Η προϊστορία του Ολυμπιακού με αγγλικές ομάδες στην Ευρώπη

Με αφορμή τις επερχόμενες «μονομαχίες» της Μπέρνλι με τον Ολυμπιακό στα play-offs του Γιουρόπα Λιγκ, το england365 θυμάται τις συναντήσεις των «ερυθρολεύκων» με ομάδες από την Αγγλία στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις. 



Η προϊστορία του Ολυμπιακού με αγγλικές ομάδες στην Ευρώπη

Μετά τις Αμπερντίν και Μπασακσεχίρ, ο Ολυμπιακός θα είναι το τελευταίο «εμπόδιο» της ομάδας του Σον Ντάις, στην προσπάθεια της να βρίσκεται στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ το ερχόμενο φθινόπωρο!

Για τους «ερυθρόλευκους» η Μπέρνλι θα γίνει προσεχώς η 8η ομάδα από την Αγγλία που αντιμετωπίζουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα, ενώ για τους «κλάρετς» αυτή θα είναι η παρθενική συνάντηση τους με ελληνικό σύλλογο.

Η… αρχή για τον Ολυμπιακό έγινε την περίοδο 1965/66 για το Κύπελλο Κυπελλούχων, όταν στον δρόμο του βρέθηκε η Γουέστ Χαμ, που δεν δυσκολεύτηκε να προκριθεί στα προημιτελικά του θεσμού (4-0, 2-2). Ανάλογη εξέλιξη είχε και το «αντάμωμα» με την Τότεναμ, αυτή τη φορά για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, το 1972/73. Oι Λονδρέζοι ξεπέρασαν στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης το εμπόδιο των Πειραιωτών, τους οποίους νίκησαν στην Αγγλία με σκορ 4-0, ενώ στον επαναληπτικό γνώρισαν ανώδυνη ήττα με 1-0.

Χρειάστηκε έκτοτε να περάσουν αρκετά χρόνια για να βρει ξανά αντίπαλο από την Αγγλία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κάτι που συνέβη εκ νέου το 2000/01. Στο πλαίσιο των «32» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, Ολυμπιακός και Λίβερπουλ ήρθαν ισόπαλοι με σκορ 2-2 στην Αθήνα, με τους «κόκκινους» να παίρνουν την πρόκριση χάρη στο υπέρ τους 2-0 στο «Άνφιλντ». Λίγους μήνες μετά, θα φτάνανε στην κατάκτηση του τροπαίου απέναντι στην Αλαβές.

Οι δυο εν λόγω ομάδες τέθηκαν ξανά αντιμέτωπες τέσσερα χρόνια μετά, για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (μαζί με τις Μονακό και Λα Κορούνια). Στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς του νεότευκτου τότε «Γ.Καραϊσκάκης», οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 1-0 επί των Άγγλων, στο τελευταίο παιχνίδιου του ομίλου όμως, το 3-1 της Λίβερπουλ με την… σφραγίδα που έφερε η «οβίδα»του Στίβεν Τζέραρντ προς το τέλος, έστειλε την ομάδα του στους «16», ξεκινώντας παράλληλα το ταξίδι προς την Κωνσταντινούπολη και το 5ο τρόπαιο της…

Την ίδια χρονιά, οι Πειραιώτες αναμετρήθηκαν και με τη Νιουκάστλ, για τους «16» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Το εμπόδιο των «ανθρακορύχων» αποδείχθηκε πάντως ανυπέρβλητο, όπως δείχνουν και οι δυο νίκες της αγγλικής ομάδας (3-1, 4-0), με την πρόκριση στα προημιτελικά να έρχεται αρκετά εύκολα τότε για την ομάδα των Γκρέιαμ Σούνες και Άλαν Σίρερ.

Η συχνή παρουσία του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια στα «αστέρια»¸ είχε ως αποτέλεσμα να τυχαίνει συχνά αντίπαλος των «μεγάλων» της Αγγλίας, ιδίως στη φάση των ομίλων. Τις σεζόν 2001/02 και 2002/03, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτέλεσε… κακό δαίμονα των Ελλήνων, μετρώντας απέναντι τους το απόλυτο των νικών. Οι δυο ομάδες συναντήθηκαν και στους «16» του θεσμού το 2014. Παρά την σπουδαία νίκη με σκορ 2-0 στο Φάληρο,  ο Ρόμπι Φαν Πέρσι με δικό του χατ-τρικ στέρησε την πρόκριση στην ελληνική ομάδα, με συνέπεια η Γιουνάιτεντ να προχωρήσει στους «8» και τον Ντέιβιντ Μόγιες να σώζει (προσωρινά) το κεφάλι του…

Πλην των «κόκκινων διαβόλων», στα νοκ-αουτ του Τσάμπιονς Λιγκ έχει αντιμετωπίσει και την Τσέλσι ο Ολυμπιακός, την περίοδο 2007/08. Έχοντας προκριθεί από τους ομίλους μετά από πολλά χρόνια (σε γκρουπ με Ρεάλ, Λάτσιο και Βέρντερ Βρέμης), οι τότε πρωταθλήτες Ελλάδα κληρώθηκαν με τους «μπλε». Μετά το 0-0 του Πειραιά, η Τσέλσι επικράτησε με 3-0 στο Λονδίνο, εν συνεχεία απέκλεισε και τις Φενέρ, Λίβερπουλ, χάνοντας όμως στον «εμφύλιο» της Μόσχας απ’ την Γιουνάιτεντ την περίοδο εκείνη…

Τις περισσότερες συναντήσεις πάντως με αγγλική ομάδα στο… «σεντόνι», ο Ολυμπιακός τις έχει με την Άρσεναλ. Από το 2009 έως και το 2015, «κανονιέρηδες» και «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν αντίπαλοι τέσσερις φορές στους ομίλους,με τις νίκες ανάμεσα τους να είναι μοιρασμένες (4-0-4). Σαφώς όμως μεγαλύτερη αξία εξ αυτών είχε η εκτός έδρας επικράτηση με σκορ 3-2 στο «Έμιρεϊτς», τον Σεπτέμβρη του 2015.

Εκείνη ήταν και η τελευταία αναμέτρηση της ομάδας του Πειραιά με αγγλική ομάδα, χωρίς πάντως να συνδέεται με μια μεγάλη πρόκριση, αφού το 0-3 του Φαλήρου αργότερα, με την… υπογραφή του Ολιβιέ Ζιρού, έστελνε την Άρσεναλ ως 2η στα νοκ-αουτ πίσω απ’ την Μπάγερν Μονάχου.

Χρήστος Γραβιάς