Όταν στα ματς γίνεται της... καθυστέρησης το ανάγνωσμα!

Το περίεργο γκολ του Ντιβόκ Οριγκί με τη Λίβερπουλ, απέναντι στην Έβερτον, δίνει τα «πρωτεία» στους «κόκκινους» στη λίστα με τα ντέρμπι που κρίθηκαν στην εκπνοή. Το england365 «αρπάζει» την ευκαιρία και παρουσιάζει τις ξεχωριστές στιγμές-γκολ, όπου μια πόλη χωρίστηκε στα... δύο με πικρό τρόπο για τον έναν και εξιλέωση για τον άλλον.



Όταν στα ματς γίνεται της... καθυστέρησης το ανάγνωσμα!

«Το παιχνίδι παίζεται μέχρι ο διαιτητής να σφυρίξει τη λήξη του», είναι ένας από τους βασικούς κανόνες του ποδοσφαίρου, με την Αγγλία να δίνει άλλη ένταση στο νόημα της φράσης.

Έξαλλοι πανηγυρισμοί, «καρδιοχτύπι», νεύρα, απογοήτευση, ανάμεικτα συναισθήματα. «Θα τρώτε την μπάλα» φωνάζουν πολλές φορές οι προπονητές, αναφερόμενοι στις καθυστερήσεις του ματς, σε ένα τελευταίο ανέλπιστο γέμισμα, στη ζαριά ενός στημένου, που αναγκάζει μέχρι και τον γκολκίπερ να «πατήσει» περιοχή, μήπως αλλάξει κάτι...

Πέρα από το Μέρσεϊσαϊντ, που η Λίβερπουλ έχει βρει το κόλπο να αναγκάζει τα «ζαχαρωτά» να στάζουν πίκρα, η μπάλα περνά στα γήπεδα του Λονδίνου, Τότεναμ και Τσέλσι έχουν από τέσσερα νικηφόρα αποτελέσματα μετά το 90', με τις Γουέστ Χαμ και Γουίγκαν αντίστοιχα. ¶ξιο αναφοράς το γκολ του Κρέσπο το 2005, χρονιά που οι «μπλε» υπερασπίστηκαν τον τίτλο της πρωταθλήτριας. Όπως επίσης και εκείνο, ως μια εκπληκτική αναλαμπή του Γκάρεθ Μπέιλ από μακρυά, με τα «σπιρούνια» το 2013. Ο Ουαλός έξι μήνες αργότερα υπέγραψε στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 100 εκατομμυρίων.

Κατηγορία ντέρμπι δίχως Μάντσεστερ δεν υφίσταται. Η Γιουνάιτεντ έχει τρεις... «καθυστερημένες» νίκες εις βάρος της Σίτι, με πιο χαρακτηριστική αυτή του 2013. Τότε, που ο Φαν Πέρσι σκόραρε, δίνοντας καθαρό προβάδισμα έξι βαθμών στους «κόκκινους διαβόλους», οι οποίοι στο τέλος της σεζόν (2012-13) κατέκτησαν το πρωτάθλημα, δίνοντας τον ιδανικότερο φόρο τιμής στην τελευταία παρουσία του Σερ ¶λεξ Φέργκιουσον στον πάγκο. Τη φαρμακερή τριάδα εις βάρος της «μπλε» συμπολίτισσας ολοκληρώνει ο Σκόουλς το 2010 και ο Όουεν στο αξιομνημόνευτο 4-3 του 2009.

Τέλος, η Τσέλσι έχει πανηγυρίσει τρεις φορές εις βάρος της Τότεναμ στο φινάλε, με πιο πρόσφατο το γκολ του Γκαλάς το 2006, χρονιά που στέφθηκε και πρωταθλήτρια Νησιού.

Τα τελευταία λεπτά, ακόμη και δευτερόλεπτα στο ποδόσφαιρο θα είναι πάντα εντυπωσιακά και αρκετά. Όταν το ματς βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, μια «γιόμα», ένα φάουλ, ακόμη και μια στραβοκλωτσιά, όπως αυτή του Φαν Ντάικ που μετατράπηκε σε ασίστ, μπορεί να αποβεί μοιραία. Ενίοτε ως ντελίριο ενθουσιασμού, αλλά και ως αυτοκτονία της ύστατης στιγμής. Μέχρι η κλεψύδρα να αδειάσει.

Έλενα Χαριτάκη