H επανάσταση του Sarri-Ball

Και όμως είναι γεγονός! Το ποδοσφαιρικό σύστημα του Μαουρίτσιο Σάρι στις ομάδες του απέκτησε και επίσημα το δικό του λήμμα στην εγκυκλοπαίδεια!



H επανάσταση του Sarri-Ball

Με το όρο «Σαρίσμο» θα συναντάται πλέον στην ιταλική εγκυκλοπαίδεια «Treccani» το στυλ παιχνιδιού του ανατρεπτικού τεχνικού, με το οποίο δίνεται έμφαση στην κατοχή της μπάλας και τη χρήση μικρών και γρήγορων μεταβιβάσεων με στόχο προώθησης στο γήπεδο, όπως ανακοινώθηκε μέσω του twitter του ιταλικού οίκου.

«Πρώτο τρόπαιο της σεζόν για τον Μαουρίτσιο Σάρι : η φιλοσοφία παιχνιδιού, το «Σαρίσμο» κέρδισε μεγάλη μάχη για την εισαγωγή στους νεολογισμούς μας. Το συντακτικό προσωπικό καταχώρησε το λήμμα σε ένα άρθρο στη «Repubblica» στις 6 Σεπτεμβρίου. Θα είναι ευχαριστημένοι με τον Σάρι τους», ανέφερε συγκεκριμένα το tweet.

«Σάρι, μάθε τους να παίζουν»

Πράγματι η προσωπικότητα του φλογερού Ναπολιτάνου περνά διόλου απαρατήρητη αρχής γενομένης από την χαρακτηριστική ανήσυχη φιγούρα του στα γήπεδα με την γόπα στο στόμα. Ο Σάρι δεν παρουσιάστηκε ποτέ ως ο politically correct προπονητής και την ίδια ακριβώς φιλοσοφία περνά και στο παιχνίδι του. Στη μέθοδο ποδοσφαίρου του Μαουρίτσιο πρωταρχικός στόχος είναι η προσωπική και ελεύθερη έκφραση των ποδοσφαιριστών. Κανείς δεν θα λησμονήσει άλλωστε το γεγονός πως όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία για την αντικατάσταση του Αντόνιο Κόντε στην Τσέλσι η ιταλική εφημερίδα « Corriere dello sport» έγραψε: «Σάρι μάθε τους να παίζουν », θέλοντας να τονίσει με αυτό τον τρόπο την νέα ποδοσφαιρική εποχή που θα επέβαλλε με την εμφάνιση του στον λονδρέζικο σύλλογο. Οι «Μπλε» καλούνται να σπάσουν την εμμονή της άμυνας που τους ακολουθεί από τον Αντσελότι και έπειτα και αν επιθυμούν πραγματικά να δουν ένα θεαματικό ποδόσφαιρο τότε σίγουρα έχουν στο τιμόνι τους τον κατάλληλο οδηγό. Έναν καπετάνιο που δεν εγκλωβίζεται εύκολα σε νόρμες και κανόνες και που σίγουρα ο τρόπος σκέψης του απέχει κατά πολύ από τα "mind games" των παραδοσιακών προπονητών της Πρέμιερ Λιγκ.

The Sarri-Ball

Έχοντας καταγράψει στην περσινή θητεία του στη Νάπολι το πιο όμορφο ποδόσφαιρο σοβαρών διεκδικήσεων που παρουσιάστηκε στην ομάδα στην μετά Μαραντόνα, με τον πιο αποφασιστικό από ποτέ Σάρι να διαχειρίζεται άψογα ακόμη και την απώλεια του Ιγκουαϊν, η γέννηση του όρου Sarri-Ball δεν άργησε να έρθει. Το ιδιαίτερο αυτό στυλ παιχνιδιού που προσομοιάζει κατά πολύ στην αγωνιστική φιλοσοφία του Γκουαρντιόλα, βασίζεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο με υψηλή επιθετική γραμμή και ισχυρή πίεση στον αντίπαλο ώστε να χάσει την κατοχή της μπάλας. Ένα είδος κλασικού "τίκι τάκα" θα έλεγε κανείς με έμφαση όμως στην προώθηση της μπάλας από το κέντρο και όχι από πλευρά σε πλευρά. Μάλιστα, η γαλλική εφημερίδα «L'Equipe» αναφερόμενη στο ποδόσφαιρο του το χαρακτηρίζει ως μια μορφή κάθετου "τίκι τάκα". Μέσα από τις κοντινές πάσες και τις ταχύτατες προωθήσεις ο Σάρι πετυχαίνει να έχει τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα. Για να μπορέσει να παγιώσει το τακτικό του ποδόσφαιρο βέβαια προσάρμοσε ανάλογα και τις προπονήσεις της ομάδας που πλέον δεν είναι πολύωρες όπως εκείνες του προκάτοχου του Αντόνιο Κόντε, απεναντίας μέσα σε σύντομο χρόνο στοχεύουν στην καλή κυκλοφορία της μπάλας και στην κατοχή. Όπως είναι φυσικό μια τέτοια περιπετειώδης στρατηγική απαιτεί και εξαιρετική φυσική κατάσταση από την πλευρά των αθλητών που πραγματοποιούν συνεχή προγράμματα εκγύμνασης.

Κωνσταντίνα Θεοδώρου