Ένας 17χρονος «πολίτης» στα χνάρια του Ντε Μπρόινε

«Οι πρωταθλητές δεν γίνονται στα γυμναστήρια αλλά από κάτι που έχουν βαθιά μέσα τους. Μια επιθυμία, ένα όνειρο, ένα όραμα». Μια ιστορική ρήση του Μοχάμεντ Άλι που φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα με την ζωή του ταλαντούχου νεαρού Τέιλορ Ρίτσαρντς. Ο 17χρονος μέσος της Μάνστεστερ Σίτι καλείται να ξεπεράσει τον δυσάρεστο τραυματισμό του στο γόνατο που τον κράτησε εκτός αγωνιστικής δράσης για επτά μήνες, καθώς με τις εμφανίσεις του αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα επόμενα αστέρια που θα λάμψουν στο Έτιχαντ.  



Ένας 17χρονος «πολίτης» στα χνάρια του Ντε Μπρόινε

Όταν ο μικρός Τέιλορ στην ηλικία των εννέα ετών, παιδί ακόμα των ακαδημιών της Φούλαμ κρεμούσε στον τοίχο πάνω από το κρεβάτι του αποκόμματα εφημερίδων για τα προπονητικά προγράμματα της Σίτι, σίγουρα δεν θα μπορούσε να διανοηθεί πως μερικά έτη αργότερα στα δεκαέξι του χρόνια θα καλούνταν από τον Πεπ Γκουαρδιόλα για να προπονηθεί με την πρώτη ομάδα. Την περασμένη σεζόν, επτά χρόνια αργότερα θα βρεθεί μάλιστα να περπατά στους χώρους του «Etihad Campus» με τις ιδιαίτερες ικανότητες του να εντυπωσιάζουν έναν από τους μεγαλύτερους προπονητές της σύγχρονης εποχής.

Ο Ρίτσαρτνς σήμερα συνιστά έναν 17χρονο επιτιθέμενο μέσο που χαρακτηρίζεται από γρήγορη σκέψη, αντίληψη στην εκτέλεση και άψογη τεχνική κατάρτιση. Εκείνα τα στοιχεία που ο Πεπ αναζητά από μια ομάδα που κυκλοφορεί ταχύτατα την μπάλα με διαρκή ένταση και πίεση στο παιχνίδι. Η ικανότητα του νεαρού Τέιλορ μάλιστα ήταν εμφανής καθώς ξεχώριζε από νωρίς από τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, η ανάπτυξη της οποίας ωστόσο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση του ίδιου του Γκουαρδιόλα στο ποδοσφαιρικό «σχολείο» της Σίτι.

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα διαπιστώσει κανείς πως το πρόσωπο του νεαρού άσου περιγράφεται συχνά ως διαδόχου του Νειμάρ, με τον ατζέντη του βέβαια να έχει διαφορετική άποψη. « Δεν έχει καμία σχέση με τον Νειμάρ άλλωστε είναι διπλάσιος από εκείνον. Γνωρίζω ότι σκοράρει πολλά γκολ και έχει αρκετές δεξιότητες αλλά ο τρόπος που περνά την μπάλα είναι αυτό που μπορεί να τον κάνει να ξεχωρίσει. Είναι σαν έναν Ντε Μπρόινε με την σωματοδομή «Πογκμπά» θα δηλώσει ο Mathias Moriba.

Έχοντας διακριθεί ως κορυφαίος σκόρερ στο πρωτάθλημα κάτω των 23 ο Ρίτσαρντς βρέθηκε να προπονείται δίπλα σε κορυφαίους αστέρες των «πολιτών» όπως ο Κέβιν Ντε Μπρόινε, ο Νταβίντ Σίλβα και ο Σέρχιο Αγουέρο. Ο νεαρός όπως ήταν φυσικό υπήρξε έτσι το επόμενο όνομα στην λίστα μεταφοράς στην πρώτη ομάδα, όμως τον περασμένο Δεκέμβριο η ατυχία ενός τραυματισμού στον χόνδρο του γονάτου τον απέκλεισε από το υπόλοιπο της σεζόν. Το πείσμα, η επιμονή και η αγωνιστικότητα που τον χαρακτηρίζουν όμως δεν τον άφησαν να το βάλει κάτω. Πλέον το μόνο που αναμένει είναι να εισαχθεί στην πρώτη ομάδα κάνοντας το πλήρες ντεμπούτο του τις επόμενες εβδομάδες, βλέποντας για πρώτη φορά το παιδικό του όνειρο να παίρνει πραγματική σάρκα και οστά.

Κωνσταντίνα Θεοδώρου