Ο Πεπ βελτιώνει το ολλανδικό μοντέλο του Κρόιφ βάζοντας όμως δική του σφραγίδα!

Είπε απίστευτα και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα ο Πεπ Γκουαρντιόλα στην ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ επιβεβαιώνοντας οποίους τον θεωρούν το σημαντικότερο προπονητή τος σύγχρονης εποχης. Και δεν στέκομαι στα ποδοσφαιρικά που αναφέρθηκε αλλά κυρίως στις θέσεις που πήρε σε θέματα που καίνε στην καθημερινότητα. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος. 



Ο Πεπ βελτιώνει  το ολλανδικό μοντέλο του Κρόιφ βάζοντας όμως δική του σφραγίδα!

Ο Πεπ ως  κλασικός μαθητής του Γιόχαν Κρόιφ εννοείται πως δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί σε θέματα Δημοκρατίας, στα παιδιά του, στην διαμορφωμένη οικονομική και πολιτική κατάσταση και φυσικά μίλησε και φια ποδοσφαιρο. Από αυτά τα ποδοσφαιρικά, αυτό που ξεχωρίζει είναι πως θα ήθελα μία μέρα να δουλέψει σε κάποια εθνική ομάδα. 

Φυσικά  σε μία εθνική δεν θα ήταν εύκολο να περάσει τη δική του προπονητική  φιλοσοφία εύκολα, για τον απλούστατο λόγο πως οι ομοσπονδιακοί  τεχνικοι έχουν ελάχιστα τους  παικτες στη διάθεση τους. Όμως θα μπορούσε να αναλάβει την εθνική Ισπανίας επειδή η βάση του  ποδοσφαίρου σε αυτή τη χώρα είναι πλέον το σύγχρονο τικι τάκα με πολύ πιο γρηγορες κινησεις, κάτι που ο ιδιος τελειοποίησε και επιςης η Αγγλία θα ήταν μια λύση, Επειδή όπως μου γράφει πολύ σωστά τακτικός αναγνώστης της στήλης  και καλος φίλος, Ακης Ασημακοπουλος, στο νησί τον ξερουν και τον θέλουν πια οπως και ο ιδιος. Στην χώρα του, του στυλ των ποδοσφαιριστών ταιριάζει απόλυτα στην δική του φιλοσοφία. 

Αυτό που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε επίσης μελλοντικά, είναι να αναλάβει σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης, ως ο πρώτος προπονητής στην εθνική Καταλονίας, κάτι που ιστορικά αργά ή γρήγορα και με την χώρα των Βάσκων και με τους Καταλανούς θα συμβεί!

Από την λατινική Αμερική δεν θα απέκλεια να έκανε κάποια κίνηση προς αυτόν,  μελλοντικά, η εθνική Αργεντινης. Η Αργεντινή είναι ταλαιπωρημένη για το μέγεθος της εθνική ομάδα, με τεράστια δεξαμενή παικτών και ποδοσφαιρικά πολύ κοντά σε αυτό που πρεσβεύει ως φιλοσοφία ο Γκουαρντιόλα. Και όσο θα συνεχίζονται τα στραπάτσα γι’ αυτό το τεράστιο ποδοσφαιρικά έθνος μια λύση τύπου Πεπ θα γινοταν δεκτή μετά Βαιων και κλάδων!

Χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία Ολλανδία, αλλά και η Γαλλία έχουν άλλη στρατηγική σχετικά με την εθνική ομάδα και εκεί δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να πάει. 

Πάντως η αλήθεια είναι πως αυτό που έχει πετύχει ο Πεπ, όσο κι αν κάποιοι επέμεναν ότι είναι αποτέλεσμα της φοβερής φουρνιας που είχε στην Μπαρτσελόνα όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται αντιληπτό πως είναι διαμορφωμένη φιλοσοφία των αρχών του Μιχελς και του Κρόιφ πάνω στην
εξέλιξη του ολλανδικου μοντέλου. Ειδικά αυτό που έχει πετύχει με την Μάντσεστερ Σίτι, το ποδόσφαιρο έντασης για μεγάλο διάστημα, η ταχύτητα και η ποιότητα στις μεταβιβάσεις που συνοψίζεται στο τελευταίο γκολ εναντίον της Γιουναιτεντ, είναι το ποδόσφαιρο του 2020. 

Μερικοί, όπως ο Κλοπ που είναι ο πλησιέστερος του αυτή τη στιγμή σε μια άτυπη ποδοσφαιρικη ιεραρχία, βρίσκουν τον τρόπο να τον αντιμετωπίσουν μερικές φορές ωστόσο κανείς δεν μπορεί να το κάνει σε σταθερή βάση και οι ομάδες του να παίζουν αυτό το ποδόσφαιρο που πρεσβεύει ο Γκουαρντιόλα για περισσότερο από ένα ημίχρονο και όχι σε όλα τα παιχνίδια!

Το ζητούμενο με τον Πεπ είμαι φια  πόσο ακόμα θέλει να ασχοληθεί με αυτή τη δουλειά, γιατί δεν μοιάζει να είναι προπονητής καριέρας, στον βαθμό που για παράδειγμα ήταν και εμεινε τόσα χρόνια στην κορυφή ο σερ Άλεξ.

Το εγχείρημα του πάντως αν κάποια στιγμή αναλάβει μία εθνική ομάδα θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Και ειλικρινά εκεί που θα ήθελα να τον δω, είναι μία πιθανή μελλοντικά εθνική ομάδα της Καταλονίας.