Όταν μια σφαίρα στέρησε την πρόκληση της Πρέμιερ Λιγκ στον Καμπάνιας…

Μια στιγμή αρκεί για να επηρεάσει ενίοτε όλη σου την ζωή, είτε προς το καλύτερο, μερικές φορές ίσως και προς το χειρότερο. Ως τέτοια μπορεί να χαρακτηριστεί και μια τέτοια στιγμή, τον Γενάρη του 2010, που η ζωή του Σαλβαδόρ Καμπάνιας άλλαξε μια για πάντα, εντός και εκτός γηπέδων. Αρκετά χρόνια μετά, ο ίδιος δεν κατάφερε να αγωνιστεί στην Αγγλία και την Πρέμιερ Λιγκ, αλλά ίσως αυτό να είναι και το λιγότερο για εκείνον πλέον...



Όταν μια σφαίρα στέρησε την πρόκληση της Πρέμιερ Λιγκ στον Καμπάνιας…

Προερχόμενος από την Ασουνσιόν της Παραγουάης, ο πάλαι ποτέ διεθνής επιθετικός φαινόταν πως είχε βρει το… λιμάνι του στο Μεξικό, και συγκεκριμένα, στην Κλουμπ Αμέρικα, στην οποία αγωνιζόταν από το 2006.

Τον χειμώνα του 2010, στα 29 του, έχοντας γεμάτες σεζόν από εμφανίσεις και γκολ στην μεξικανική λίγκα, ο Σαλβαδόρ Καμπάνιας είχε τραβήξει τα βλέμματα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Μιλώντας σε Μέσο της πατρίδας του, το «Telefuturo», ο πρώην πλέον φορ αναφέρει πλέον σχετικά: «Είχα υπογράψει προσύμφωνο (για 1,3 εκ. λίρες) για μεταγραφή σε μια ομάδα από την Ευρώπη. Μου είπαν πως θα πήγαινα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Αποτέλεσμα εικόνας για salvador cabanas

Η Κλουμπ Αμέρικα διπλασίασε τις αποδοχές μου και μου έδωσε ένα διαμέρισμα στο Ακαπούλκο και ένα ακόμα στην Κανκούν, για να με πείσουν να παραμείνω στον σύλλογο».

Η σπουδαία αυτή μεταγραφή ωστόσο δεν έμελλε να γίνει ποτέ. Όπως και η πρόκληση της Πρέμιερ Λιγκ και του Τσάμπιονς Λιγκ με τη φανέλα των «κόκκινων διαβόλων». Διότι το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου του 2010, βρισκόμενος σε ένα μπαρ του Μέξικο Σίτι, ο πρώην πλέον επιθετικός μπλέχτηκε σε έναν καυγά, έχοντας απέναντι του μέλος ενός τοπικού καρτέλ ναρκωτικών, με αποτέλεσμα να δεχθεί από πυροβολισμό μια σφαίρα στο κεφάλι. Εκείνη την στιγμή θα τελείωνε ουσιαστικά και η καριέρα του, χωρίς ωστόσο να είναι καν δεδομένο ότι δεν θα τελειώσει και η ζωή του…

Εντέλει ο Καμπάνιας κατάφερε να επιβιώσει, να ανακτήσει σχετικά γρήγορα όλες τις αισθήσεις του, αλλά το παράδοξο είναι ότι η σφαίρα παρέμεινε στο κεφάλι του! Οι γιατροί που τον χειρούργησαν (αργότερα έγινε γνωστό πως η επέμβαση κράτησε παραπάνω από έξι ώρες), αποκάλυψαν πως υπήρχε περαιτέρω κίνδυνος για την υγεία του αν επιχειρούσαν να την αφαιρέσουν τελείως.

Ο ίδιος είχε κερδίσει τη μάχη της ζωής, και η «φλόγα» μέσα του για ποδόσφαιρο δεν έσβησε ποτέ. Δεν ξαναέπαιξε στο ίδιο επίπεδο ποτέ, δεν κατάφερε να βρεθεί με την αποστολή της Παραγουάης στο Μουντιάλ του 2010, εκεί όπου η «αλμπιρόχα» έφτασε μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης, συνέχισε όμως να… κλωτσά το τόπι στην ομάδα της γενέτειρας του, την Club 12 de Octubre, το 2012 για μια διετία.

Πλέον, στα 38 του, δουλεύει σε αρτοποιείο στην Ασουνσιόν, πρωτεύουσα της Παραγουάης. «Κοιτάω μπροστά, η ζωή συνεχίζεται. Μου αρέσει η δουλειά μου, o κόσμος με αναγνωρίζει και με ρωτάει συνέχεια για το ποδόσφαιρο. Μπορώ να πω ότι περνάω καλά», σχολιάζει πλέον.

Μπορεί μεν να έχασε μια απίστευτη ευκαιρία να εκτοξεύσει την καριέρα του, ωστόσο ο Σαλβαδόρ Καμπάνιας αποτελεί παράδειγμα για κάθε άνθρωπο, δείχνοντας πως ξέρει να εκτιμά πραγματικά αυτά που αξίζουν στη ζωή…

Χρήστος Γραβιάς