Άρσεναλ-Λίβερπουλ: τα πιο συναρπαστικά ντέρμπι επί εποχής Πρέμιερ Λιγκ…

Το ντέρμπι ανάμεσα σε Άρσεναλ και Λίβερπουλ (3/11, 19:30) ξεχωρίζει στο πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής της Πρέμιερ Λιγκ, και το england365 θυμάται παιχνίδια του παρελθόντος ανάμεσα στις δυο ομάδες, γεμάτα συγκινήσεις, βαθμολογικό ενδιαφέρον και φυσικά πολλά γκολ…



Άρσεναλ-Λίβερπουλ: τα πιο συναρπαστικά ντέρμπι επί εποχής Πρέμιερ Λιγκ…

Άρσεναλ-Λίβερπουλ 4-2 (9/4/2004)

Το αήττητο σερί των Λονδρέζων απειλήθηκε… για λίγο όμως, το απόγευμα της 9ης Απριλίου, κόντρα στη Λίβερπουλ. Στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι στο νεότευκτο «Έμιρεϊτς», η Λίβερπουλ πήρε δις το προβάδισμα (με τα τέρματα των Χίπια και Όουεν), όμως η Άρσεναλ ιδίως εκείνης της περιόδου, όχι απλά δεν… αστειευόταν, αλλά δεν θα επέτρεπε εύκολα να σπάσει την αήττητη διαδρομή της μέχρι τον τίτλο. Για την ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ «καθάρισαν» οι δυο Γάλλοι συμπατριώτες του (Ανρί με χατ-τρικ και Πιρές), το τελικό 4-2 την κρατούσε στην κορυφή, την οποία και διατήρησε έως το τέλος, για να πετύχουν κάτι μοναδικό στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ!

Λίβερπουλ-Άρσεναλ 4-1 (31/3/2007)

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο τα ματς μεταξύ Άρσεναλ και Λίβερπουλ, εκτός από πολλά γκολ, να έχουν ενίοτε και κάποιον ξεχωριστό πρωταγωνιστή. Όπως – καλή ώρα – τον Πίτερ Κράουτς, που κόντρα στο σύνολο του Αρσέν Βενγκέρ τον Μάρτιο του 2007 σημείωσε το τέλειο χατ-τρικ: γκολ με το δεξί πόδι, το αριστερό, και το κεφάλι! Ενδιάμεσα είχε προσθέσει το όνομα του στη λίστα των σκόρερς και ο Ντάνιελ Άγκερ, ενώ για την Άρσεναλ προσωρινά είχε μειώσει σε 3-1 ο Γουιλιάμ Γκαλάς.

Λίβερπουλ-Άρσεναλ 4-4 (21/4/2009)

Η εντυπωσιακότερη εμφάνιση του Αντρέι Αρσάβιν με τη φανέλα των «κανονιέρηδων». Ή εναλλακτικά, μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τη Λίβερπουλ να κυνηγήσει με αξιώσεις εκείνο το πρωτάθλημα. Ένα ματς-«ροντέο», με εναλλαγές στο σκορ, τις επιθέσεις να πετάνε... φλόγιες, αλλά τις άμυνες να μην στέκονται επάξια, και το εκπληκτικό 4-4 να ολοκληρώνει στις καθυστερήσεις ο Μπεναγιούν. Δικαίως πάντως ήταν ματς… ζωής για τον Ρώσο εξτρέμ, πιθανώς η μοναδική άξια ανάμνηση που έχουν για εκείνον οι φίλοι της Άρσεναλ. Απ’ την άλλη, oι «κόκκινοι» συνέχισαν με νίκες μέχρι το τέλος, έφτασαν τους 86 βαθμούς, αλλά δεν κατάφεραν να πιάσουν την  εκ νέου πρωταθλήτρια Γιουνάιτεντ, που τερμάτισε με 90.

