Χάρι Κέιν: Όλο το Νησί ένα βότσαλο στα πόδια του!

Μπορεί απέναντι στο Βέλγιο να μην αγωνίστηκε, σαφώς για να προφυλαχθεί όπως άλλωστε και το «αντίπαλο δέος» Ρομέλου Λουκάκου, όμως παραμένει ο απόλυτος πρωταγωνιστής της πορείας των Άγγλων στη διοργάνωση. Χρειάστηκαν 153 λεπτά στον Χάρι Κέιν να αναδειχθεί ως ο απόλυτος πρωταγωνιστής και ηγέτης της εθνικής Αγγλίας σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο δικαιώνοντας την επιλογή του Γκάρεθ Σάουθγκέιτ να τον χρίσει αρχηγό μόλις στα 24 του χρόνια. Το england365 κάνει ένα μικρό απολογισμό για όσα πέτυχε ο φορ της Τότεναμ μέχρι και τη φετινή σεζόν.



Χάρι Κέιν: Όλο το Νησί ένα βότσαλο στα πόδια του!

Ο Κέιν έχει σκοράρει μέχρι στιγμής 5 τέρματα απέναντι σε Τυνησία (2) και Παναμά (3) στις δύο «παρθενικές» του εμφανίσεις σε Μουντιάλ, οδηγώντας τα «τρία λιοντάρια» σε 2 σερί νίκες και σπάζοντας μια σειρά από ρεκόρ στη διαδικασία. Ο νέος «βασιλιάς» πλέον κάνει χαρούμενους όλους τους Άγγλους φιλάθλους και όχι μόνο αυτούς της Τότεναμ, που είχε «κακομάθει» με τις επιδόσεις του τα τελευταία 3 χρόνια, οδηγώντας τα σπιρούνια στις πιο επιτυχημένες τους χρονιές.

Μεγαλωμένος σε απόσταση 15 λεπτών από το «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» και με όλη την οικογένεια «βαμμένη» Τότεναμ ήταν φυσιολογικό για τον μικρό Χάρι να κολλήσει από νωρίς το μικρόβιο των «σπιρουνιών». Μέλος των ακαδημιών της Τότεναμ από την ηλικία των 11 χρονών (2004), προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα το 2009 και έγινε διεθνής το 2010 με την εθνική Αγγλίας K-17. Τον Αύγουστο του 2011 φόρεσε τη φανέλα της Τότεναμ στη νίκη απέναντι στη Χαρτς με 5-0 για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ ενώ έπαιξε και σε όλα τα ματς των ομίλων εκείνης της σεζόν. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ξεκίνησε μια διετία δανεισμών σε Λείτον Όριεντ, Μίλγουολ, Νόριτς και Λέστερ αφήνοντας καλές εντυπώσεις, τίποτα όμως δεν προμήνυε την καταιγιστική συνέχεια.

Τη σεζόν 2013/2014 ο Κέιν σκοράρει το πρώτο του τέρμα με τη φανέλα των «σπιρουνιών» απέναντι στη Χαλ για το Λιγκ Καπ και τον Απρίλιο του 2014 θα σκοράρει στα 3 πρώτα του σερί παιχνίδια ως βασικός στο πρωτάθλημα απέναντι σε Σάντερλαντ, ΓουεστΜπρομ και Φούλαμ. Θα ολοκληρώσει τη σεζόν με 6 παιχνίδια και 3 τέρματα στο πρωτάθλημα, τη στιγμή που καθιερώνεται στην ενδεκάδα και ο νεοφερμένος Κρίστιαν Έρικσεν.

