Αζάρ, ο «απαγορευμένος καρπός» της Εδέμ

Ο Εντέν Αζάρ δεν χωρά στα στενά όρια του ποδοσφαιρικού μας πλανήτη, γιατί ο ίδιος έχει δημιουργήσει από μικρός το δικό του σύμπαν με τις δικές του αρχές και κανόνες. Το England365 σας παρουσιάζει τη διαδρομή της ζωής του ταλαντούχου Βέλγου που έφτασε σήμερα με την απόδοση του τόσο στο Παγκόσμιο Κύπελλο όσο και στο Πρωτάθλημα, να φιγουράρει ανάμεσα στα πρωτοκλασάτα ονόματα του διεθνούς ποδοσφαίρου.



Αζάρ, ο «απαγορευμένος καρπός» της Εδέμ

Tην 7η Ιανουαρίου του 1991 στην πόλη Λα Λουβιέρ του Βελγίου θα πρωτοδεί το φως του ήλιου ένας ταλαντούχος νεαρός ονόματι Εντέν Αζάρ, ο οποίος και με τον ερχομό του στη ζωή θα επιβεβαιώσει πως πράγματι αποτελεί την ύψιστη οπτική ευχαρίστηση για τον άνθρωπο το μοναδικό στυλ παιχνιδιού του. Μεγαλωμένος στους κόλπους μιας ποδοσφαιρικής οικογένειας του Μπρεν-λε-Κομτ, όπως είναι φυσικό ήταν αδύνατο να ακολουθήσει διαφορετική οδό από αυτή που του υποδείκνυαν τα φυσικά του γονίδια. Ο πατέρας του Τιερί θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο στην δεύτερη κατηγορία του Βελγίου, ενώ η μητέρα του Καρίν θα αγωνιστεί στην πρώτη κατηγορία του βελγικού πρωταθλήματος. Τα βήματα των γονιών τους ακολούθησαν ωστόσο και οι τρεις μικρότεροι αδερφοί του Τοργκάν, ο Κιλιάν και ο Ίθαν που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να είναι αφοσιωμένοι επαγγελματικά στο ποδόσφαιρο.

Ο νεαρός Εντέν θα ξεκινήσει την ποδοσφαιρική του διαδρομή αγωνιζόμενος στα τοπικά κλαμπ της κωμόπολης του και πιο συγκεκριμένα στις ομάδες Ρουαγιάλ Σταντ Μπραινουά και Τουμπίζ. Το έτος 2005 θα αποτελέσει χρονιά ορόσημο για τον ίδιο όταν σε ηλικία μόλις 14 ετών θα μετακομίσει στην Γαλλία για να φορέσει την φανέλα της Λιλ που τότε αγωνιζόταν στην Λιγκ 1. Μέσα στο διάστημα των δυο αυτών χρόνων στην Ακαδημία και την ομάδα των Νέων θα έρθει η στιγμή που ο νεαρός Βέλγος θα πραγματοποιήσει το πολυπόθητο ντεμπούτο του.  Από το παρθενικό του ξεκίνημα τον Νοέμβριο του 2007 και έκτοτε ο Εντέν Αζάρ θα γίνει ένα από τα αναπόσπαστα μέρη της ομάδας του Ρούντι Γκαρσία πραγματοποιώντας πάνω από 190 εμφανίσεις για τον σύλλογο. Την σεζόν 2010-11 μάλιστα ήταν βασικός στην ομάδα που πραγματοποίησε το νταμπλ κατακτώντας τόσο το πρωτάθλημα όσο και το κύπελλο και έτσι με τις εμφανίσεις του κέρδισε το βραβείο του "Καλύτερου παίχτη της χρονιάς" σε ηλικία μόλις 20 ετών.

