H «γεωγραφία» της φάσης των «16» στη Ρωσία

Με την φάση των ομίλων να αποτελεί πια παρελθόν, γνωρίζουμε και τους 16 «επιζήσαντες» που θα λάβουν θέσεις μάχης για τα νοκ-αουτ ματς του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία που ξεκινά σήμερα. Πόσο όμως έχει αλλάξει το τοπίο της δεύτερης φάσης φέτος, σε σχέση με το 2014 στη Βραζιλία;



H «γεωγραφία» της φάσης των «16» στη Ρωσία

Είναι λογικό φυσικά το παζλ της φάσης των «16» να διαφοροποιείται αισθητά από διοργάνωση σε διοργάνωση κάθε τέσσερα χρόνια, αφού ανέκαθεν εκπλήξεις γίνονται, μεγάλα ονόματα ενίοτε την... «πατάνε» ήδη από την πρώτη φάση του τουρνουά, ενώ μερικές φορές και η κλήρωση μπορεί να τα φέρει έτσι ώστε αρκετές παραδοσιακές δυνάμεις του Μουντιάλ να «στριμώχνονται» σε κάποιον όμιλο, οπότε δεδομένα δεν μπορούν να περάσουν όλοι...

Έτσι λοιπόν και η διοργάνωση της Ρωσίας δεν αποτελεί εξαίρεση, με μόλις οκτώ ομάδες από αυτές που βρέθηκαν στα νοκ-αουτ του 2014, να δίνουν το παρόν στον δεύτερο γύρο και το 2018!

Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως στην τρέχουσα διοργάνωση, κυριαρχεί ξανά η Ευρώπη, καθώς οι 10 από τις 16 ομάδες που έχουν απομείνει στην διοργάνωση προέρχονται από την ζώνη της (το 2014, αντίστοιχα, είχε μόλις έξι). Την τιμή των Ασιατών σώζει για το 2018 η Ιαπωνία, όταν τέσσερα χρόνια πριν καμία άλλη ομάδα της ηπείρου της δεν κατάφερε να προκριθεί μετά την φάση των ομίλων, ενώ η Αφρική για πρώτη φορά μετά το 1982 δεν θα δει ομάδα της να παλεύει στα νοκ-αουτ!

Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν τις δικές τους, μεγαλύτερες σταθερές: Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Ουρουγουάη συνεχίζουν με... φόρα από την προηγούμενη διοργάνωση, στα νοκ-αουτ της οποίας ωστόσο υπήρχε και η – απούσα φέτος – Χιλή. Κόστα Ρίκα και ΗΠΑ επίσης δεν συμμετέχουν φέτος, με το Μεξικό να είναι η μοναδική χώρα από την Βόρεια Αμερική που συνεχίζει και μετά από την φάση των ομίλων.

Μεγάλες διαφοροποιήσεις πάντως παρουσιάζονται από τους Ευρωπαίους συμμετέχοντες του Μουντιάλ. Συγκεκριμένα, Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία, Κροατία, Δανία, Σουηδία, Ρωσία δεν βρίσκονταν ανάμεσα στους «16» της Βραζιλία πριν από μια τετραετία, με τις τρεις τελευταίες να μην δίνουν καν το παρόν τότε στη διοργάνωση! Απ' την άλλη, Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία και Ελλάδα απουσιάζουν φέτος από τις άτυπα καλύτερες 16 ομάδες του πλανήτη, με τη Γαλλία, την Ελβετία και το Βέλγιο, να είναι οι μόνες ευρωπαϊκές που συνεχίζουν και μετά τους ομίλους, τόσο το 2014 όσο και φέτος...

Ο αποκλεισμός της Σενεγάλης, της μοναδικής αφρικανικής ομάδας με σοβαρές πιθανότητες πρόκρισης, άφησε την Αφρική χωρίς εκπρόσωπο στα παιχνίδια των νοκ-αουτ μετά από 36 χρόνια (και το Μουντιάλ του 1982 στην Ισπανία). Τέσσερα χρόνια πριν, τα είχαν καταφέρει οι Νιγηριανοί και οι Αλγερινοί, που αποκλείστηκαν όμως από Γαλλία και Γερμανία αντίστοιχα.

Τέλος, η Ιαπωνία επιστρέφει μετά από το 2010 στους «16» (τότε στα νοκ-αουτ βρέθηκαν και οι «σαμουράι» αλλά και η Νότια Κορέα), ενώ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας καμία ασιατική ομάδα δεν ξεπέρασε τον σκόπελο των ομίλων.

Χρήστος Γραβιάς