Ίαν Ρας: Η τέχνη της απλότητας (pics)

Γυρίζοντας 22 χρόνια πριν, ακριβώς σαν σήμερα (09/10) ο Ουαλός θρύλος Ίαν Ρας σημείωσε το 250o τέρμα του με τη φανέλα της Λίβερπουλ και το england365 σας υπενθυμίζει το πλούσιο ιστορικό του ασταμάτητου πρώτου σκόρερ των «κόκκινων».  



Ίαν Ρας: Η τέχνη της απλότητας (pics)

Αν το ποδόσφαιρο είναι τέχνη, ήχος, μουσική, χορός, ζωγραφική και ποίηση, τότε αναμφίβολα όλα εκείνα τα στοιχεία θα τα βρεις συγκεντρωμένα στο μοναδικό στυλ παιχνιδιού του Ίαν Ρας. Γεννημένος στις 20 Οκτωβρίου του 1961 στο Σεντ Άσαφ της Βόρειας Ουαλίας, ο ταλαντούχος επιθετικός δεν υπήρξε ποτέ το κακό παιδί του αγγλικού ποδοσφαίρου. Απεναντίας, απόλυτα αφοσιωμένος στην τέχνη του ποδοσφαίρου κατάφερε να διαγράψει μια επιτυχημένη καριέρα που βασίστηκε στην απλότητα και την αγνή αγάπη του για την «στρογγυλή θεά».

Σήμερα ο Ίαν Ρας έχοντας μπει στο πάνθεον των ποδοσφαιρικών ηρώων θεωρείται ο κορυφαίος όλων των εποχών για τον σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ, αφού σκόραρε συνολικά 346 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις κατά τη θητεία αυτών των δύο περιόδων του στο σύλλογο. Σε διεθνές επίπεδο, πραγματοποίησε 73 εμφανίσεις για την εθνική ομάδα της Ουαλίας και παραμένει ο τοπ σκόρερ στην ιστορία της εθνικής των «δράκων» με 28 γκολ μεταξύ του 1980 και του 1996.

Μια φορά κόκκινος …για πάντα κόκκινος

Στις 13 Μαΐου του 1980 ένα άγνωστο παιδί με έναν ιδιαίτερο ψηλό και λιγνό σωματότυπο θα κάνει το ντεμπούτο του στο πλάι του Κένι Νταλγκλίς φορώντας το νούμερο 7 στην πλάτη, στο ματς με την Ίπσουιτς που έληξε ισόπαλο με 1-1. Όπως μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά για τον επιστήθιο φίλο του ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος στο βιβλίο του «Ταξίδι στα Αστέρια», όταν ο Μπομπ Πέισλι ερωτήθηκε σχετικά με την ανατρεπτική επιλογή του Ρας ως βασικού απάντησε: «Σε λίγο καιρό θα είναι ο κορυφαίος σκόρερ στη χώρα, τότε θα με ρωτάτε μόνο όταν δεν θα παίζει». Και πράγματι ο διορατικός Πέισλι γνώριζε καλά πως ήταν θέμα χρόνου να ξυπνήσει το αστείρευτο ταλέντο του νεαρού Ουαλού που θα εξέπληττε του πάντες με την εκτελεστική του δεινότητα στο χορτάρι του Άνφιλντ.

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα καταγράψει το πρώτο του «κόκκινο γκολ» για τον σύλλογο από τα συνολικά 346 της καριέρας του με την Λίβερπουλ, στην νίκη με 7-0 επί της Οουλούν Παλοσεούρα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Από εκείνη την ημέρα και έκτοτε ο Ίαν Ρας δεν θα σταματά να σκοράρει γκολ-ποιήματα ομορφότερης αισθητικής ακόμη και από το ουράνιο τόξο, πετυχαίνοντας ακόμη δυο στην νίκη με 3-0 επί της Λιντς, ενώ συνολικά κατάφερε να σκοράρει 30 γκολ σε 49 εμφανίσεις στο «Άνφιλντ» με αναλογία 1 γκολ ανά 1,6 παιχνίδια! Η Λίβεπουλ έφτασε έτσι στην κατάκτηση του πρωταθλήματος ενώ στις αρχές του 1982 ήταν στην 10η θέση.

