Παικταράς, γκολτζής και… ατακαδόρος: ο Γκάρι Λίνεκερ γιορτάζει τα 58α του γενέθλια!

Ο Λίνεκερ της Αγγλίας, της Λέστερ, της Έβερτον, της Μπαρτσελόνα, της Τότεναμ, της Ναγκόγια Γκράμπους, των γκολ, των ρεκόρ, του Fair Play. Ο βασιλιάς του Twitter, ο άνθρωπος που έδειξε σε όλους πως το γκολ σίγουρα το... έχει, γιορτάζει σήμερα τα 58α γενέθλια του και το England365 σας παρουσιάζει τον παίκτη που εξελίχθηκε σε τοτέμ για το αγγλικό ποδόσφαιρο... 



Παικταράς, γκολτζής και… ατακαδόρος: ο Γκάρι Λίνεκερ γιορτάζει τα 58α του γενέθλια!

«Δεν θα ήθελα να με φωνάζουν Γκάρι , είναι ένα απαίσιο όνομα . Θα προτιμούσα να με φωνάζουν με το μεσαίο μου όνομα , Ουίνστον», δήλωσε ο Γκάρι Ουίνστον Λίνεκερ. Δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός το ότι το μεσαίο του όνομα είναι Ουίνστον καθώς σαν σήμερα 30 Νοεμβρίου είναι τα γενέθλια του «Mr. Nice Guy», Γκάρι Ουίνστον Λίνεκερ αλλά και του σπουδαίου Βρετανού πολιτικού ηγέτη Ουίνστον Τσώρτσιλ. Ο Γκάρι Λίνεκερ, διαθέτει αδιαμφησβήτητα μια λαμπρή καριέρα, ένας σπουδαίος παίχτης με έφεση στο σκοράρισμα. Τελείωσε την καριέρα του σαν ποδοσφαιριστής στην Ιαπωνία όμως ποτέ δεν άφησε τη μεγάλη του αγάπη το ποδόσφαιρο . Από μια διαφορετική σκοπιά ο “ποδοσφαιράνθρωπος” όπως τον φωνάζουν , συνέχισε να ασχολείται ενεργά σαν δημοσιογράφος αυτή τη φορά καθώς αποτελεί τον παρουσιαστή στην ποδοσφαιρική εκπομπή του BBC αλλά και σχολιαστή σε πολλές αθλητικές στήλες στα social media και το Twitter γράφοντας μάλιστα ατάκες που έχουν μείνει στην ιστορία.

«Ονειρεύομαι μια μέρα να φοράω τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας και να συμμετέχω σε Παγκόσμιο Κύπελλο». Αυτά ήταν τα λόγια του Γκάρι Λίνεκερ, την ώρα που υπέγραφε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το 1978 με την Λέστερ Σίτυ , την περίοδο που διεξαγόταν το Μουντιάλ της Αργεντινής . Ποιος φανταζόταν πως θα ακολουθούσε μια λαμπρή καριέρα τόσο σε διεθνές όσο και σε συλλογικό επίπεδο; Είναι ο πρώτος Άγγλος ποδοσφαιριστής που κατάφερε να βγει πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικό το 1986 με 6 γκολ , ρεκόρ που έφτασε ο Χάρι Κέιν φέτος το καλοκαίρι στα γήπεδα της Ρωσίας . Παραμένει ο πρώτος σκόρερ συνολικά με την φανέλα της Αγγλίας σε Παγκόσμια Κύπελλα , πετυχαίνοντας 10 τέρματα ενώ σκόραρε 48 φορές σε 80 παιχνίδια της Εθνικής. Η πορεία του ήταν σπουδαία ωστόσο δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο τίτλο με τα “Λιοντάρια ” έκανε όμως τη δουλειά του, να ... σκοράρει.

