Tόπος… μαρτυρίων το «Άνφιλντ» για την Μάντσεστερ Σίτι!

Την αρνητική παράδοση που συνοδεύει τις επισκέψεις της στο «Άνφιλντ» επί εποχής Πρέμιερ Λιγκ καλείται να αφήσει πίσω της σήμερα (7/10, 18:30) η Μάντσεστερ Σίτι απέναντι στη Λίβερπουλ, στο μεγάλο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής της Πρέμιερ Λιγκ.  



Tόπος… μαρτυρίων το «Άνφιλντ» για την Μάντσεστερ Σίτι!

Οι πρωταθλητές Αγγλίας εκστρατεύονται απόψε στο Μέρσεϊσαϊντ, σε μια κρίσιμη αναμέτρηση με φόντο την κορυφή της βαθμολογίας, αφού τόσο εκείνοι όσο και οι «reds» με το πέρας των επτά πρώτων αγωνιστικών, «συγκατοικούν» εκεί με 19 βαθμούς.

Το έργο που θα έχουν ωστόσο σήμερα δεδομένα δεν θα είναι εύκολο, όπως δείχνει άλλωστε και η σχετική παράδοση στα χρόνια της Πρέμιερ Λιγκ…

Από το 1992 λοιπόν και έπειτα, εξαιρώντας την τετραετία απ' το 1996 μέχρι και το 2000, διάστημα κατά το οποίο οι «μπλε» του Μάντσεστερ απουσίαζαν από την πρώτη τη τάξει κατηγορία, η Λίβερπουλ μετράει απέναντι τους – σε σύνολο 21 παιχνιδιών – 15 νίκες, ενώ πέντε ματς έχουν λήξει ισόπαλα.

Η μοναδική φορά που ο σύλλογος του Μάντσεστερ κατάφερε να δραπετεύσει από το «Άνφιλντ» με τους τρεις βαθμούς της νίκης, χρονολογείται την σεζόν 2002/03, και συγκεκριμένα στις 3 Μαίου, έχοντας ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον (τέως «κόκκινο») Νικολάς Ανελκά. Οι «κόκκινοι» είχαν προηγηθεί χάρη σε τέρμα του Μίλαν Μπάρος, όμως τα δυο γκολ του Γάλλου σέντερ φορ ανέτρεψαν εν τέλει το σκορ υπέρ της Σίτι (1-2).

Έκτοτε, ακολούθησαν άλλα 15 παιχνίδια... «ανομβρίας», με τελευταίο αυτό της 14ης Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, όταν και η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ επικράτησε με 4-3, σπάζοντας έτσι το αήττητο σερί που έτρεχαν στο πρωτάθλημα μέχρι την 23η αγωνιστική οι «πολίτες».

Το εν λόγω σερί μπορεί να διευρυνθεί, αν συνυπολογιστούν και οι εκτός πρωταθλήματος στο «Άνφιλντ»: μια για το Λιγκ Καπ, το 2012, που έληξε ισόπαλη (2-2), και μια ακόμα πέρυσι για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ (3-0 υπέρ των «κόκκινων»).

Τέλος, ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον στατιστικό είναι ότι το «Άνφιλντ» αποτελεί τη μοναδική έδρα, κατά την οποία η Μάντσεστερ Σίτι δεν έχει φύγει με νικηφόρο αποτέλεσμα όσο καιρό εκείνη βρίσκεται στην κατοχή των Αράβων, από το 2008 και μετά. Το εν λόγω έτος αποτελεί αναμφίβολα σημείο τομής για την αγωνιστική «εκτόξευση» της Μάντσεστερ Σίτι, αφού με την πάροδο των χρόνων μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι των τίτλων, κερδίζοντας μάλιστα εκείνους των περιόδων 2011/12, 2013/14 και 2017/18, αλλά και βάζοντας ήδη τα θεμέλια για να φέρουν στο Μάντσεστερ και τον φετινό! Μέσα σε αυτά τα δέκα και πλέον έτη, έχουν καταφέρει να πάρουν τουλάχιστον μια νίκη σε κάθε έδρα που έχουν αγωνιστεί (σε ντέρμπι το έκαναν πέρυσι  στο «Ολντ Τράφορντ» όσο και στο «Στάμφορντ Μπριτζ» νωρίτερα), με την ιστορική έδρα των «κόκκινων» να αποτελεί το μοναδικό... απόρθητο κάστρο στην Αγγλία!

Χρήστος Γραβιάς