Η «κατάρα» των Ισπανών στο Μουντιάλ συνεχίζεται

Για δεύτερο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, η Ισπανία δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και αποκλείστηκε σχετικά νωρίς από την διοργάνωση.



Η «κατάρα» των Ισπανών στο Μουντιάλ συνεχίζεται

Η προβληματική εικόνα της ομάδας του Φερνάντο Ιέρο συνεχίστηκε και στον αγώνα με την Ρωσία, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί στην διαδικασία των πέναλτι από τους οικοδεσπότες. Παράλληλα οι «Φούριας Ρόχας», έδωσαν συνέχεια στην αρνητική παράδοση που τους θέλει να μην μπορούν να κερδίσουν την εθνική ομάδα της χώρας που διοργανώνει το εκάστοτε Μουντιάλ.

Αναλυτικά οι αποτυχίες της Ισπανίας απέναντι σε διοργανώτριες χώρες.

1934: Η αρχή για τους Ισπανούς έγινε στα γήπεδα της Ιταλίας. Στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης ξεπέρασαν το εμπόδιο της Βραζιλίας, επικρατώντας στο μεταξύ τους αγώνα με 3-1. Τέσσερις μέρες μετά αντιμετώπισαν την οικοδέσπινα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ιταλία για την φάση των 8 και παρότι κατάφεραν  να προηγηθούν, εν τέλει ισοφαρίστηκαν και ηττήθηκαν στην παράταση.

1950: Η συνέχεια δόθηκε 16 χρόνια μετά στην Ουρουγουάη. Οι «Φούριας Ρόχας» προκρίθηκαν ως πρώτοι από την αρχική φάση των ομίλων, στο τελικό γκρουπ των τεσσάρων καλύτερων ομάδων όμως, τερμάτισαν στην 4η θέση, με τον μοναδικό βαθμό που κέρδισαν, να είναι αυτός απέναντι στην Ουρουγουάη με την οποία ήρθαν ισόπαλοι με 2-2.

2002: Το «κακό» τρίτωσε στα γήπεδα της Νοτίου Κορέας και Ιαπωνίας. Εκεί όπου η Ισπανία προκρίθηκε από τον 5ο όμιλο ως πρώτη με τρεις νίκες, για να ακολουθήσει η πρόκριση επί της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας στα πέναλτι με 3-2 (1-1 κανονική διάρκεια). Στα προημιτελικά της διοργάνωσης τέθηκαν αντιμέτωποι με την Νότια Κορέα, με τις δύο ομάδες να έρχονται ισόπαλες με 0-0. Μετά από μία εξίσου «στείρα» παράταση, έλυσαν τις διαφορές τους με την διαδικασία των πέναλτι, με τους οικοδεσπότες να επικρατούν με 5-3 και να προκρίνονται στα ημιτελικά.

Μάνος Τσιριμονάκης