Αυτή η Αγγλία, πατάει και τις κατάρες!

Προηγήθηκε δικαιότατα, έπαιξε με τη φωτιά, ισοφαρίστηκε, φοβήθηκε για αναβίωση κακών αναμνήσεων του παρελθόντος, αλλά τα κατάφερε! Η Αγγλία πέρασε στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πανηγυρίζοντας πρόκριση έπειτα από διαδικασία πέναλτι σε μεγάλη διοργάνωση για πρώτη φορά από το 1996 και πρώτη στην ιστορία της παρουσίας της στο Μουντιάλ! Απέναντι στην Κολομβία (1-1 κ.α. και παράταση) το 4-3 από την άσπρη βούλα έστειλε τα «τρία λιοντάρια» στα προημιτελικά με αντίπαλο τη Σουηδία (7/7)!



Αυτή η Αγγλία, πατάει και τις κατάρες!

Με τον Χάμες Ροντρίγκες να βγαίνει νοκ-άουτ λόγω τραυματισμού και τον Ραδαμέλ Φαλκάο σε πολύ ρηχά νερά, η εθνική ομάδα της Αγγλίας εντυπωσίασε με τον τρόπο που αντιμετώπισε το παιχνίδι κόντρα στους Κολομβιανούς. Με πολύ σίγουρα πατήματα στον αγωνιστικό χώρο του Spartak Stadium, με πολλά τρεξίματα, πολύ σωστές καλύψεις στα μετόπισθεν, σωστές τοποθετήσεις και περιορίζοντας τους «cafeteros» σε μόλις μια επαφή με τη μπάλα στην περιοχή του Πίκφορντ στα πρώτα 20 λεπτά, τα «τρία λιοντάρια» επιδείκνυαν απόλυτη ετοιμότητα για την περίσταση. Στο 16' ο Χάρι Κέιν πήρε μια δύσκολη κεφαλιά με τη μπάλα να παίρνει ύψος και να καταλήγει άουτ, ενώ στο 41' ο Τρίπιερ απείλησε με εκτέλεση φάουλ την εστία του Οσπίνα. Η Κολομβία παρέμεινε ακίνδυνη από τη στιγμή που τα μετόπισθεν των Άγγλων λειτουργούσαν άψογα και με ψυχραιμία ακόμα και σε στιγμές πίεσης ψηλά από τους Κουαδράδο, Κιντέρο και Φαλκάο. Οι Κολομβιανοί γλίτωσαν το αριθμητικό μειονέκτημα όταν στα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους ο Μπάριος χτύπησε με το κεφάλι τον Χέντερσον όταν οι δυο τους προσπαθούσαν να πάρουν θέση στο τείχος για εκτέλεση φάουλ υπέρ των Άγγλων, με τον ρέφερι να δείχνει κίτρινη κάρτα και να διατηρείται το 11 εναντίον 11.

Η Αγγλία, σίγουρα ήθελε και δεν πήρε πολλά πράγματα από τους Ντέλε Άλι και Ραχίμ Στέρλινγκ στο ματς, με τους δυο τους να έχουν μεν τη διάθεση να βοηθήσουν, αλλά να μην έχουν ουσία οι κινήσεις τους στο χορτάρι. Τα «τρία λιοντάρια» κυκλοφόρησαν τη μπάλα αρκετά κοντά στα καρέ του Οσπίνα και ο Χάρι Κέιν γι' ακόμα μια φορά δέχθηκε λαβή... ελληνορωμαϊκής πάλης στην περιοχή σε εκτέλεση κόρνερ, για να κερδίσει το πέναλτι από τον Κάρλος Σάντσες και να εκτελέσει εύστοχα στο 57' για να γράψει το 1-0! Με αυτό το γκολ, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος που στέλνει τη μπάλα στο πλεκτό σε έξι διαδοχικά ματς μετά από 79 χρόνια!

