Ανελέητο ξόδεμα των εκατομμυρίων από την Έβερτον

Τα 50 εκατομμύρια που διέθεσε η Έβερτον για να πάρει τον Ριτσάρλισον από τη Γουότφορντ, προκάλεσαν αίσθηση και προστέθηκαν στα υπόλοιπα μεγάλα ποσά που έχουν διαθέσει τα «ζαχαρωτά» τα τελευταία χρόνια, σε ένα κρεσέντο... ανεξέλεγκτου ξοδέματος χρημάτων.  



Ανελέητο ξόδεμα των εκατομμυρίων από την Έβερτον

Ναι μεν οι ποδοσφαιριστές που αποκτούσε ο σύλλογος του Μέρσεϊσαϊντ ήταν ικανοί να κάνουν τη διαφορά, όμως, αν συγκεντρώσει κανείς το κόστος των μεταγραφικών κινήσεων της Έβερτον, θα μπορούσε να σκεφτεί πως θα ταίριαζαν πολύ περισσότερο σε μια ομάδα πρωταθλητισμού που θα μπορούσε άνετα να κάνει απόσβεση, παρά σε ένα κλαμπ του επιπέδου στο οποίο έχει βρεθεί εκείνη του Μάρκο Σίλβα τα τελευταία χρόνια.

Το βράδυ της Τρίτης, 24ης Ιουλίου του 2018, η Έβερτον ολοκλήρωσε την απόκτηση του Ριτσάρλισον από τη Γουότφορντ, καταβάλλοντας το ποσό των 50 εκατομμυρίων (μαζί με τα μπόνους που προβλέπει το deal που επιτεύχθηκε με τους «hornets»).

Πρόκειται για τα μισά χρήματα από αυτά με τα οποία η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέκτησε τον Πολ Πογκμπά, γράφοντας ιστορία εκείνη την περίοδο με το μεγάλο come-back του Γάλλου χαφ στο «Ολντ Τράφορντ», ενώ είναι περί τα 25 εκατ. λιγότερα από το κόστος της προσθήκης του Ρομέλου Λουκάκου στο ρόστερ των «κόκκινων διαβόλων».

Η γενικότερη αίσθηση στον βρετανικό Τύπο είναι πως κάποιος πρέπει να... βάλει φρένο στον τρόπο με τον οποίο «πετάει» τα εκατομμύρια η Έβερτον στη μεταγραφική αγορά τα τελευταία χρόνια, αφού τα ποσά είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που... ξεφεύγει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Η τιμή του Σίγκουρντσον έφτασε στα 44 εκατ.λίρες, του Μπολάσι στα 26 εκατ., του Μάικλ Κιν στα 25 εκατομμύρια, το ίδιο και του – τρομερού στο φετινό Μουντιάλ – Τζόρνταν Πίκφορντ, στα 24 εκατ. έφτασε το κόστος της μεταγραφής του Ντάβι Κλάασεν, οι Τοσούν, Γουόλκοτ και Σνάιντερλιν κόστισαν από 20 εκατ.έκαστος, ενώ και ο Άσλεϊ Γουίλιαμς έγινε «ζαχαρωτό» έναντι 12 εκατομμυρίων.

Όσον αφορά τον Ριτσάρλισον, τελευταία φορά πέτυχε γκολ με τη φανέλα της Γουότφορντ στις 19 Νοέμβρη του 2017, δηλαδή πριν από 249 ημέρες, ενώ, η πιο πρόσφατη ασίστ που του καταλογίστηκε ήταν στις 226 μέρες πριν από σήμερα, τη 12η Δεκεμβρίου του 2017.

Βέβαια, κοιτώντας τον πίνακα που παρατίθεται πιο κάτω, αντιλαμβάνεται κανείς πως σε αντίθεση με τους top performers της Έβερτον την περασμένη αγωνιστική περίοδο, οι αριθμοί του νέου μεταγραφικού αποκτήματος του κλαμπ έχουν τεράστια διαφορά από τα στατιστικά των Ρούνεϊ, Νιάσε και Γουόλκοτ.

Παρ’ όλα αυτά, σε 26 εμφανίσεις και 30,5 ώρες αγωνιστικής δράσης, 13 τελικές προσπάθειες στον αντίπαλο στόχο και όπως προαναφέρθηκε, το τελευταίο του γκολ ήταν σε ματς απέναντι στη Γουέστ Χαμ, στα τελειώματα του 2017...

Κώστας Ζάλιαρης