Φέρνοντας τα όνειρα στην πόρτα των ανθρώπων... (vids)

Ένα ρητό λέει «δούλεψε σκληρά και σιωπηρά και άσε την επιτυχία σου να κάνει ντόρο». Κάπως έτσι συνέβη και με τον Βιχάι Σριβανταναπράμπα. Το england365.gr εξηγεί γιατί μια ολόκληρη πόλη επηρεάστηκε από τον άδικο και απροσδόκητο χαμό του ιδιοκτήτη της Λέστερ...  



Φέρνοντας τα όνειρα στην πόρτα των ανθρώπων... (vids)

Στο ρεπορτάζ του BBC έξω από το King Power Stadium, εκεί όπου από το πρωί της Κυριακής ο κόσμος άφηνε λουλούδια, κεριά, κασκόλ, φανέλες και προσευχόταν για ένα καλό νέο, αν και αυτό δεν θα ερχόταν ποτέ, ένας εκ των οπαδών της Λέστερ ανέφερε: «Του άφησα το κασκόλ από το πρωτάθλημα του 2016. Εκείνος μας έκανε πρωταθλητές. Οπότε του αξίζει, είναι πρωταθλητής για εμάς...».

Την επιτυχία την κάνουν οι παρέες. Οι ομάδες. Συνήθως, ο ένας δίχως τον άλλον δεν καταφέρνει πολλά. Ένας μόνος του μπορεί να φτάσει πιο γρήγορα στον προορισμό του, αλλά με κάποιον άλλον στο πλάι του, θα φτάσει σίγουρα, όσο χρόνο κι αν του πάρει.

Η Λέστερ θα συνεχίσει να υπάρχει. Με το σήμα της, τον κόσμο της, το γήπεδό της. Μπορεί να περάσει δύσκολα, όμως ό,τι κι αν γίνει, οι κύκλοι της ζωής και του ποδοσφαίρου έχουν ένα τέλος. Οι «αλεπούδες», από το 2010 ανήκαν στον Βιχάι Σριβανταναπράμπα και αυτός δεν έφτασε στο Λέστερ απλά και μόνο για να επενδύσει στο αγγλικό ποδόσφαιρο και να βγει κερδισμένος στο επιχειρηματικό κομμάτι επεκτείνοντας τη φήμη του ονόματός του. Και αυτή τη φήμη, δεν την επιδίωξε ποτέ. Έκανε τα πάντα... στη σκιά. Δεν τον ενδιέφερε να φαίνεται. Δεν τον ενδιέφερε να διατυμπανίσει κάθε καλή κίνηση που έκανε για τον κόσμο του Λέστερ.

Ο Σριβανταναπράμπα, ήταν από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της Ταϊλάνδης. Και απέκτησε τις μετοχές των «αλεπούδων» έναντι μόλις 40 εκατ.λιρών και εντός 8ετίας, έκανε τον σύλλογο μόνιμο... κάτοικο της Premier League, εκπληρώνοντας το τεράστιο όνειρο της κατάκτησης του τίτλου, με το ποδοσφαιρικό έπος του 2016. Η δική του Λέστερ, έγραψε ιστορία, αφού ήταν από τις περιπτώσεις Once in a lifetime που συμβαίνει κάτι τέτοιο, από τέτοια ομάδα, σε πρωτάθλημα με τέτοιο ανταγωνισμό. Ήξερε, βέβαια, ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές. Σ' εκείνη τη βόλτα με το ανοιχτό λεωφορείο στους δρόμους της πόλης για να εορταστεί η μεγάλη επιτυχία, ο Σριβανταναπράμπα χαμογελαστός έδειχνε συνεχώς τον Ρανιέρι, τον Μαχρέζ, τον Βάρντι, τον Χουτ, τον Μόργκαν κι όλους εκείνους που μέσα στο γήπεδο πρόσφεραν μια από τις πιο μαγικές ποδοσφαιρικές σεζόν που έχει αντικρίσει η ανθρωπότητα.

«Δεν μας επέτρεψε απλά να ονειρευόμαστε. Δεν είναι μόνο για το όνειρο. Μας έδειξε ότι αυτό που πιστεύεις ότι είναι ακατόρθωτο, μπορεί να επιτευχθεί» αναφέρουν οι φίλοι της Λέστερ στα social media και στις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων που είχαν στηθεί από νωρίς το πρωί της Κυριακής έξω από το King Power Stadium περιμένοντας την επίσημη τοποθέτηση για την τραγωδία με τη συντριβή του ελικοπτέρου, το οποίο έπεσε το βράδυ του Σαββάτου ακριβώς έξω από το γήπεδο λίγο μετά την ισόπαλη (1-1) αναμέτρηση με τη Γουέστ Χαμ.

Από την δωρεά εισιτηρίων διαρκείας σε οπαδούς, μέχρι την αγορά φαγητού για τον κόσμο, στο κέρασμα μπύρας για τα γενέθλιά του όταν υπήρχε εντός έδρας παιχνίδι κοντά στην ημερομηνία του, μέχρι και στην διάθεση εκατομμυρίων για ενίσχυση νοσοκομείου Παίδων στην πόλη. Και αυτό το μόνιμο χαμόγελο στα χείλη, του ανθρώπου που πολύ θα ήθελες για θείο, αφού η συμπαθέστατη φυσιογνωμία του τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό. Ο Βιχάι Σριβανταναπράμπα αφήνει τεράστια κληρονομιά στο Λέστερ. Αφήνει μια ομάδα που τόλμησε να ζήσει τ' όνειρο και να κάνει για ένα διάστημα – αφού όλα τα πολύ ευχάριστα είναι βραχυπρόθεσμα και η ζωή συνεχίζεται για τα επόμενα – τον κόσμο να πιστέψει πως μπορεί να πετύχει αυτό για το οποίο θα μοχθήσει. Έκανε ποδοσφαιριστές όπως ο Βάρντι που κάποτε έπαιζε στα ερασιτεχνικά με βραχιολάκι στο πόδι λόγω της φυλάκισής του, να στεφθούν Πρωταθλητές Αγγλίας και να γράψουν τα ονόματά τους στο πάνθεον της Πρέμιερ Λιγκ.

Διόλου τυχαίο είναι και το γεγονός πως κάθε ποδοσφαιριστής που θέλησε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του μέσα social media, έκανε λόγο για... χρυσό άνθρωπο, καλόβουλο, ευγενικό και με μια μόνιμη επιθυμία να βοηθήσει όποιον του το ζητούσε. «Το πνεύμα της ομάδας μας θα συνεχίσει να υφίσταται, γιατί υπάρχει μεγάλη αγάπη του ενός για τον άλλο και αυτό δημιουργεί ενέργεια εντός κι εκτός γηπέδου. Στα επόμενα χρόνια, αυτό θα είναι το μεγάλο μας όπλο» είχε γράψει σε ένα σημείωμά του μετά την κατάκτηση του τίτλου, το 2016. Κόσμος και ομάδα, θα φροντίσουν ώστε να τον βγάλουν ασπροπρόσωπο και να τους κοιτάζει πλέον, περήφανος, από ψηλά...

Κώστας Ζάλιαρης