Ο Ουαλός διεθνής δεν αποδείχτηκε απλά ένας χαρισματικός σκόρερ, αλλά και ένας τεχνίτης αμυντικός, αφού πίεζε διαρκώς την αντίπαλη άμυνα με το μεγάλο του διασκελισμό και την οξυδέρκεια που τον χαρακτήριζε. Με όπλο της τον μοναδικό Ρας η Λίβερπουλ κατακτά το πρωτάθλημα και τον αμέσως επόμενο χρόνο, με τον ίδιο να αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος νεαρός της χρονιάς και πετυχαίνει 11 γκολ σε 24 παιχνίδια στο πρωτάθλημα. Ένα γεγονός που μπορεί να φάνταζε μικρή συγκομιδή για εκείνον ωστόσο κατάφερε να σκοράρει 4 τέρματα στο ντέρμπι με την Έβερτον στην νίκη με 5-0 των «ρεντς».

Την σεζόν 1983-84 ο Ρας έκανε το απόλυτο ρεκόρ στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα σε 65 παιχνίδια, με την Λίβερπουλ να φτάνει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, ενώ επικράτησε με 4-2 στα πέναλτι της Ρόμα στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1-1 κανονική διάρκεια). Την επερχόμενη χρονιά ωστόσο ο ποδοσφαιρικός πλανήτης θα καλυφθεί με το μαύρο πέπλο του φονικού τελικού του Χέιζελ και την Λίβερπουλ να μην κατορθώσει να κατακτήσει κάτι. Ο πρώτος κύκλος του στο Άνφιλντ τη σεζόν 86-87 θα βρει τον Ρας να καταρρίπτει ξανά το φράγμα των 30 τερμάτων πετυχαίνοντας συνολικά 33 σε όλες τις διοργανώσεις ενώ η Λίβερπουλ κάνει το νταμπλ.

Μια στάση στην Ιταλία και ξανά επιστροφή

Στις 2 Ιουλίου ένα καινούργιο κεφάλαιο ανοίγεται μπροστά του με την Γιουβέντους να ανακοινώνει την απόκτηση του, αφήνοντας τον δανεικό ωστόσο στην Λίβερπουλ για την οποία και σκοράρει 40 γκολ συνολικά, χωρίς βέβαια να κατακτά κάποιο τρόπαιο. Και μπορεί η πρόκληση του Καμπιονάτο με τις ισχυρές και κλειστές άμυνες να αποτελούσαν πόθο για κάθε επιθετικό, το περιβάλλον του Τορίνο έκανε τον Ρας να ασφυκτιά επιθυμώντας διακαώς την επάνοδο του στα αγγλικά εδάφη. Το Άνφιλντ έτσι υποδέχεται ξανά τον οικοδεσπότη του που μέχρι και 1η Ιουνίου του 1996, μετά από 300 και πλέον γκολ, θα αποχαιρετήσει τον σύλλογο που λάτρεψε και λατρεύτηκε όσο κανείς.

Η ζωή σήμερα

Η συνέχεια της πορείας του θα βρει τον Ρας να φορά τις φανέλες των Λιντς, Νιούκαστλ, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Ρέξαμ, ενώ θα γράψει τον επίλογο της ενεργούς ποδοσφαιρικής του δράσης με αυτή της Σύδνεϋ. Την σεζόν 2004-05 ο μεγάλος στράικερ θα αναλάβει τα ηνία της Τσέστερ, της ομάδας από όπου και ξεκίνησε, χωρίς ωστόσο να κατάφερε κάτι αξιοσημείωτο. Πλέον είναι ο πρεσβευτής των ακαδημιών της Λίβερπουλ σε όλο τον κόσμο, εκτελεί χρέη συμβούλου στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ουαλίας καθώς και τηλεσχολιαστή αγώνων ποδοσφαίρου.

Κωνσταντίνα Θεοδώρου