Η πρώτη ημέρα του 1979 βρήκε τον Λίνεκερ κάνοντας το ντεμπούτο του με τις “Αλεπούδες” στην επικράτηση της Λέστερ για το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας απέναντι στην Oldham Athletic στο «Filbert Street» με 2-1 . Παρά την καλή του εικόνα και την ενεργή συμμετοχή του στις δύο ανόδους της Λέστερ στην πρώτη κατηγορία του Αγγλικού πρωταθλήματος καθώς αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ τη σεζόν 1984-85 με 21 γκολ, όλοι γνώριζαν πως αυτή η διάκριση θα είναι η αρχή του τέλους του στην ομάδα της καρδιάς του. Κατέβαλε μάλιστα τεράστια προσπάθεια να σώσει από τα πολλά οικονομικά προβλήματα τις “αλεπούδες ”και τα κατάφερε.

Η Έβερτον ήταν ο επόμενος σταθμός του τρένου της ζωής του Λίνεκερ αφού κατάφερε να τον κάνει δικό της προσφέροντας 800.000 στερλίνες στην Λέστερ. Υπεράνω κάθε προσδοκίας, η μηχανή των γκολ , Γκάρι Λίνεκερ πέτυχε 3 χατ-τρικ και 30 γκολ σε 41 εμφανίσεις με τα «ζαχαρωτά». Η Λίβερπουλ όμως έμελλε να είναι ο βράχος που θα σταματούσε την Έβερτον στον τελικό του FA CUP κερδίζοντάς την με 3-1 -παρόλο που ο Λίνεκερ έβαλε μπροστά τους “μπλε” στο σκορ- και αναγκάζοντας την να τερματίσει 2η στο Πρωτάθλημα με 2 βαθμούς παραπάνω τη σεζόν 1985-86 . Παρά το γεγονός ότι έφτασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό , δεν του άφησε πικρή γεύση το πέρασμά του από τα «ζαχαρωτά» αλλά –όπως ο ίδιος δήλωσε αφού σταμάτησε το ποδόσφαιρο- η Έβερτον ήταν η καλύτερη ομάδα που έπαιξε ποτέ .

Οι καλές του επιδόσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικό αλλά και ο τίτλος του πρώτου σκόρερ μάγεψαν την Μπαρτσελόνα , η οποία τον έκανε δικό της έναντι 2,2 εκ. στερλινών . Στην Μπαρτσελόνα έχει την πρώτη ευκαιρία να αγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο . Η Λέστερ δεν κατάφερε να διεκδικήσει θέση για έξοδο στην Ευρώπη ενώ με την Έβερτον δεν μπόρεσε αφού τη σεζόν 1985-86 υπήρχε αποκλεισμός των Αγγλικών ομάδων λόγω της τραγωδίας του Χέιζελ . Έγινε αμέσως αγαπητός των φιλάθλων των “Μπλαουγκράνα” καθώς κατάφερε να πετύχει χατ-τρικ εναντίων της Ρεάλ Μαδρίτης στο Καμπ Νόου στην επικράτηση με 3-2 . Το 1988 ήρθε και ο πρώτος τίτλος του αφού η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το Copa del Rey ενώ ένα χρόνο αργότερα ήρθε και η Ευρωπαϊκή καταξίωση κατακτώντας και το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1989 . Ο recordman Λίνεκερ κατάφερε να γίνει ο πρώτος Βρετανός σκόρερ στη La Liga με 42 γκολ σε 103 παιχνίδια , ρεκόρ που έσπασε ο Γκάρεθ Μπέιλ το Μάρτιο του 2016 πετυχαίνοντας 47 γκολ μετά από 81 ματς .

Στην Μπαρτσελόνα συνάντησε επίσης και τον Γιόχαν Κρόιφ το 1988 , έναν από τους ανθρώπους που άλλαξε το ποδόσφαιρο και ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής . Εκεί ο Κρόιφ είχε διαφορετική γνώμη για τη θέση που θα έπρεπε να παίζει ο Λίνεκερ και υπήρξε μία κόντρα μεταξύ τους. Τότε ο Λίνεκερ εξέφρασε την αντίθετη άποψή του αφού είχε χάσει την επαφή με την περιοχή και δεν του ήταν εύκολο το γκολ καθώς έπαιζε κυρίως δεξιά και επέλεξε να φύγει , γυρίζοντας πίσω στην Αγγλία και συγκεκριμένα την Τότεναμ αυτή τη φορά.

