Βέλγιο… made in Premier League

Η πλέον… βρετανική ομάδα του φετινού Μουντιάλ – μετά την Αγγλία προφανώς – είναι αδιαμφισβήτητα το Βέλγιο, καθώς 12 από τους 23 παίκτες του που έχουν ταξιδέψει στα γήπεδα της Ρωσίας, αγωνίζονται σε συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ!



Βέλγιο… made in Premier League

Μπορεί να αποτελεί μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα με πληθυσμό μόλις δέκα εκατομμυρίων (στα πρότυπα της Ελλάδας), ωστόσο το Βέλγιο μπορεί να περηφανεύεται πως, ποδοσφαιρικά, έχει αναπτυχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, για να φτάνει να θεωρείται ως ένα από τα φαβορί για το τρόπαιο του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Οι συνεχόμενες αποτυχίες του παρελθόντος, έδωσαν σταδιακά τη θέση τους στις συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις (προημιτελικά στο Μουντιάλ του 2014 και στο Euro 2016) χάρη στην «χρυσή φουρνιά» των παικτών που πλέον διαθέτει. Όχι τυχαία, αρκετοί εξ αυτών αγωνίζονται στο κορυφαίο κατά πολλούς πρωτάθλημα του πλανήτη, την Πρέμιερ Λιγκ, και έχουν κομβικές θέσεις σε συλλόγους που πρωταγωνιστούν σε Αγγλία και Ευρώπη... 

Κάθε καλή ομάδα πρέπει να ξεκινάει από τον «άσο» της και το Βέλγιο δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, με τον Τιμπό Κουρτουά της Τσέλσι να βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια των «κόκκινων διαβόλων» και τον Σιμόν Μινιολέ της Λίβερπουλ να τον ακολουθεί.

Στην άμυνα, το δίδυμο της Τότεναμ (Γιαν Βερτόνχεν – Τόμπι Αλντερβάιρελντ) ξεχωρίζει, ενώ παρά τους τραυματισμούς του, ο Βενσάν Κομπανί της πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Σίτι αποτελεί παραδοσιακή σταθερά στα μετόπισθεν.

Τα πραγματικά «βαριά» όπλα πάντως των Βέλγων βρίσκονται στην μεσοεπιθετική του γραμμή, εκεί όπου υπάρχει… συνωστισμός σε ποιότητα και ταλέντο: Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι), Εντέν Αζάρ (Τσέλσι), Μούσα Ντεμπελέ (Τότεναμ) και Μαρουάν Φελαϊνί (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) αποτελούν βασικοί πυλώνες της ομάδας του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, όπως άλλωστε συμβαίνει και στους συλλόγους του.

Τέλος, στην «γραμμή κρούσης», ο Ρομέλου Λουκάκου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συγκεντρώνει την προσοχή πάνω του, αφού είναι ο παίκτης που του αρκεί μόνο… μισή ευκαιρία για να χρηστεί σκόρερ! Σημαντικές βοήθειες μπορεί να λάβει βέβαια και απ’ τους Μισί Μπατσουαγί (Τσέλσι), Νασέρ Σαντλί (Γουέστ Μπρομ).

Με τόσους «Άγγλους» επομένως, δεν προκαλεί εντύπωση το ότι ο σημερινός αγώνας των «τριών λιονταριών» με το Βέλγιο (21:00), για την τρίτη και τελευταία αγωνιστική των ομίλων, θα είναι χωρίς καμία υπερβολή, αναμέτρηση ανάμεσα σε... γνωστούς και φίλους!

Χρήστος Γραβιάς