Οι ημιτελικοί της Αγγλίας και της Κροατίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο (vids)

Αγγλία και Κροατία διεκδικούν απόψε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το england365 ταξιδεύει στο παρελθόν και σας θυμίζει τις προηγούμενες παρουσίες των δύο ομάδων σε ημιτελικά Μουντιάλ.



Οι ημιτελικοί της Αγγλίας και της Κροατίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο (vids)

Για τα «τρία λιοντάρια» ο αποψινός θα είναι ο τρίτος ημιτελικός στην ιστορία τους.

Η πρώτη φορά που η Αγγλία βρέθηκε στην τετράδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν πριν 52 χρόνια!

Στο Μουντιάλ που διοργάνωσε η ίδια το 1966, αντιμετώπισε στο «Γουέμπλεϊ» την Πορτογαλία και πήρε τη νίκη με σκορ 2-1. Λίγες ημέρες μετά στο ίδιο γήπεδο επικράτησε 4-2 στην παράταση της Δυτικής Γερμανίας και ο Μπόμπι Μουρ σήκωσε πρώτος το βαρύτιμο τρόπαιο, στην σπουδαιότερη στιγμή του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Στον ημιτελικό του 1966 μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Μπόμπι Τσάρλτον, ο οποίος πέτυχε και τα δύο γκολ (30’, 80) των γηπεδούχων, με τον Εουσέμπιο (πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 9 τέρματα) να διαμορφώνει στο 82ο λεπτό από το σημείο του πέναλτι το τελικό 2-1.

H δεύτερη και τελευταία (μέχρι απόψε) παρουσία της Αγγλίας σε ημιτελικό Μουντιάλ ήταν το 1990. 24 χρόνια μετά την κατάκτηση της κορυφής, τα «τρία λιοντάρια» έφτασαν ξανά κοντά στην πηγή, αλλά αυτή τη φορά δεν ήπιαν νερό.

Στο Τορίνο αντιμετώπισαν τη Δυτική Γερμανία. Τα γκολ των Μπρέμε (60’) και Λίνεκερ (80’) οδήγησαν το ματς στην παράταση, το 1-1 δεν άλλαξε στο έξτρα ημίωρο και τελικά οι δύο ομάδες έλυσαν τις διαφορές τους στα πέναλτι.

Πιρς και Γουόντλ δεν κατάφεραν να βρουν στόχο και η «κατάρα» των πέναλτι μόλις είχε ξεκινήσει για τους Άγγλους που περιορίστηκαν τελικά στην 4η θέση μετά την ήττα τους στον μικρό τελικό από τους διοργανωτές Ιταλούς.

Παρουσία σε ημιτελικό της κορυφαίας ποδοσφαιρικής γιορτής έχει καταγράψει και η Κροατία. Το έκανε μάλιστα στην πρώτη της παρουσία ως έθνος σε τελική φάση Μουντιάλ, το 1998.

Με μπροστάρη τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης, Νταβόρ Σούκερ (6 γκολ), οι Κροάτες έφτασαν έως τους τέσσερις, όμως εκεί έπεσαν επάνω στους μετέπειτα παγκόσμιους πρωταθλητές Γάλλους και τον Λιλιάν Τουράμ!

Ο δεξιός μπακ των γηπεδούχων πέτυχε και τα δύο γκολ (47', 69') στον ημιτελικό του «Stade de France», έκανε την ολική ανατροπή (το 1-0 ο Σούκερ στο 46') και έστειλε την ομάδα του στον τελικό, όπου με την τριάρα επί της Βραζιλίας σήκωσε την κούπα.

Η Κροατία επικράτησε 2-1 της Ολλανδίας στον μικρό τελικό και τερμάτισε στην τιμητική 3η θέση.