Οι Άγγλοι που ξεκίνησαν την περιπέτεια στα «αστέρια»… μακριά από το Νησί

Ποιος είπε πως για τους Άγγλους παίκτες πεδίο δόξης λαμπρό υπάρχει μόνο στην Πρέμιερ Λιγκ; Τζέιντον Σάντσο και Ρις Νέλσον απογειώνουν τις μετοχές τους φέτος σε Ντόρτμουντ και Χόφενχαϊμ αντίστοιχα, αγωνιζόμενοι και στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου κάνανε φέτος ντεμπούτο, και το england365 έψαξε και βρήκε τους παίκτες που αγωνίστηκαν για πρώτη φορά στα «αστέρια» με σύλλογο μακριά από το Νησί…



Οι Άγγλοι που ξεκίνησαν την περιπέτεια στα «αστέρια»… μακριά από το Νησί

Αν και το όνειρο κάθε νεαρού Άγγλου παίκτη είναι να πρωταγωνιστήσει στην Πρέμιερ Λιγκ, και ει δυνατόν με κάποια από τις top6 ομάδες της, δεν αποκλείεται η ευκαιρία που θα του δοθεί, να είναι… μακριά από την πατρίδα.

Όπως ακριβώς συμβαίνει με τον Τζέιντον Σάντσο, ο οποίος από πέρυσι αγωνίζεται στην Μπουντεσλίγκα με τη φανέλα της Μπορούσια Ντόρτμουντ, και με τις εκπληκτικές εμφανίσεις του κάνει την Μάντσεστερ Σίτι να… τραβάει τα μαλλιά της για το ότι τον άφησε να μετακινηθεί προς την γερμανική Λίγκα.

Σχετική εικόνα

Ο 18χρονος εξτρέμ μάλιστα έγινε φέτος, στην πρώτη αγωνιστική των ομίλων με αντίπαλο την Κλαμπ Μπριζ (1-0), ο νεαρότερος Άγγλος που αγωνίζεται με μη αγγλική ομάδα στο θεσμό, όντας 18 ημερών και 177 ημερών, ενώ «άνοιξε» και λογαριασμό στην περασμένη αγωνιστική κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης!

Αποτέλεσμα εικόνας για reece nelson hoffenheim

«Παρέα» στον Σάντσο στη Γερμανία κάνει φέτος και ο δανεικός από την Άρσεναλ στη Χοφενχάιμ Ρις Νέλσον. Στο φετινό ρόστερ των «κανονιέρηδων» δεν χώραγε μεν, για τον εξίσου νεαρό άσο όμως η φετινή Χόφενχαϊμ ήταν μια καλή επιλογή, δεδομένου ότι του έδινε την ευκαιρία να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ, σε όμιλο κιόλας με δυνατά ματς κόντρα σε Μάντσεστερ Σίτι, Λιόν και Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Σχετική εικόνα

Eκείνος που πρώτος αγωνίστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ για λογαριασμό μη αγγλικής ομάδας, ήταν ο Μπράιαν Ντιν. Ο 50χρονος πλέον πρώην στράικερ πέρασε από πολλές ομάδες στο Νησί (Λέστερ, Μίντλεσμπρο, Γουέστ Χαμ οι σημαντικότερες εξ αυτών), αλλά «σεντόνι» κούνησε με την Μπενφίκα, το 1998! Στην Λισαβόνα έμεινε μόλις εννιά μήνες, προλαβαίνοντας πάντως να σημειώσει 7 γκολ σε 18 ματς και παράλληλα να κατακτήσει και τον τίτλο του πρωταθλητή.

Υπό τις οδηγίες του Γκρέιαμ Σούνες τότε, η Μπενφίκα ήταν λογικό να κοιτάζει έντονα προς την αγγλική αγορά, γι’ αυτό και μετά τον Ντιν, ακολούθησε η μεταγραφή του Μάικλ Τόμας. Η μεταγραφή του ωστόσο στην Πορτογαλία κάθε άλλο παρά επιτυχημένη μπορούσε να θεωρηθεί, αφού ποτέ δεν κατάφερε να «στεριώσει» ποδοσφαιρικά και να βοηθήσει την ομάδα. Άντεξε μόλις έναν χρόνο στην πορτογαλική πρωτεύουσα.

Αποτέλεσμα εικόνας για scott minto benfica

Ο… τρίτος της αγγλικής παρέας που «κατηφόρισε» προς Πορτογαλία μεριά, υπό τις… ευλογίες του Γκρέιαμ Σούνες, ήταν ο Σκοτ Μίντο. Mε τους «Αετούς της Λισαβόνας» έπαιξε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση την σεζόν 1998/99, στη φάση των ομίλων, όπου η Μπενφίκα αντιμετώπισε τις Καιζερσλάουτερ, Αϊντχόφεν και Ελσίνκι, μένοντας 2η πίσω από τους Γερμανούς.

Αποτέλεσμα εικόνας για steve mcmanaman

Μπορεί να φόρεσε τα κόκκινα της Λίβερπουλ για εννιά ολόκληρα χρόνια, αλλά ο Στιβ ΜακΜάναμαν ποτέ δεν έπαιξε μαζί της στο Τσάμπιονς Λιγκ! Το πέτυχε την σεζόν 1999/2000, παίρνοντας τότε μεταγραφή για την Ρεάλ Μαδρίτης, και μάλιστα «σήκωσε» και το βαρύτιμο τρόπαιο λίγους μήνες μετά στο Παρίσι, κόντρα στη Βαλένθια (3-0)! Με τους Μαδριλένους τα κατάφερε εκ νέου το 2002, στη Γλασκώβη, ενώ σε τέσσερις συνολικά σεζόν σημείωσε 36 εμφανίσεις και πέντε τέρματα.

Σχετική εικόνα

Μόλις στα δεκαέξι του, ο Όουεν Χάργκριβς άφησε τον Καναδά για να «μετακομίσει» στο Μόναχο και την Μπάγερν, το 1999. Όπως και ο ΜακΜάναμαν, στην παρθενική του χρονιά στη διοργάνωση ευτύχησε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τροπαίου, ενώ αγωνίστηκε και ως βασικός στον τελικό με τη Βαλένθια, όπου οι Βαυαροί, μετά το 1-1 της παράτασης, επικράτησαν στα πέναλτι. Λίγα χρόνια μετά, και όντας παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα πετύχαινε το ίδιο στον «εμφύλιο» τελικό της Μόσχας απέναντι στην Τσέλσι.

Tέλος, η εν λόγω λίστα περιλαμβάνει και… ελληνικό χρώμα, με τον Ματ Ντάρμπισαϊρ, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ με τον Ολυμπιακό, την σεζόν 2009/10 (όταν και οι «ερυθρόλευκοι» προκρίθηκαν ως δεύτεροι από τους ομίλους πίσω από την Άρσεναλ). Ο Άγγλος φορ αγωνίστηκε και στα δυο ματς της φάσης των «16», απέναντι στη Μπορντό, ενώ σε τρεις συνολικά συμμετοχές στο θεσμό δεν κατάφερε να σκοράρει με τα ερυθρόλευκα.

Αποτέλεσμα εικόνας για mat derbyshire olympiakos bordeaux

Xρήστος Γραβιάς