Έχει πάρει τον «αέρα» του Γκουαρντιόλα ο Κλοπ!

Τον… δάσκαλο του, φαίνεται πως βρίσκει ο Πεπ Γκουαρντιόλα απέναντι στον Γιούργκεν Κλοπ, αφού τόσο με την Ντόρτμουντ παλιότερα όσο και με τη Λίβερπουλ πλέον, ο Γερμανός είναι ο μοναδικός προπονητής που έχει θετικό πρόσημο αποτελεσμάτων στις «μάχες» που παραδοσιακά έχει δώσει με τον Ισπανό συνάδερφό του!



Έχει πάρει τον «αέρα» του Γκουαρντιόλα ο Κλοπ!

Γιούργκεν Κλοπ και Πεπ Γκουαρντιόλα αναμένεται να ανταμώσουν εκ νέου αύριο, στο «Άνφιλντ» (07/10, 18.30) για το ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής της Πρέμιερ Λιγκ, ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι, για τρίτη σερί χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ, μετά τις μάχες που έδιναν οι δυο τους πρωτίστως στη Γερμανία και την Μπουντεσλίγκα…

Οι συναντήσεις τους σαφώς και «τραβούσαν» πάντοτε τα φώτα και τις εντυπώσεις, όταν ο ένας έβρισκε απέναντι του τον άλλο στην Μπουντεσλίγκα. Άλλωστε, η Μπορούσια Ντόρτμουντ του Γιούργκεν Κλοπ αποτελούσε – και αποτελεί - τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο αντίπαλο δέος της Μπάγερν Μονάχου, στον πάγκο της οποίας βρέθηκε για μια τριετία (2013-2016) ο Πεπ Γκουαρντιόλα, πριν πάρει την απόφαση να «ανηφορίσει» για την Αγγλία.

Oι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις 27 Ιουλίου του 2013, για το γερμανικό Σούπερ Καπ, με τον νυν τεχνικό της Λίβερπουλ να βγαίνει νικητής με σκορ 4-2. Το ίδιο ακριβώς πέτυχε για τον ίδιο θεσμό και την επόμενη χρονιά (αυτή τη φορά με σκορ 2-0).

Στη Bundesliga ωστόσο, το… πάνω χέρι είχε ο Πεπ Γκουαρντιόλα, επικρατώντας σε τρία από τα συνολικά τέσσερα παιχνίδια ανάμεσα στις δυο ομάδες. Τη σεζόν 2013/14, ο Γιούργκεν Κλοπ «απάντησε» με το ίδιο σκορ στην μεγάλη εκτός έδρας νίκη των Βαυαρών (0-3 και στα δυο παιχνίδια), όμως την επόμενη χρονιά ο Ισπανός πανηγύρισε δυο οριακές νίκες (με 2-1 και 0-1) κόντρα στη Ντόρτμουντ. Παρόμοια ισορροπία επικράτησε και στις αναμετρήσεις για το Κύπελλο Γερμανίας, με τη Μπάγερν επί Πεπ να κερδίζει στον τελικό του 2014 με σκορ 2-0, ενώ την αμέσως επόμενη περίοδο η Ντόρτμουντ του Κλοπ απέκλεισε την ομάδα του Μονάχου στην ημιτελική φάση του θεσμού και στη διαδικασία των πέναλτι (1-3, 1-1 το σκορ της κανονικής διάρκειας).

Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος όμως, δεν μπορούσαν να απαρνηθούν την μεγάλη πρόκληση της πιο λαμπερής Πρέμιερ Λιγκ, με τον Κλοπ να αναλαμβάνει τις τύχες των «κόκκινων» τον Οκτώβρη του 2015, ενώ ο Γκουαρντιόλα ακολούθησε μερικούς μήνες μετά το δρομολόγιο προς το «Έτιχαντ», το καλοκαίρι του 2016 (αν και είχε αναγγείλει την κίνηση του αυτή αρκετό καιρό πριν…).

Η πρώτη τους μονομαχία στο Νησί βρήκε νικητή τον Γερμανό (1-0 τον Δεκέμβρη του 2016) στο «Άνφιλντ», με το αντίστοιχο παιχνίδι του «Έτιχαντ» να λήγει ισόπαλο (1-1). Ο Ισπανός ομόλογος του απάντησε… με επιβλητικό τρόπο, όταν και η Σίτι διέλυσε με 5-0 τη Λίβερπουλ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ήττα που έχει δεχθεί ποτέ ο Κλοπ στην καριέρα του (μαζί με ένα 6-1 σε ματς Βέρντερ-Μάιντζ παλιότερα)! Ήταν παράλληλα ένα καλό μήνυμα πως οι «πολίτες» έρχονταν δυναμικά στην διεκδίκηση και εν τέλει κατάκτηση του θρόνου του πρωταθλητή…

Μετά από μια τέτοια ήττα πάντως, ο «Kloppo» αναζητούσε την ιδανική εκδίκηση, και την βρήκε στις 14 Ιανουαρίου, όταν η Λίβερπουλ θα νικούσε με 4-3 την Σίτι και θα «έσπαγε» έτσι στην 23η αγωνιστική, το αήττητο σερί που έτρεχε τότε η Σίτι στην Πρέμιερ Λιγκ! Σαν να μην έφτανε αυτό, η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε οι δυο ομάδες να αναμετρηθούν και στο Τσάμπιονς Λιγκ, στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης! Με τους «κόκκινους» να έχουν χάσει ουσιαστικά το τρένο του πρωταθλήματος, το βάρος έπεσε στην Ευρώπη, και η πρόκριση επί των «πολιτών» ήρθε δίκαια και επιβλητικά, με δυο νίκες μάλιστα (3-0 στο Μέρσεϊσαϊντ, 2-1 στο Μάντσεστερ).

Liverpool boss Jurgen Klopp and Man City manager Pep Guardiola

Με επιμέρους σκορ νικών λοιπόν 8-5, για πολλούς στο Νησί αλλά και γενικότερα, ο Κλοπ έχει πάρει τον χαρακτηρισμό του… κρυπτονίτη του Πεπ Γκουαρντιόλα, όντας ο μόνος που τον έχει νικήσει τόσες φορές (ακολουθεί με πέντε νίκες κόντρα στον Ισπανό ο Ζοσέ Μουρίνιο), καθώς και ο μόνος που μετράει απέναντι του γενικότερα περισσότερες νίκες παρά ήττες στην μέχρι τώρα προπονητική του διαδρομή!

Για το αν θα συνεχίσει ο Γερμανός την θετική του παράδοση, ή για το αν θα περάσει στην… αντεπίθεση ο Καταλανός τεχνικός, με φόντο κιόλας την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα στην Πρέμιερ Λιγκ (Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι ισοβαθμούν μέχρι τώρα με 19 βαθμούς), υπομονή μέχρι αύριο το απόγευμα…

Χρήστος Γραβιάς