Kαι όμως, η σχετική προϊστορία δίνει… ελπίδες στην Τότεναμ για πρόκριση!

Με μόλις έναν πόντο στις τρεις πρώτες αναμετρήσεις, η Τότεναμ σίγουρα δεν έχει κάνει το ξεκίνημα που ονειρευόταν για φέτος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ωστόσο, παρόμοια άσχημα ξεκινήματα στα «αστέρια» έχουν κάνει στο παρελθόν και άλλες αγγλικές ομάδες, με την σχετική προϊστορία και τις… ρελάνς που υπήρξαν σε τέτοιες περιπτώσεις, να κάνουν την Τότεναμ να συνεχίζει να ελπίζει…



Kαι όμως, η σχετική προϊστορία δίνει… ελπίδες στην Τότεναμ για πρόκριση!

Αναμφίβολα ένας όμιλος που περιέχει Μπαρτσελόνα, Αϊντχόφεν και Ίντερ, να έκανε εξ αρχής απαιτητικό το έργο της Τότεναμ στη φετινή φάση των ομίλων, που θα υπολόγιζε μάλλον σε κάτι καλύτερο από τον έναν μόλις βαθμό, με το πέρας και της τρίτης «στροφής» αυτή τη βδομάδα...

Ιδίως από τη στιγμή που στην αντίστοιχη φάση πέρυσι μετρούσε το 3/3 σε νίκες (κόντρα σε ΑΠΟΕΛ, Ντόρτμουντ και Ρεάλ Μαδρίτης)…

Έστω και έτσι όμως, οι Λονδρέζοι δεν χάνουν την πίστη τους για τη συνέχεια, καθώς οι όμιλοι του Τσάμπιονς Λιγκ - όπως έχει δείξει η ιστορία - κρύβουν πάντα εκπλήξεις, έντονες συγκινήσεις ως προς την εξέλιξη τους, και δεν θέλει και πολύ ώστε να… «γυρίσει» τούμπα η κατάσταση! Πώς όμως έχουν ανταποκριθεί σε παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν, όταν βρέθηκαν με την πλάτη στοιν τοίχο  οι αγγλικές ομάδες;

 

Μπλάκμπερν, 1995/96

Αποτέλεσμα εικόνας για blackburn 1995/96 champions league

Ξεκίνησε: Χάνοντας και τα τρία πρώτα ματς στην ιστορία της στους ομίλους με ήττες (όλες στο γκολ) από Σπαρτάκ Μόσχας, Λέγκια Βαρσοβίας και Ρόζενμποργκ. Όσο απίστευτο και αν φαίνεται σήμερα, ναι, υπήρχαν και τόσο «ανοιχτοί» όμιλοι κάποτε στο Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς απαραίτητα ομάδα-μεγαθήρια σε κάθε γκρουπ, όταν η διοργάνωση αποτελούνταν τότε από μόλις 16 ομάδες!

Πώς τελείωσε: Όπως προδικάζει η κάκιστη αρχή, τελευταία με τέσσερις βαθμούς. Τα «ρόδα» πήραν πάντως τον πρώτο τους πόντο κόντρα στη Ρόζενμποργκ (0-0) και έκλεισε τουλάχιστον με ιδανικό τρόπο, νικώντας με 4-1 την Ρόζενμποργκ! Θα έχουν φυσικά να θυμούνται και το χατ-τρικ του Μάικ Νιούλ, που επετεύχθη σε μόλις εννιά λεπτά αγωνιστικού χρόνου…

 

Νιουκάστλ, 2002/03

Αποτέλεσμα εικόνας για newcastle 2002/03 champions league

Ξεκίνησε: Όχι φυσικά όπως θα ήθελε, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, γνωρίζοντας ήττες από Ντινάμο Κιέβου (2-0), Φέγενορντ (0-1), Γιουβέντους (2-0) κατά σειρά. Και κάπου εκεί, πιθανώς οι ελπίδες για πρόκριση θα έμοιαζαν ελάχιστες…

Πώς τελείωσε: Κάνοντας το απόλυτο come-back με τρεις νίκες σε ισάρριθμα ματς, αρχικά κόντρα στη Γιούβε (2-1), εν συνεχεία με τους Ουκρανούς της Ντινάμο (2-1) και με μεγάλο «διπλό» στο Ρότερνταμ με τη Φέγενορντ (3-2), χάρη στο γκολ του Κρεγκ Μπέλαμι στις καθυστερήσεις! Έγραψε ιστορία ως η πρώτη ομάδα που ενώ είχε μηδέν βαθμούς στα πρώτα τρία ματς, κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση, που τότε περιλάμβανε και νέο γύρο ομίλων. Εκεί σταμάτησε και η πορεία της, αφού μάζεψε επτά βαθμούς απέναντι σε Ίντερ, Μπάγερ Λεβερκούζεν και Μπαρτσελόνα.

