Όσα κάνει η ζωή αλήθεια είναι για τα παραμύθια!

Ο Ρίτσαρντ Κέρτις κάποτε σκηνοθέτησε την πασίγνωστη ταινία, «όσα φέρνει ο χρόνος», με τον Νίκο Γενάρις να την βγάζει από τη σφαίρα της φαντασίας και πέντε χρόνια αργότερα να την κάνει πραγματικότητα στο ποδοσφαιρικό Νησί. Η αναμέτρηση ανάμεσα στην Άρσεναλ και την Μπρέντφορντ μπορεί να μην έκρυβε μεγάλες συγκινήσεις, όμως η ιστορία πίσω από τον άνθρωπο που φορούσε το περιβραχιόνιο των φιλοξενούμενων, αποδεικνύει γιατί οι ιστορίες της στρογγυλής θεάς ξεπερνούν τον ανθρώπινο νου.  



Όσα κάνει η ζωή αλήθεια είναι για τα παραμύθια!

Ήταν Σεπτέμβριος του 2000, όταν η Άρσεναλ, έχοντας για έδρα της ακόμη το θρυλικό Χάιμπουρι, υποδεχόταν την Κόβεντρι Σίτι, για λογαριασμό του αγγλικού πρωταθλήματος. Η εξέλιξη του παιχνιδιού δεν έχει καμία σημασία, όσο τι έγινε λίγα λεπτά πριν την σέντρα. Στη καθιερωμένη φωτογραφία των αρχηγών με τους διαιτητές, με τον άρχοντα  τότε να είναι ο Μάικ Ντιν, υπήρχαν και δύο πιτσιρίκια κρατώντας τα λάβαρα προς ανταλλαγή. Το παιδάκι που συνόδευε τον αρχηγό των γηπεδούχων ήταν ένα 7χρονο αγόρι, ονόματι Νίκο Γενάρις. Γεννημένος στην Αγγλία, με ρίζες από Κύπρο και Κίνα, ενσωματώθηκε μία χρονιά αργότερα στις ακαδημίες της ομάδας που αγαπούσε. Αγωνίστηκε στα «τσικό» για μια δεκαετία, μην μπορώντας να πραγματοποιήσει το μεγάλο άλμα στην πρώτη ομάδα, με εξαίρεση έναν αγώνα με την Στόουκ το Φλεβάρη του 2010, με την Άρσεναλ να αγωνίζεται τότε με τις «ρεζέρβες».

Έψαξε κάτι καλύτερο για την καριέρα του, διεκδικώντας περισσότερες συμμετοχές, έχοντας αρκετούς δανεισμούς στις μικρότερες κατηγορίες. Πλέον, έχοντας βρει στέγη στην Μπρεντφορντ , είναι και ο αρχηγός του συλλόγου, στα 25 του χρόνια. Το παιχνίδι για το Carabao Cup, του επιφύλασσε μια ιδιαίτερη και συγκινητική στιγμή, αφού αντιμετώπισε την Άρσεναλ, την ομάδα που ξεκίνησε να κάνει τα ποδοσφαιρικά του όνειρα. Αυτή τη φορά δεν ήταν μασκότ, αλλά στεκόταν περήφανα στη φωτογραφία πριν την έναρξη, με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο, έχοντας δίπλα του τον αντίπαλο Μονρεάλ και τον Ντιν, ως ρέφερι της αναμέτρησης. 

Μετά από 18 ολόκληρα χρόνια, ο Γενάρις μπορεί να μην κατόρθωσε να αγωνιστεί με τους «κανονιέρηδες», όμως τους αντιμετώπισε ως άξιος εκπρόσωπος της Μπρεντφορντ , με τη μοίρα να φέρνει ξανά τον Ντιν να να διαιτητεύει. Ίσως να καμάρωσε και ο ίδιος Άγγλος ρεφ, έχοντας διευθύνει πολλά ματς στην καριέρα του, πόσο μεγάλωσε ηλικιακά και ποδοσφαιρικά ο κάποτε πιτσιρικάς που κρατούσε ένα λάβαρο, φορώντας φαρδιά την εμφάνιση της αγαπημένης του ομάδας. 

Έλενα Χαριτάκη