Άρσεναλ-Λίβερπουλ 1-1 (17/4/2011)

Γίνεται ένα παιχνίδι στο 97ο λεπτό των καθυστερήσεων να είναι 0-0 και να λήγει 1-1; Στην Πρέμιερ Λιγκ, σαφώς και γίνεται! Το πέναλτι του Φαν Πέρσι στο 98’ φαινόταν πως έδινε ουσιαστικά τη νίκη στην Άρσεναλ, που υπολόγιζε όμως χωρίς τον.. Εμάνουελ Έμπουε, που ανέτρεψε με άτσαλο τρόπο εντός περιοχής τον Κάιτ. Ο Ολλανδός δεν λάθεψε και ισοφάρισε στο 102’, όπου και τελείωσε το παιχνίδι. Και αν απορείτε για το πώς τράβηξε τόσο πολύ χρονικά, ήταν εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού του Τζέιμι Κάραχερ στο κεφάλι στο 61ο λεπτό ύστερα από σύγκρουση με τον συμπαίκτη του, Τζον Φλάναγκαν…

Λίβερπουλ-Άρσεναλ 5-1 (8/2/2014)

1-0 μόλις στο 1ο λεπτό. 2-0 στο 10’. Τρίτο γκολ έξι λεπτά μετά, τέταρτο με την συμπλήρωση του 20λεπτου! Υπό τις οδηγίες του Μπρένταν Ρότζερς, με την επιθετική τριάδα των τριών «S» μπροστά (Σουάρες, Στέρλινγκ, Στάριτζ), και ασχέτως του αν δεν κατάφερε να πανηγυρίσει τον τίτλο στο τέλος, η Λίβερπουλ του 2013/14 ήταν… απόλαυση σε ορισμένα της ποδοσφαιρικά βράδια, όπως εκείνο της 8ης Φλεβάρη, κάτι που βίωσε και στο πετσί της η Άρσεναλ. Για τους «gunners» μετά το 5-0 μείωσε απλά με πέναλτι ο Αρτέτα.

Άρσεναλ-Λίβερπουλ 4-1 (4/4/2015)

Φυσικά οι Λονδρέζοι δεν ξέχασαν την «πεντάρα» της περασμένης χρονιάς, και… ανταπόδωσαν όταν βρήκαν την ευκαιρία! Η ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ την άνοιξη του ’15 δεν είχε καμία σχέση με την ομάδα της προηγούμενης σεζόν, έγινε.. παιχνίδι στα χέρια της Άρσεναλ, που χρειάστηκε μόλις οκτώ λεπτά για να πετύχει κατά της τρία τέρματα, με «δράστες» τους Μπεγερίν, Οζίλ και Σάντσες (37' έως 45'). Η αποβολή του Τσαν δυσκόλεψε περαιτέρω τα πράγματα για τη Λίβερπουλ, που δέχθηκε και τέταρτο τέρμα στο τέλος με τον Ζιρού (είχε μειώσει προσωρινά με πέναλτι ο Χέντερσον).

Άρσεναλ-Λίβερπουλ 3-4 (14/8/2016)

Στην πρώτη αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ εκείνης της περιόδου, έμελλε να γίνει και ένα από τα καλύτερα – αν όχι το καλύτερο – ματς για την σεζόν 2016/17. Μέσα σε 18 λεπτά οι «κόκκινοι» κατάφεραν να σκοράρουν τέσσερις φορές, με ωραιότερο τέρμα εξ αυτών του νεαποκτηθέντα εκείνο το καλοκαίρι Σαντιό Μανέ. Με το σκορ στο 4-1 πάντως, οι φιλοξενούμενοι χαλάρωσαν, δίνοντας την ευκαιρία στην Άρσεναλ να βρει χώρους στο γήπεδο και να μειώσει σε 4-3, χωρίς όμως να φτάσει στο γκολ που θα της έδινε και τον βαθμό της ισοπαλίας.

Άρσεναλ-Λίβερπουλ 3-3 (22/12/2017)

Το τελευταίο (μέχρι το σημερινό) μεταξύ τους ματς, λίγο πριν τα περσινά Χριστούγεννα. Χάρη στους Κουτίνιο και Σαλάχ η Λίβερπουλ πήγαινε στα αποδυτήρια με ένα καλό προβάδισμα και βάσιμες πιθανότητες για ένα ακόμα «διπλό» στο Λονδίνο, στο δεύτερο μέρος ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν άρδην, και με τους Σάντσες, Τσάκα και Οζίλ, οι γηπεδούχοι πέτυχαν σε λεπτά την ολική ανατροπή! Την παρτίδα πάντως για τους «reds» έδωσε με δικό του γκολ ο Φιρμίνο, αφήνοντας μεν και τις δυο ομάδες όχι ιδιαίτερα ικανοποιημένες, αλλά σίγουρα όλους όσους βρέθηκαν στο «Έμιρεϊτς» για ένα τέτοιο ματς..

Xρήστος Γραβιάς