Το Ιούνιο του 2012 έχει φτάσει πλέον η στιγμή ο Βέλγος βιρτουόζος να γράψει με μπλε γράμματα την δική του ιστορία στα παγκόσμια ποδοσφαιρικά χρονικά. Στο Στάμφορντ Μπριτζ του Δυτικού Λονδίνου θα γεννηθεί και θα καλλιεργηθεί ο Δημιουργός της δικής του ποδοσφαιρικής Εδέμ. Μετά από επτά επιτυχημένα χρόνια στην Λιλ ο Εντέν θα κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του παίρνοντας μεταγραφή για την ομάδα της Τσέλσι. Τον Μάιο του 2012 μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter θα ανακοινώσει ότι θα μετεγγραφεί στην ομάδα της Τσέλσι δηλώνοντας :"υπογράφω με τους κατόχους του Τσάμπιονς Λιγκ". Ωστόσο, τόσο η Λιλ όσο και η Τσέλσι δεν έκαναν καμία επίσημη ανακοίνωση, μέχρι την 4η Ιουνίου του 2012 όταν και η λονδρέζικη ομάδα γνωστοποίησε ότι ήρθε σε συμφωνία με την Λιλ για την μεταγραφή του Αζάρ με το κόστος της μεταγραφής του να φημολογείται στα 32 εκατομμύρια λίρες. 

Πράγματι ο Εντέν είναι εκείνος ο παίκτης που μπορεί να κάνει την διαφορά, να ανταποκριθεί σε πολλές μεσοεπιθετικές θέσεις, να σκοράρει, να συνδυάσει τεχνική και συναίσθημα , να πασάρει καθώς και να ξεκλειδώσει δύσκολες άμυνες. Είναι ο ηγέτης που θα χαρίσει στο ποδόσφαιρο την μαγεία που του λείπει. Απροσπέλαστος σαν την βρετανική ομίχλη, μια πραγματική όαση όμορφων ελιγμών και υψηλής τεχνικής, θα καταφέρει με μια μαγική κίνηση με το κορμί του και να μετατρέψει την αλλαγή κατοχής σε ντρίμπλα. 

Στα έξι αυτά χρόνια στο Λονδίνο θα χαρίσει στους μπλε δύο Πρωταθλήματα, ένα κύπελλο, ένα Λιγκ Καπ και ένα Γιουρόπα Λιγκ. Κανένα όμως Τσάμπιονς Λιγκ και πολύ λιγότερα προσωπικά βραβεία και διακρίσεις από όσα ομολογουμένως θα περίμενε κανείς. Ο δρόμος προς την καταξίωση βέβαια δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι προστριβές με τον Ζοσέ Μουρίνιο δεν θα αργήσουν να έρθουν, ενώ μετά τις αποτυχίες που συνόδευσαν την παρουσία του στην Εθνική του ομάδα, ο Βέλγος άσος θα χρειαστεί να δουλέψει σκληρότερα για να αποδείξει την αξία του. 

Στο φετινό Μουντιάλ η καταιγιστική εμφάνιση του στην Εθνική Βελγίου θα ανοίξει ξανά τον φάκελο της συζήτησης για το αν ο Αζαρ είναι ο καλύτερος ντριμπλέρ στον κόσμο. Οι δέκα ντρίμπλες του απέναντι στην Βραζιλία είναι αρκετές για να κάνουν το κόσμο του ποδοσφαίρου να παραμιλά. Πλέον από απαγορευμένος καρπός, όπως οι φίλοι της ομάδας συνηθίζουν να τον αποκαλούν, θα μεταμορφωθεί σε μήλον της έριδος μεταξύ των μεγαλύτερων συλλόγων της Ευρώπης προκειμένου να τον κάνουν δικό τους. Όμως ο Εντέν όπως φαίνεται έχει διαμορφώσει στον αγγλικό σύλλογο τον προσωπικό του ιδεαλιστικό χώρο έκφρασης και δημιουργίας. Το ιδεαλιστικό ποδόσφαιρο υψηλής αισθητικής του Μαουρίτσιο Σάρι θαρρείς πως μιλά ακριβώς στον ψυχισμό ενός μη εγωιστή αρχηγού που δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για προσωπικούς τίτλους, αλλά για το καλό του συνόλου. Ο ιδεαλισμός πάνω από τον αυτοσκοπό του ποδοσφαίρου. Το στοίχημα του Σάρι να απελευθερώσει και οδηγήσει τον Αζαρ μεγάλο. Η πρόκληση του Εντέν να δημιουργήσει μια νέα Εδέμ ή να καθιερωθεί στην ήδη υπάρχουσα κάνοντας τη  ακόμη μεγαλύτερη. 

Κωνσταντίνα Θεοδώρου