Η Τότεναμ τον έκανε δικό της δίνοντας 1,1 εκ στην Μπαρτσελόνα. Βγήκε ξανά πρώτος σκόρερ τη σεζόν 1989-90 με 24 γκολ δεν κατάφερε όμως να κατακτήσει την πρώτη θέση στο Πρωτάθλημα καθώς τα «σφυριά» ήταν τρίτα στη βαθμολογία. Ο πρώτος Αγγλικός τίτλος ήρθε το 1991 όταν και κέρδισε το FA CUP στην νίκη επί της Nottingham Forest με 2-1 παρόλο που δεν κατάφερε να σκοράρει χάνοντας πέναλτι .

Έκλεισε την καριέρα του σαν “άρχοντας” στην Ιαπωνική Nagoya Grampus Eight , υπογράφοντας ένα χρυσό συμβόλαιο σκοράροντας 9 γκολ σε 23 παιχνίδια . Η έκβαση της μετεγγραφής του στην Ιαπωνία δεν ήταν η αναμενόμενη , τόσο σε γκολ όσο και σε εμφανίσεις με αποκορύφωμα τους πολλούς τραυματισμούς που ακολούθησαν . Δεν άργησε μάλιστα η στιγμή της απόφασης να αποσυρθεί από την ενεργό δράση ύστερα από ένα βαρύ τραυματισμό που του προξένησε κάταγμα στο δάκτυλο του αριστερού του ποδιού σε αγώνα που η ομάδα του αντιμετώπιζε την Γκάμπα Οσάκα τον Ιούνιο του 1993.

Δεν θα μπορούσε ο “nice guy” όπως τον αποκαλούν , να περιοριστεί στις 4 γραμμές ενός γηπέδου καθώς το ποδόσφαιρο για τον ίδιο ήταν κάτι ξεχωριστό όπως δήλωνε. Σήμερα είναι παρουσιαστής ενός τηλεοπτικού κολοσσού έχοντας αναλάβει την ποδοσφαιρική εκπομπή αλλά και σχολιάζοντας στο Twitter τα ποδοσφαιρικά και όχι μόνο δρόμενα γίνεται συχνά viral με τις ατάκες και τις αντιδράσεις του . Χαρακτηριστική η στιγμή που εμφανίστηκε στην εκπομπή “Match of the day” με το σορτσάκι της Λέστερ αφού είχε δηλώσει πως θα εμφανιστεί έτσι σε περίπτωση που οι “Αλεπούδες” κερδίσουν το Πρωτάθλημα . Κράτησε λοιπόν το λόγο του μιας και η ομάδα του Ρανιέρι κατέκτησε την Premier League .

Αν το σκοράρισμα είχε έμβλημα σίγουρα στην Αγγλία θα είχε την φιγούρα του Λίνεκερ. Χαρισματικός ποδοσφαιριστής και ξεχωριστός για τη συμπεριφορά του ειδικότερα εντός γηπέδου αφού είναι από τους παίχτες που δεν δέχτηκαν ποτέ κίτρινη ή κόκκινη κάρτα . Ο πιο σημαντικός τίτλος στην καριέρα του είναι αυτός του Fair Play , όταν βραβεύτηκε από την FIFΑ το 1990 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας . Ένα Μουντιάλ , που βρήκε την Αγγλία να αποκλείεται από την Γερμανία στον ημιτελικό και τον Γκάρι Λίνεκερ να λέει μια από τις πιο γνωστές ατάκες ποδοσφαιριστή στην ιστορία του αθλήματος: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που αγωνίζονται 22 ποδοσφαιριστές και στο τέλος κερδίζει πάντα η Γερμανία».

Λινα Μακαρατζή