Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τελική φάση του Nations League

Η Αγγλία, η Ελβετία (με το τρομερό 5-2 με ανατροπή επί του Βελγίου) και η Πορτογαλία είναι οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες των ημιτελικών του Nations League, με τις Γαλλία και Ολλανδία να «τσακώνονται» για την τελευταία θέση. Τι θα συμβεί, όμως, το καλοκαίρι του 2019 και γιατί επιλέχθηκε η Πορτογαλία για τα τελικά του τουρνουά;  



Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τελική φάση του Nations League

Οι αναμετρήσεις που θα οδηγήσουν στην κατάκτηση του τροπαίου της νεοσύστατης διοργάνωσης της UEFA, θα λάβουν χώρα από τις 5 μέχρι και τις 9 Ιουνίου του νέου έτους.

Πρόκειται για δύο ημιτελικούς, έναν μικρό τελικό και φυσικά το παιχνίδι από το οποίο θ' αναδειχθεί ο πρώτος νικητής του Nations League. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές την 3η Δεκέμβρη, όταν και θα γίνει η κλήρωση για τα ζευγάρια...

Η Πορτογαλία επιλέχθηκε ως διοργανώτρια χώρα του Nations League λόγω της κατάκτησης της κορυφής του Α3 γκρουπ, με την ομάδα του Φερνάντο Σάντος να είναι η πρώτη που προκρίθηκε χρονικά στα τελικά της διοργάνωσης. Ιταλία και Πολωνία είχαν εκφράσει επίσης ενδιαφέρον για την ανάληψη της διεξαγωγής της τελικής φάσης, ωστόσο, δεν θα βρεθούν εκεί...

Το Ντραγκάο και το Αλφόνσο Ενρίκες της Γκιμαράες είναι τα γήπεδα στα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθούν οι ημιτελικοί και οι δύο τελικοί του Nations League.

Η εθνική Αγγλίας με τη συμμετοχή της στη διοργάνωση έλαβε 1,5 εκατ.λίρες, ενώ πήρε άλλα τόσα μετά τη νίκη επί των Κροατών και την πρόκριση μέσω της πρώτης θέσης του ομίλου της.

Ακόμα κι αν δεν καταφέρει τίποτα στους αγώνες του Ιουνίου και καταλάβει την 4η θέση του Nations League, θα έχει εξασφαλίσει ακόμα 1,5 εκατομμύριο, τα οποία όλα προστίθενται στα 17 εκατομμύρια που έλαβε η FA με την 4η θέση των «τριών λιονταριών» στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Ο νικητής του νεοσύστατου τουρνουά θα λάβει 6,67 εκατομμύρια λίρες.

Οι τέσσερις φιναλίστ θα συμμετέχουν σε γκρουπ με πέντε ομάδες και όχι με έξι, στα προκριματικά του Euro 2020, με τους Άγγλους να έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση στα play-offs για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να βρεθούν εκεί μέσω του παραδοσιακού τρόπου των προκριματικών.

Κώστας Ζάλιαρης