Το Nations League τώρα δικαιώνεται

Ο κόσμος προχωράει και οφείλεις να προχωράς μαζί του. Έτσι και το Nations League είναι κάτι τελείως καινούριο, το οποίο δικαιώνεται στον απόλυτο βαθμό έπειτα από τα όσα συνέβησαν στα τελευταία κρίσιμα παιχνίδια για την πρόκριση στην τελική φάση του νέου τουρνουά. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος  



Το Nations League τώρα δικαιώνεται

Κάποτε, το 1960, ο τότε πρόεδρος της FIFA, Σερ Στάνλεϊ Ράους, είχε τονίσει: «Τι το χρειαζόμαστε το Euro αφού έχουμε ήδη τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Παγκόσμιο Κύπελλο...».

Έκανε λάθος. Η ιστορία δεν τον δικαίωσε, όπως δεν δικαίωσε τελικά κι όλους εκείνους που είδαν με πολύ κακό μάτι τη δημιουργία του Nations League από την UEFA.

Το μπερδεμένο format, τα σενάρια προβιβασμού και υποβιβασμού εθνικών ομάδων σε Λίγκες, η πρόκριση σε τελική φάση όπου θα παιχθούν δυο ημιτελικοί κι ένας μεγάλος τελικός το καλοκαίρι και γενικότερα μια αρνητική προκατάληψη, ήρθαν να σβηστούν από το τρομερό φινάλε της φάσης των γκρουπ.

Ο τρόπος με τον οποίο οι Ολλανδοί πήραν τον βαθμό που ήθελαν απέναντι στους υποβιβασμένους Γερμανούς και επέστρεψαν στο σκορ από το εις βάρος τους 2-0 στο Γκελζενκίρχεν, η απίστευτη ανατροπή των Ελβετών κόντρα στο Βέλγιο που καταλαμβάνει την κορυφή στην Παγκόσμια Κατάταξη της FIFA (από 2-0 οι «κόκκινοι διάβολοι» ηττήθηκαν 5-2) και η επική νίκη της Αγγλίας επί της Κροατίας στο «Γουέμπλεϊ», επιβραβεύει και με το παραπάνω τη σκέψη για τη δημιουργία του τουρνουά.

Η απίστευτη ικανοποίηση του Σεφέροβιτς μετά το χατ-τρικ του, η χαρά του Κέιν που «ξεμπούκωσε» και σκόραρε έπειτα από καιρό για να οδηγήσει την Αγγλία στα τελικά του Nations League, ο πανηγυρισμός του Φαν Ντάικ στο 90' για το 2-2 των «οράνιε» και την πρόκριση, αυτές οι σκηνές είναι η καλύτερη απάντηση προς τους ποδοσφαιριστές εκείνους οι οποίοι θεωρούν... αγγαρεία τις υποχρεώσεις με την εθνική ομάδα των χωρών τους και προτιμούν να προσφέρουν μονάχα στους συλλόγους τους.

Οι Κροάτες μόχθησαν πραγματικά στο Λονδίνο, παρά την αποτυχία τους, οι Πορτογάλοι έβγαλαν πάθος στην Ιταλία, το ίδιο και οι Σκωτσέζοι απέναντι στους Αλβανούς, οι Δανοί ήταν ευτυχισμένοι με τη νίκη στην έδρα της Ουαλίας, οι Σέρβοι ήταν αποφασισμένοι στο ντέρμπι με τους Μαυροβούνιους, ο Κιελίνι είχε βλέμμα τεράστιας απογοήτευσης μετά τον αποκλεισμό της «σκουάντρα ατζούρα»...

Όλα αυτά αποτελούν παράσημο για το Nations League, το οποίο κερδίζει τις εντυπώσεις και κάνει άπαντες να καταλάβουν ότι αν είχαμε αδιάφορα παιχνίδια για τα προκριματικά του Euro 2020 από τώρα, δεν θα βλέπαμε ποτέ τέτοιες στιγμές όπως αυτές που μας χάρισε στην τελική του ευθεία το νέου τουρνουά της UEFA πριν από τα τελικά του προσεχούς Ιουνίου. Εκεί, όπου οι διοργανωτές θα έχουν τον τίτλο του φαβορί απέναντι στις μαχητικές Αγγλία, Ελβετία και Ολλανδία...