Αγγλία: Χώρα που ζορίζει πολύ την Ελλάδα

Οι επικείμενες μάχες της Μπέρνλι με τον Ολυμπιακό ξαναφέρνουν στο προσκήνιο την ελληνο-αγγλική κόντρα στα Κύπελλα Ευρώπης, με το Νησί ν’ αποδεικνύεται ζόρικο και αφιλόξενο στους εκπροσώπους του ελληνικού ποδοφαίρου. Μόλις τρεις εκτός έδρας νίκες μετρούν εκείνοι, σε μια ιστορία που αρχίζει από τη δεκαετία του ’60 και τα ραντεβού με τη Γουέστ Χαμ...  



Αγγλία: Χώρα που ζορίζει πολύ την Ελλάδα

Η Μπέρνλι συνεχίζει το φετινό, πρωτόγνωρο ευρωπαϊκό της ταξίδι, ξεπερνώντας και το εμπόδιο της Μπασακσεχίρ, το βράδυ της Πέμπτης έπειτα από την παράταση στον μεταξύ τους επαναληπτικό, για να βρεθεί πλέον στα πλέι-οφ του Γιουρόπα Λιγκ και ν’ απέχει 180 λεπτά από τη φάση των ομίλων της διοργάνωσης.

Ο Ολυμπιακός, δεν συνάντησε καμία δυσκολία στην προσπάθειά του να υπερκεράσει το εμπόδιο της Λουκέρνης στον τρίτο προκριματικό γύρο της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και κάπως έτσι έκλεισε το ραντεβού με τους «clarets».

Το σύνολο του Σον Ντάις, είναι το 5ο πιο έμπειρο τη δεδομένο χρονική στιγμή στην Πρέμιερ Λιγκ, βάσει του αθροίσματος των συμμετοχών των παικτών του κλαμπ στο κορυφαίο πρωτάθλημα, σε μια επίδοση που έλαβε μεγάλη βοήθεια από τους Χαρτ, Λένον, Γουόλτερς και Μπάρντσλεϊ.

Η Ελλάδα, παραδοσιακά, ταλαιπωρείται πολύ απέναντι στην Αγγλία στα Κύπελλα Ευρώπης. Οι κόντρες των συλλόγων από τις δύο χωρές ξεκινούν από τη δεκαετία του ’60, όταν τότε ο Ολυμπιακός είχε κοντραριστεί με τη Γουέστ Χαμ για το Κύπελλο Κυπελλούχων, με τα «σφυριά» να παίρνουν νίκη με σκορ 4-0 στο πρώτο μεταξύ τους ματς στα προημιτελικά, τον Νοέμβρη του ’65, ενώ ο επαναληπτικός ολοκληρώθηκε με το ισόπαλο 2-2.

Οι μοναδικές νίκες από ελληνικές ομάδες απέναντι σε αυτές του Νησιού σε βρετανικό έδαφος, έχουν έρθει σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, από την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και πιο πρόσφατα από τον Ολυμπιακό.

Η «Ένωση» είχε κάνει το «μπαμ» τη σεζόν 1976-1977, όταν και είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA. Τότε, στη φάση των «16», είχε πετάξει εκτός συνέχειας του θεσμού τη Ντέρμπι Κάουντι, συνθλίβοντας τα «κριάρια» με το 3-2 στη ρεβάνς του νικηφόρου 2-0 από τη Νέα Φιλαδέλφεια!

Στα προημιτελικά, επιτεύχθηκε και μια τεράστια ανατροπή κόντρα στην ΚΠΡ, έπειτα από ήττα με σκορ 3-0 στο Λονδίνο, για να έρθουν όλα τούμπα στο εντός έδρας ματς των «κιτρινόμαυρων» και με το ίδιο σκορ να στείλουν την κόντρα στα πέναλτι κι από εκεί να πάρουν το «εισιτήριο» με το 7-6 υπέρ τους!

Λίγα χρόνια νωρίτερα, βέβαια, είχε προηγηθεί και μια μεγάλη ισοπαλία του Παναθηναϊκού κόντρα στην Έβερτον, στην μεγάλη πορεία μέχρι και τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο «Γουέμπλεϊ».

Ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε τεράστιο αποτέλεσμα στο Λονδίνο, το 2011, με το 2-1 επί της Τότεναμ στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», για να βρεθεί στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Ο «δικέφαλος του βορρά» χτύπησε πολύ γρήγορα σ’ εκείνο το παιχνίδι με δυο γκολ στα πρώτα 15 λεπτά, έπαιζε με δέκα από το 37’ κι όμως δεν «λύγισε» για να καταγράψει ακόμα μια ελληνική νίκη στην Αγγλία.

Το τελευταίο καλό αποτέλεσμα ελληνικού εκπροσώπου όσον αφορά στην κόντρα των δύο χωρών, ήρθε πάλι στην αγγλική πρωτεύουσα και ήταν τον Σεπτέμβρη του 2015, με το 3-2 του Ολυμπιακού στο «Έμιρεϊτς» απέναντι στην Άρσεναλ για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Μάλιστα, ήταν η πρώτη νίκη των Πειραιωτών στην Αγγλία, στην ιστορία τους!

Μετά την Ισπανία, η Αγγλία είναι η χώρα που δυσκολεύει περισσότερο από κάθε άλλο τους Έλληνες στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, λίγες μέρες πριν από νέα κόντρα, των «ερυθρολεύκων» κόντρα στην ενθουσιώδη και σοβαρή Μπέρνλι του Σον Ντάις.

Αυτή θα είναι η 17η διαφορετική αγγλική ομάδα που θα βρεθεί στο δρόμο των Ελλήνων από την έναρξη των συναντήσεων των δύο χωρών στο κορυφαίο επίπεδο διασυλλογικών διοργανώσεων, μετά τις Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Νιούκαστλ, Μπλάκμπερν, Μίντλεσμπρο, Νότιγχαμ Φόρεστ, Ντέρμπι Κάουντι, ΚΠΡ, Έβερτον, Τσέλσι, Τότεναμ, Μπόλτον, Ίπσουϊτς και Γουέστ Χαμ. 

Κώστας Ζάλιαρης