους ποδοσφαιριστές του!