Δεν έγινε και... τίποτα, αρκεί να το δουλέψει...

Η πορεία της εθνικής Αγγλίας στο Μουντιάλ ήταν άκρως επιτυχημένη, αλλά τα γήπεδα της Ρωσίας απέχουν ήδη τόσο πολύ από το παρελθόν. Η Ισπανία, πρώτη αντίπαλος των «τριών λιονταριών» στο UEFA Nations League ήθελε – δεν ήθελε το έκανε το επόμενο βήμα, και στην πρεμιέρα του Λουίς Ενρίκε στον πάγκο της απέδειξε με το τελικό 2-1 (με ανατροπή) στην ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ πως επίσης θα πρέπει να δουλέψει τις μεθόδους της.



Δεν έγινε και... τίποτα, αρκεί να το δουλέψει...

Σε ένα βράδυ που ξεκίνησε σε ιδιαίτερο κλίμα, με την αποστολή να δίνει το πρώτο της παιχνίδι μπροστά στο κοινό της μετά το πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο και τον Χάρι Κέιν να βραβεύεται για τα επιτεύγματά του εκεί παίρνοντας και τυπικά το Χρυσό Παπούτσι το σπίτι του -με τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να του το παραδίδει- οι θεατές στο “Γουέμπλεϊ” έμελλε να δουν μια ομάδα με την ίδια συνταγή να αντιμετωπίζεται με αρκετή ευκολία από μια άλλη που ήταν εντελώς αλλαγμένη από αυτή που γνώρισε από την οικοδέσποινα γρήγορο και οδυνηρό αποκλεισμό από τα γήπεδα της Ρωσίας.

Η Ισπανία με τον Λουίς Ενρίκε στον πάγκο της για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του από την Μπαρτσελόνα αγωνίστηκε με το στυλ που αρέσει στον Ισπανό προπονητή και σιγά – σιγά κέρδισε την αυτοπεποίθησή της στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό που την βοήθησε πολύ ήταν η άμεση ισοφάριση στο γκολ του Μάρκους Ράσφορντ με το οποίο άνοιξε το σκοράρισμα, με τον Σαούλ να γίνεται αποδέκτης της μπάλας σε πλεονεκτικό σημείο έπειτα από overlap στο αριστερό άκρο της άμυνας της Αγγλίας και δύο λεπτά μετά το γκολ του παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να κάνει το 1-1.

Οι χώροι που βρήκαν οι Άγγλοι στο γκολ του Ράσφορντ, με τον Λουκ Σο να του περνάει μια τρομερή κάθετη πάσα, συνέχισαν να υπάρχουν, όμως οι γηπεδούχοι δεν τους εκμεταλλεύτηκαν σε ένα αρκετό παιχνίδι. Λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου τα “τρία λιοντάρια” υστέρησαν σε ένα δυνατό για εκείνα παιχνίδι, αυτό των στημένων φάσεων, με τον οπισθοχωρημένο Κέιν να μαρκάρει με τα μάτια τον Ροντρίγο και εκείνον να τον τιμωρεί με εξαιρετικό τελείωμα σε πρώτο χρόνο.

Τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά εάν ο Νταβίδ Ντε Χέα δεν έκανε μια από τις γνωστές εξωπραγματικές επεμβάσεις του και δεν αρνιόταν το δεύτερο γκολ στον συμπαίκτη του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ράσφορντ, που έμεινε να κοιτά χωρίς να πιστεύει τον τρόπο με τον οποίο το δεξί χέρι του Ισπανού έστειλε την κεφαλιά του σε κόρνερ.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ισπανία είχε ακόμη περισσότερο ταυτότητα ομάδας Ενρίκε, με το πρέσινγκ να παραμένει ψηλά και την μπάλα να συνεχίζει να κυκλοφορεί... ανενόχλητη ανάμεσα στις γραμμές της Αγγλίας, σε μια αναμέτρηση που πάγωσε κατά πολύ στον σοβαρό τραυματισμό του Σο. Ο μπακ της Γιουνάιτεντ σε μια διεκδίκηση της μπάλας συγκρούστηκε πάνω στον Ντάνι Καρμπαχάλ και έπεσε πολύ άτσαλα στο χορτάρι, για να μείνει αρκετή ώρα εκεί και τελικά να αποχωρήσει με φορείο και μάσκα οξυγόνου.

Όσο περνούσαν τα λεπτά ο Σάουθγκεϊτ έβγαλε κι άλλο μπροστά την ομάδα του, ωστόσο για ακόμη μία φορά δεν βρισκόταν η τελική μεταβίβαση που θα έκανε ευνοϊκές για γκολ τις συνθήκες. Κάτι τέτοιο έγινε στο τελευταίο δεκάλεπτο όταν ο Ράσφορντ βρέθηκε φάτσα με τον Ντε Χέα, με τον δεύτερο να τον νικά με το σώμα και το χέρι στο μεταξύ τους τετ-α-τετ. Το σκηνικό επαναλήφθηκε λίγο αργότερα, με τον Ισπανό να βγαίνει και πάλι νικητής σε φάση ανάμεσά τους, η οποία εν τέλει ακυρώθηκε για οφσάιντ.

Στα εννέα λεπτά που δόθηκαν για καθυστερήσεις δεν άλλαξε (τελικά) κάτι, με την Αγγλία να περιμένει την δημιουργία της να ξεκινήσει από τον στόπερ της Μάντσεστερ Σίτι, Τζον Στόουνς, που όσο επιδέξιος και να είναι με την μπάλα στα πόδια δεν μπορεί να φτιάξει παιχνίδι όταν μαρκάρεται από δυο και τρεις αντιπάλους, αλλά και την τακτική της να φέρει την μπάλα πλάγια και κάθετα σε μια αρκετά συμπαγή άμυνα.

Εκεί που όλα τελείωναν χωρίς συγκινήσεις, οι διαιτητές του ματς ακύρωσαν γκολ του Ντάνι Γουέλμπεκ που είχε έρθει από τον πάγκο ως λύση ανάγκης, με τον επιθετικό της Άρσεναλ να χρεώνεται φάουλ πάνω στον Ντε Χέα που βγήκε να πιάσει την μπάλα στον αέρα, βρήκε στην πλάτη του αντιπάλου του, έχασε την κατοχή και εκείνος έκανε... για λίγο το 2-2. Στο NBA, πάντως, την λες και φάση τύπου «Zaza Rule», με τον Γουέλμπεκ αν και με μικρή κίνηση του σώματός του να παίρνει θέση εκεί που θα προσγειωνόταν ο Ισπανός πορτέρο.