Την επόμενη σεζόν ο Κέιν θα εδραιωθεί ως βασικός και ως ένας εκ των καλύτερων επιθετικών στην Αγγλία πραγματοποιώντας ονειρεμένη σεζόν κερδίζοντας την απόλυτη εκτίμηση και εμπιστοσύνη του νέου προπονητή Μαουρίσιο Ποτσετίνο. Αρχικά θα πετύχει το πρώτο του χατ-τρικ απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης στη νίκη με 5-1 για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ ενώ θα αναδειχθεί παίχτης του μήνα στο πρωτάθλημα για δύο συνεχόμενους μήνες (Ιανουάριο/Φεβρουάριο 2015). Στις 2 Φεβρουαρίου υπογράφει συμβόλαιο ανανέωσης με την ομάδα για 5 ακόμα χρόνια και στις 19 Μαρτίου πραγματοποιεί το ντεμπούτο του με την εθνική Αγγλίας αντικαθιστώντας τον Γουέιν Ρούνεϊ απέναντι στη Λιθουανία στο «Γουέμπλεϊ» για τα προκριματικά του Euro, και σκοράρει λίγα λεπτά αργότερα. Στις 5 Απριλίου φοράει για πρώτη φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην ισοπαλία με 0-0 με την Μπέρνλι στο «Τερφ Μούρ» σε ηλικία 21 ετών και 8 μηνών. Τελειώνει τη σεζόν με 21 γκολ σε 34 αγώνες πρωταθλήματος (οι 28 ως βασικός) , ισοφαρίζοντας το ρεκόρ συλλόγου των Γιούργκεν Κλίνσμαν, Γκάρεθ Μπέιλ και του παιδικού του ήρωα Τέντι Σέρινγχαμ για τα περισσότερα γκολ σε μια χρονιά στο πρωτάθλημα, ενώ συνολικά σημειώνει 31 γκολ σε 51 αγώνες πρωταθλήματος, Γιουρόπα Λιγκ και κυπέλλων Αγγλίας. Για τις επιδόσεις του ανταμείβεται με το βραβείο καλύτερου νεαρού παίκτη από την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών και συμπεριλαμβάνεται στην καλύτερη 11άδα, με τον ίδιο να δηλώνει στο τέλος της σεζόν πως «μέσα σε μία σεζόν κατάφερα περισσότερα από όσα ήλπιζα να πετύχω στην καριέρα μου».

Από κει και πέρα ο «τυφώνας» δε θα σταματήσει να σκοράρει κατακτώντας 2 «χρυσά παπούτσια» στην Αγγλία (2016-25 τέρματα, 2017-29 τέρματα) και οδηγώντας μαζί με τους Έρικσεν και Άλι τα σπιρούνια σε τρεις συνεχόμενες εξόδους στο Τσάμπιονς Λιγκ. Επίσης αναδεικνύεται παίκτης της χρονιάς στην Αγγλία το 2017 ενώ φέτος σκόραρε 30 γκολ (έχασε την πρωτιά από τον εκπληκτικό Σαλάχ) σε 37 αγώνες στο πρωτάθλημα και άλλα 7 σε ισάριθμους αγώνες στο Τσάμπιονς Λιγκ στην εξαιρετική πορεία της ομάδας που κέρδισε την πρωτιά σε όμιλο με Ρεάλ Μαδρίτης, Ντόρτμουντ και ΑΠΟΕΛ αλλά αποκλείστηκε στους «16» από τη Γιουβέντους.

Έχει περάσει από όλα τα κλιμάκια της εθνικής έχοντας 34 συμμετοχές και 17 τέρματα με τις Κ-17, Κ-19, Κ-20, Κ-21 και στην εθνική αντρών βρίσκεται τα τελευταία 3 χρόνια. Ήταν παρών στο Euro της Γαλλίας που όμως παρασύρθηκε από τη γενικότερη μετριότητα της ομάδας του Χόζον και δεν κατάφερε τίποτα σε 3 συμμετοχές, αλλά στα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας ήταν πρώτος σκόρερ των λιονταριών με 5 τέρματα. Συνολικά με τους άντρες μετράει 26 συμμετοχές και 18 τέρματα, 5 εκ των οποίων τις τελευταίες μέρες στα γήπεδα της Ρωσίας.

Ολόκληρο το Νησί βασίζει τις ελπίδες της στον υψηλόσωμο φορ ο οποίος δείχνει να ανταποκρίνεται στο βάρος της ευθύνης και μάλιστα με το παραπάνω αν κρίνουμε από τα μέχρι στιγμής δείγματα. Το πραγματικό τεστ πάντως έρχεται στη φάση των 16 απέναντι στην Κολομβία όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για όλη την ομάδα της Αγγλίας που καλείται να φανεί ανώτερη των προηγούμενων γενιών και να αποτινάξει την «κατάρα» των νοκ-άουτ όπου δεν έχει κερδίσει από το 2006 όταν λύγισε το Εκουαδόρ.

Το θετικό για τους Άγγλους πάντως είναι ότι ο Σάουθγκειτ έχει δημιουργήσει μια άκρως ταλαντούχα και γρήγορη επιθετική γραμμή που χτίστηκε γύρω από τον Κέιν ο οποίος παίζει πλέον τον ρόλο που ξέρει να παίζει καλύτερα, αυτόν του εκτελεστή, αλλά και το ότι (όπως φάνηκε και απέναντι στο Βέλγιο παρά την ήττα) ίσως η Αγγλία να έχει βρει και τον επόμενο της τερματοφύλακα στο πρόσωπο του Τζόρνταν Πικφορντ.

Μάριος Γεωργιάδης