 

Άρσεναλ, 2003/04

Σχετική εικόνα

Ξεκίνησε: «Εκρηκτικά» μεν στο αγγλικό πρωτάθλημα, που έφτασε να το κατακτήσει αήττητη στο τέλος της σεζόν, αρκετά νωθρά δε στην Ευρώπη, με ήττες από Ίντερ (0-3) και Ντιναμό Κιέβου (2-1) και έχοντας πάρει ενδιάμεσα ισοπαλία στην έδρα της Λοκομοτίβ Μόσχας (0-0).

Πώς τελείωσε: Χάρη στο ντεμαράζ στο δεύτερο μισό της φάσης των ομίλων, με νίκες κόντρα και στους τρεις άλλους αντιπάλους τους (Ντινάμο 1-0, Λοκομοτίβ 2-0, Ίντερ 5-1), κατάφερε να βγει πρώτη με 10 βαθμούς. Στους «16» ξεπέρασε και το εμπόδιο της Θέλτα (3-2, 2-0), βρίσκοντας ωστόσο… τοίχο απέναντι στην Τσέλσι (1-1, 1-2) στα προημιτελικά, με την πορεία της εκτός συνόρων να φτάνει έως εκεί..

 

Λίβερπουλ, 2007/08

Σχετική εικόνα

Ξεκίνησε: Τη μάχη των ομίλων ως φιναλίστ της περασμένης σεζόν, αλλά με το 1-1 με την Πόρτο εκτός έδρας, ήρθαν οι δυο κολλητές ήττες από Μαρσείγ (0-1) και Μπεσίκτας (2-1). Μέχρι και σήμερα αποτελεί το χειρότερο ξεκίνημα της Λίβερπουλ για ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ.

Πώς τελείωσε: Αρχικά… ξέσπασε πάνω στους Τούρκους (με 8-0, μεγαλύτερη σε έκταση νίκη για την ίδια στο θεσμό) και συνέχισε λίγο πιο… χαλαρά, με «τεσσάρες» σε Πόρτο και Μαρσείγ (4-0 και 4-1 αντίστοιχα). Με έντεκα πόντους κατέλαβε την πρώτη θέση του ομίλου της, ξεπέρασε τα εμπόδια της Ίντερ (2-0, 1-0) και της Άρσεναλ (1-1, 4-2) στα νοκ-αουτ, σταματώντας όμως στα ημιτελικά κόντρα στην Τσέλσι, όπου και έχασε το εισιτήριο για τον τελικό στην παράταση (κ.α. 1-1, παρ. 3-2).

 

Μάντσεστερ Σίτι 2012/13

Αποτέλεσμα εικόνας για man city 2012/13 champions league

Ξεκίνησε: Mε όνειρα και φιλοδοξίες, οι ήττες όμως από Ρεάλ Μαδρίτης (3-2) και Άγιαξ (3-1), καθώς και η ισοπαλία εντός έδρας με Ντόρτμουντ (1-1), τις υπενθύμισαν τότε πως χρειάζεται να «φάει» ακόμα αρκετά ψωμιά, ώστε να συνηθίσει στις πλέον απαιτητικές πίστες του Τσάμπιονς Λιγκ…

Πώς τελείωσε: Πήρε ακόμα δυο πόντους από ισοπαλίες κόντρα σε «Αίαντα» και Μαδριλένους, όμως την τελευταία αγωνιστική, με την ήττα από την Ντόρτμουντ (1-0), έμεινε στους τρεις πόντους και οριστικά τελευταία στον όμιλο της. Αυτή ήταν και η χειρότερη συγκομιδή σε ομίλους για αγγλική ομάδα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ως ανάμνηση, ακόμα και το 2012 πλέον φαντάζει… μακρινό για την Μάντσεστερ Σίτι του 2018 και του Πεπ Γκουαρντιόλα.

 

Χρήστος Γραβιάς