Υπέρ του Γκουαρντιόλα η παράδοση στις αναμετρήσεις με Μουρίνιο

Aπό το Τσάμπιονς Λιγκ και την ισπανική La Liga μέχρι και τις… «αγγλικές» κόντρες τους τα τελευταία δυο χρόνια, πάντα μια μονομαχία μεταξύ Πεπ Γκουαρντιόλα και Ζοσέ Μουρίνιο έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, πόσο μάλλον όταν στην μέση «μπαίνει» και το γόητρο μιας επικράτησης, πέρα από το αγωνιστικό σκέλος. Μέχρι στιγμής πάντως ο μεν τεχνικός της Σίτι προηγείται με εννιά επικρατήσεις έναντι πέντε του συναδέρφου του στη Γιουνάιτεντ, και το σημερινό ντέρμπι στο «Έτιχαντ» (18:30) αποτελεί μια καλή ευκαιρία και για τους δυο να βελτιώσουν το σχετικό ρεκόρ τους...



Υπέρ του Γκουαρντιόλα η παράδοση στις αναμετρήσεις με Μουρίνιο

Φυσικά η αγωνιστική κόντρα ανάμεσα στους δυο σπουδαίους τεχνικούς από τις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου δεν είναι... πρόσφατο γεγονός, με το παρθενικό της κεφάλαιο να γράφεται εννιά περίπου χρόνια πριν, το 2009!

Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά την σεζόν 2009/10, όταν η Μπαρτσελόνα του Πεπ συνάντησε (δις) στη διοργάνωση την Ίντερ του Ζοσέ. Στη φάση των ομίλων, ήταν ο Καταλανός αυτός που πανηγύρισε, με τους «μπλαουγκράνα» να επικρατούν με 2-0 στη Βαρκελώνη, ενώ το παιχνίδι στο Μιλάνο έληξε ισόπαλο 0-0. Αμφότεροι βέβαια με τις ομάδες τους προκρίθηκαν στη φάση των «16», για να βρεθούν εν συνεχεία και στα ημιτελικά, όπου ήταν η σειρά του Πορτογάλου να πανηγυρίσει (3-1, 0-1), με την Ίντερ μάλιστα να κατακτά αργότερα και το τρόπαιο απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου!

Η έλευση του Ζοσέ Μουρίνιο στη Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2013 έφερε την… μεταξύ τους κόντρα στο πλαίσιο της ισπανικής La Liga, και το… καλωσόρισμα που επεφύλασσε στον «Special One» ο Γκουαρντιόλα δεν ήταν το καλύτερο δυνατό! Το ταμπλό στην αναμέτρηση Μπαρτσελόνα-Ρεάλ στις 30/10/2010 έγραψε, που είναι και η βαρύτερη ήττα στην καριέρα του! Σε άλλες τρεις αναμετρήσεις του ισπανικού πρωταθλήματος, ο Καταλανός πήρε μια ακόμα νίκη από τον συνάδερφό του από την Μαδέιρα (3-1 τον Δεκέμβρη του 2011), μια φορά επικράτησε ο Μουρίνιο (1-2 την ¶νοιξη του 2012), ενώ ένα ματς ακόμα αναδείχθηκε ισόπαλο (1-1).

Οι κόντρες τους βέβαια δεν έμειναν εκεί, καθώς… επεκτάθηκαν και στο Κύπελλο αλλά και την Ευρώπη. Στον τελικό του Copa Del Rey το 2011 οι Μαδριλένοι του «Μου» νίκησαν με 1-0 τους Καταλανούς, τους οποίους και απέκλεισαν ξανά στον ίδιο θεσμό όταν τους συνάντησαν (2-1,2-2). Ίσως όμως μεγαλύτερη σημασία να είχε η μεταξύ τους κόντρα στο Τσάμπιονς Λιγκ, στα ημιτελικά της σεζόν 2010/11, όπου η Μπάρτσα ξεπέρασε την αιώνια αντίπαλό της (2-0,1-1), με τον Γκουαρντιόλα και τους παίκτες του να βάζουν… πλώρη για την κατάκτηση του τροπαίου. Μια ακόμα μάχη στην Ισπανία, τέλος, για το εγχώριο Σούπερ Καπ, στις αρχές της σεζόν 2011/12, βρήκε εκ νέου νικητή τον Ισπανό τεχνικό (2-2, 3-2).

Όντας τεχνικός της Μπάγερν Μονάχου λίγο καιρό μετά, οι συναντήσεις του Πεπ Γκουαρντιόλα με τον Ζοσέ Μουρίνιο δεν ήταν συχνό φαινόμενο. ¶λλωστε και ο Πορτογάλος «μεταπήδησε» σε άλλη ομάδα αλλά και άλλο πρωτάθλημα που έκανε δυσκολότερη την μεταξύ τους αντάμωση. Πάντως, τον Αύγουστο του 2013, με την Μπάγερν ως κάτοχος Τσάμπιονς Λιγκ και την Τσέλσι να έχει κατακτήσει το πιο πρόσφατο Γιουρόπα Λιγκ, οι δυο τους είχαν την… ευκαιρία να τα πουν. Με το παιχνίδι να λήγει 2-2, οι Βαυαροί πανηγύρισαν την κατάκτηση του Σούπερ Καπ στα πέναλτι.

Πλέον, εδώ και δυο χρόνια, η μεταξύ τους προπονητική κόντρα έχει μεταφερθεί στο Νησί και δη συγκεκριμένα στην βόρεια Αγγλία, στην πόλη του Μάντσεστερ. Η σημερινή θα είναι η 5η τους μονομαχία σε ντέρμπι της πόλης, με το.. περίεργο της υπόθεσης να είναι ότι ο Γκουαρντιόλα ως «πολίτης» έχει πανηγυρίσει και τις δυο φορές που έχει επισκεφτεί το «Ολντ Τράφορντ» ως αντίπαλος (με σκορ 2-1 και τις δυο προηγούμενες χρονιές), ενώ ο Μουρίνιο έχει φύγει… αλώβητος από το «Έτιχαντ» πρόπερσι (0-0) και πιο… εμφατικά πέρυσι (3-2), όταν «χάλασε» την γιορτή που είχαν στήσει οι φίλοι της Σίτι, έτοιμοι να γιορτάσουν τον τίτλο που θα ερχόταν και μαθηματικά με νίκη της ομάδας τους!

Χρήστος Γραβιάς