Κυριαρχία και πάλι των μη Βρετανών προπονητών στα αγγλικά γήπεδα!

Η έναρξη της φετινής σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ βρήκε – για ακόμα μια φορά – λίγους Άγγλους προπονητές στο «τιμόνι» των συλλόγων της κορυφαίας κατηγορίας, με την πλειοψηφία εξ αυτών να προέρχονται από άλλες χώρες…



Κυριαρχία και πάλι των μη Βρετανών προπονητών στα αγγλικά γήπεδα!

Εδώ και αρκετά χρόνια, η Πρέμιερ Λιγκ έχει… ξεφύγει από τα στενά όρια της Αγγλίας (και των βρετανικών Νήσων γενικότερα), έχοντας μετατραπεί πλέον σε ένα εμπορικό/αθλητικό προϊόν με παγκόσμια εμβέλεια, που φτάνει σε κάθε γωνιά και χώρα του πλανήτη! Κάτι που αντικατοπτρίζεται φυσικά και στο ποσοστό των ξένων προπονητών που βρίσκονται και φέτος στην ανώτατη ποδοσφαιρική κατηγορία της χώρας!

Από τους 20 συνολικά προπονητές που έδωσαν το παρόν στην πρεμιέρα της φετινής Πρέμιερ Λιγκ, μόλις τέσσερις προέρχονται από την Αγγλία! Μιλάμε φυσικά για τους Έντι Χάου (Μπόρνμουθ), Σον Ντάις (Μπέρνλι), Ρόι Χότζον (Κρίσταλ Πάλας), ενώ πλέον επέστρεψε στην κορυφαία κατηγορία και ο Νιλ Γουόρνοκ, όντας στο «τιμόνι» της Κάρντιφ.

Αν επικεντρωθούμε πάντως γενικότερα στα βρετανικά νησιά, παρατηρούμε πως συμμετοχή στους πάγκους των αγγλικών ομάδων υπάρχει και από τις Ιρλανδία-Ουαλία, χάρη στους Κρις Χιούτον (Μπράιτον) και Μαρκ Χιούζ (Σαουθάμπτον) αντίστοιχα.

Πιο… αγαπημένοι τεχνικοί από άλλες χώρες της Ευρώπης βέβαια αποτελούν οι Ίβηρες, όπως αποδεικνύεται άλλωστε από την παρουσία τεσσάρων Ισπανών και τριών Πορτογάλων φέτος στο Νησί! Ο λόγος για τους Πεπ Γκουαρντιόλα (Μάντσεστερ Σίτι), Ράφα Μπενίτεθ (Νιουκάστλ), Ουνάι Έμερι (Άρσεναλ), Χάβι Γκράθια (Γουότφορντ), καθώς και για τους… γείτονες τους, Ζοσέ Μουρίνιο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Νούνο Εσπίριτο Σάντο (Γουλβς) και Μάρκο Σίλβα (Έβερτον).

Από εκεί και πέρα, ευρωπαϊκή εκπροσώπηση υπάρχει και από την Γαλλία (Κλοντ Πιέλ-Λέστερ), Γερμανία (Γιούργκεν Κλοπ-Λίβερπουλ) και Ιταλία (Μαουρίτσιο Σάρι-Τσέλσι).

Bγαίνοντας εκτός των ορίων της «Γηραιάς Ηπείρου», υπάρχουν και τρεις προπονητές που προέρχονται.... από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.Αυτοί είναι ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο της Τότεναμ, ο Ντέιβιντ Βάγκνερ από τις ΗΠΑ (ο οποίος ωστόσο έχει γερμανική καταγωγή), καθώς και ο Μανούελ Πελεγκρίνι, που ανέλαβε φέτος το καλοκαίρι τα ηνία της Γουέστ Χαμ. Ο Χιλιανός κόουτς μάλιστα είναι και ο μοναδικός μη ευρωπαίος που έχει κατακτήσει ποτέ το τρόπαιο του πρωταθλητή (με την Μάντσεστερ Σίτι, το 2014).

Τέλος, ο Σλάβισα Γιοκάνοβιτς γίνεται φέτος ο πρώτος Σέρβος προπονητής που καθοδηγεί ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, και θα επιχειρήσει να διατηρήσει την Φούλαμ μετά από χρόνια στην κορυφαία ποδοσφαιρική κατηγορία…

Χρήστος Γραβιάς