Οι παίκτες του Πέκερμαν ήταν έξαλλοι με κάθε απόφαση του διαιτητή, ο οποίος άρχισε πλέον να βγάζει κάρτες με ευκολία προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο, τη στιγμή που η Αγγλία έπρεπε να παραμείνει ήρεμη και να συνεχίσει να παίζει κόντρα στον εκνευρισμό των αντιπάλων της. Η Κολομβία πήρε αρκετά μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, άφησε χώρους πίσω, όμως έχασε και τρομερή ευκαιρία με τον Κουαδράδο στο 81' με σουτ από πλάγια θέση, έπειτα από μεγάλο λάθος του Γουόκερ που λίγο έλειψε να κάνει και πάλι... γκάφα, όπως στην πρεμιέρα με την Τυνησία. Παρ' όλα αυτά, επειδή μάλλον τα.. ξόρκια δεν έχουν λυθεί ακόμα, ήρθε η ισοφάριση στο 90' + 3'. Μετά από εκπληκτική επέμβαση του Πίκφορντ σε σουτ του Ουρίμπε, ο Μίνα με δυνατή κεφαλιά από εκτέλεση κόρνερ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα με τον Τρίπιερ να μην καταφέρνει να διώξει και να γίνεται το 1-1.

Ήταν λογικό στην παράταση που οδηγήθηκε το ματς, οι Νοτιοαμερικανοί να έχουν την ψυχολογία με το μέρος τους και να κυνηγούν με περίσσια αυτοπεποίθηση ένα δεύτερο γκολ για να τα φέρουν όλα τούμπα και να πανηγυρίσουν την πρόκριση. Σοκαρισμένη από τον τρόπο και το χρονικό σημείο που δέχθηκε την ισοφάριση, η Αγγλία δεν μπήκε στο κλίμα, του εξτρά χρόνου της αναμέτρησης στο Spartak Stadium, ενώ η τελευταία ευκαιρία για γκολ που είχε κάνει ήταν στο 63' με μια κεφαλιά του Ντέλε Άλι! Η επιβλητική εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου του αγώνα είχε δώσει τη θέση της μια μετριότατη εικόνα δίχως νεύρο και με την αίσθηση της κατωτερότητας. Στο δεύτερο 15λεπτο της παράτασης τα «τρία λιοντάρια» έδειξαν ελαφρώς πιο δραστήρια, ο Ρόους έχασε τρομερή ευκαιρία στο 113' με πλασέ από πλάγια θέση που πέρασε παράλληλα με την τελική γραμμή της εστίας, λίγο αργότερα ο Ντάιερ αστόχησε ολομόναχος με κεφαλιά και η ισορροπία της κατάστασης έστειλε το παιχνίδι στα πέναλτι...

Εκεί, ο Χέντερσον είδε τον Οσπίνα να του λέει «όχι» στην τρίτη εκτέλεση για τους Άγγλους, όμως στα... καπάκια, ο Μούριελ έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι και ο Πίκφορντ απέκρουσε την εκτέλεση του Μπάκα, για να έρθει ο Ντάιερ και με γκολ να στείλει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του στους «8» για πρώτη φορά μετά τη διοργάνωση του 2006!

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Κολομβία: Οσπίνα, Αρίας (116' Κρ.Ζαπάτα), Μίνα, Ντ.Σάντσες, Μοχίκα, Κ.Σάντσες (79' Ουρίμπε), Μπάριος, Λέρμα (62' Μπάκα), Κιντέρο (88' Μουριέλ), Κουαδράδο, Φαλκάο

Αγγλία: Πίκφορντ, Γουόκερ (113' Ράσφορντ), Στόουνς, Μαγκουάιρ, Χέντερσον, Τρίπιερ, Λίνγκαρντ, Άλι (81' Ντάιερ), Γιάνγκ (102' Ρόους), Στέρλινγκ (88' Βάρντι), Κέιν

Κώστας Ζάλιαρης