«Οιωνός» τελικού για Τσέλσι οι συναντήσεις με ελληνικές ομάδες

Στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, η Τσέλσι υποδέχεται στο «Στάμφορντ Μπριτζ» τον ΠΑΟΚ, σε μια συνάντηση που επιτρέπει στους «μπλε» (και βάσει παράδοσης) να εξασφαλίσουν την πρωτιά του ομίλου τους και παράλληλα να ρίχνουν κρυφές ματιές προς τον… τελικό του θεσμού!



«Οιωνός» τελικού για Τσέλσι οι συναντήσεις με ελληνικές ομάδες

Το σερί νικών που «τρέχει» στους φετινούς ομίλους θέλει να συνεχίσει η ομάδα του Μαουρίτσιο Σάρι, απέναντι στον ΠΑΟΚ που παίζει το τελευταίο… χαρτί του για πρόκριση από τον 7ο όμιλο.

Οι Λονδρέζοι βρίσκονται ήδη στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ και θέλουν και την πρωτιά του γκρουπ ώστε να ευελπιστούν σε ευκολότερο έργο αργότερα, ενώ σήμερα, για πρώτη φορά μετά από 10 και πλέον χρόνια, πρόκειται να φιλοξενήσουν ελληνική ομάδα στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

Και τις δυο φορές πάντως που «έπεσε» σε ευρωπαϊκή διοργάνωση με σύλλογο από τη χώρα μας, η Τσέλσι έφτασε δις στον τελικό! Πρώτη φορά που αυτό συνέβη, ήταν την περίοδο 1970/71, με αντίπαλο τον Άρη, στον πρώτο νοκ-αουτ γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Το ματς της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στις δυο ομάδες έληξε ισόπαλο 1-1, στον επαναληπτικό της Αγγλίας οι «μπλε» δεν δυσκολεύτηκαν να επικρατήσουν με 5-1 και να προκριθούν.

Εν συνεχεία ξεπέρασαν και τις ΤΣΣΚΑ Σόφιας, Κλαμπ Μπριζ και Μάντσεστερ Σίτι, για να αντιμετωπίσουν στον τελικό την Ρεάλ Μαδρίτης και να την νικήσουν με 2-1.

Χρειάστηκαν έκτοτε να περάσουν αρκετά χρόνια, στο πλαίσιο άλλης διοργάνωσης, ώστε η Τσέλσι να συναντηθεί με ελληνική ομάδα. Όπως συνέβη την σεζόν 2007/08 για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου η κληρωτίδα έφερε ως αντίπαλο των Άγγλων τον Ολυμπιακό.

Το 3-0 του Λονδίνου, σε συνδυασμό με το 0-0 του πρώτου ματς στον Πειραιά, έδωσε την πρόκριση στην Τσέλσι, η οποία ακολούθως ξεπέρασε και τις Φενερμπαχτσέ, Λίβερπουλ, έπαιξε στον «εμφύλιο» τελικό της Μόσχας κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχασε όμως το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι.

Φυσικά, επιστρέφοντας στο παρόν, για την Τσέλσι που έχει… κακομάθει τα τελευταία χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ, το Γιουρόπα Λιγκ δεν έχει προφανώς την ίδια αίγλη, ωστόσο αποτελεί πάντα – όπως έδειξε και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την κατάκτηση της πρόπερσι – μια διέξοδο προς τα «αστέρια», όταν η τετράδα της Πρέμιερ Λιγκ μπορεί να δυσκολέψει αρκετά…

Χρήστος Γραβιάς