Ψάχνει αυτόν που θα γίνει ο νέος Γκασκόιν ο Σάουθγκεϊτ...

Η Αγγλία μπορεί να έφτασε στα ημιτελικά του Μουντιάλ ωστόσο ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ  δεν δίστασε να πει πως Γκασκόιν ή Σκόουλς δεν υπάρχει στη τωρινή ομάδα και αναζητείται. 



Ψάχνει αυτόν που θα γίνει ο νέος Γκασκόιν ο Σάουθγκεϊτ...

Η ταλαντούχα τετράδα των Ρος Μπάρκλεϊ, Μέισον Μάουντ, Τζέιμς Μάντισον και Χάρι Γουίνκς, φαίνεται πως ήρθε για να ανανεώσει το αίμα της μεσαίας γραμμής των Τριών Λιονταριών και ίσως μελλοντικά να δώσει λύση. 

Αν παρατηρήσει κανείς την εικόνα της Εθνικής Αγγλίας των τελευταίων 30 χρόνων, θα διαπιστώσει εύκολα την ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη ανεύρεσης ποιοτικών μέσων-παραγωγών. Εκείνων των παικτών όπως οι Πολ Γκασκόιν  και Πολ Σκόουλς ακόμα και του νεαρού καποτε Τζο Κόουλ που έδωσαν μια άλλη διάσταση στην έννοια του χώρου και του χρόνου, καθώς έλεγχαν τον ρυθμό και την κυκλοφορία με πρωτοφανή τρόπο για τα δεδομένα της Αγγλίας. Η διορατικότητα αυτών των κεντρικών μέσων τους καθιστούσε παίκτες που τα είχαν όλα. Την τελική πάσα, το γκολ, τη δημιουργικότητα, το όραμα. 

Την περασμένη σεζόν σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία μόνο τρεις Άγγλοι παίκτες βρέθηκαν στην κορυφή των περισσότερων ασίστ, γεγονός που δείχνει την ικανότητα της Αγγλίας να παράγει αποτελεσματικούς αμυντικούς και στράικερς και ταυτόχρονα την αδυναμία της να βρει έναν παγκόσμιας κλάσης μέσο. Η απουσία μάλιστα ενός τέτοιου παίκτη κόστισε στο Νησί και την ευκαιρία να επιβληθεί της Κροατίας στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 

Στο πρόσωπο των Μέισον Μάουντ, Ρος Μπάρκλεϊ, Τζέιμς Μάντισον και Χάρι Γουίνκς, ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ  φαίνεται να βρίσκει πλέον τα χαμένα κομμάτια στο παζλ της μεσαίας ζώνης. Και πράγματι οι βοήθειες που μπορούν να προσφέρουν στον απομονωμένο Χάρι Κέιν είναι ιδιαίτερα σημαντικές, αν αναλογιστεί κανείς τη σπουδαιότητα της δημιουργίας «δεκαριών» που θα κινούνται στον άξονα πίσω από τον επιθετικό, μοιράζοντας παιχνίδι, δίνοντας ασίστ με κάθετες και στημένες και σκοράροντας, αποτελώντας ουσιαστικά τον εγκέφαλο της ομάδας. Παρόλο που κανείς εξ αυτών δεν αγωνίζεται στη συγκεκριμένη θέση στο κλαμπ τους, έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν φυσικά στο χώρο όπου υπάρχει ανάγκη, ιδιαίτερα στα κρίσιμα παιχνίδια όπου η Αγγλία θα κυριαρχεί στην κατοχή. 

Η αναγέννηση άλλωστε του Ρος Μπάρκλεϊ με την επιστροφή του στην Εθνική ομάδα και το υπέροχο έτοιμο γκολ μέσω ασίστ που πρόσφερε στον Αζάρ στο τελευταίο παιχνίδι με τη Σαουθάμπτον, αποδεικνύουν πως αποτελεί ένα από τα δυνατά όπλα στη φαρέτρα του Άγγλου τεχνικού. Δυνατός, δυναμικός, έξυπνος, μπορεί να ντριμπλάρει, να σουτάρει και να σκοράρει. Έχει όλα όσα χρειάζονται για να εξελιχθεί σε έναν ποιοτικό μέσο που φτιάχνει το γκολ. Οι Μάντισον, Γουίνκς και Μάουντ από την άλλη, καθότι ελαφρύτεροι με χαμηλότερο κέντρο βάρους, είναι ικανοί με μια έκρηξη ορμής να νικήσουν τους αντιπάλους, να βρουν συμπαίκτες στο χώρο και να βγάλουν την ομάδα μπροστά. 

Φυσικά η προοπτική αυτή δεν φτάνει για να τελειοποιήσει αυτόματα την ομάδα. Ωστόσο, ο Σάουθγκεϊτ γνωρίζει πολύ καλά πως όταν ολοκληρώσει την επεξεργασία, η λάμψη των νεαρών αστεριών θα φανεί.

Κωνσταντίνα Θεοδώρου