Ευρωπαϊκή κυριαρχία ξανά σε προημιτελικά Μουντιάλ

Τη... «μερίδα του λέοντος» στην προημιτελική φάση του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου απολαμβάνει η Ευρώπη, αφού από τις οκτώ ομάδες που συνεχίζουν οι έξι είναι δικές της!



Ευρωπαϊκή κυριαρχία ξανά σε προημιτελικά Μουντιάλ

Το Μουντιάλ της Ρωσίας οδεύει προς την τελική του ευθεία, από τις 32 συνολικά ομάδες έχουν επιβιώσει πια μόνοι οκτώ, και από τις οποίες, μόνο η Ουρουγουάη και η Βραζιλία δεν προέρχονται από την ευρωπαϊκή ήπειρο!

Μαζί με τις δυο λατινοαμερικάνικες παραδοσιακές δυνάμεις, συνωστίζονται και οι Γαλλία, Βέλγιο, Ρωσία, Κροατία, Σουηδία και Αγγλία!

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η πορεία του Μουντιάλ στη Ρωσία, η διοργάνωση του 2018 θυμίζει αρκετά αυτήν του 2006, όταν και πάλι έξι εκ των οκτώ των προημιτελικών προέρχονταν από την Ευρώπη (Γερμανία, Ιταλία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Αγγλία, Γαλλία εν προκειμένω, με μοναδικές εξαιρέσεις τις Βραζιλία-Αργεντινή).

Αν μάλιστα Γαλλία και Βέλγιο καταφέρουν και αποκλείσουν τις Ουρουγουάη και Βραζιλία αντίστοιχα, θα προκύψει, όπως και στη Γερμανία δώδεκα χρόνια πριν, αμιγώς ευρωπαϊκή ημιτελική τετράδα!

Στις δυο τελευταίες διοργανώσεις πάντως, το ευρωπαϊκό... κατεστημένο «έσπαγε» η Ουρουγουάη, το 2010 (ανάμεσα σε Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία), και το 2014 η Βραζιλία και η Αργεντινή (μαζί με τις Ολλανδία, Γερμανία στα ημιτελικά).

Xρήστος Γραβιάς